URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2024, 20:48

Festivalul Primăverii continuă cu muzică de Vivaldi, Mozart, Schubert și cu invitați cunoscuți

Festivalul Primăverii continuă cu muzică de Vivaldi, Mozart, Schubert și cu invitați cunoscuți În foto: Răzvan Suma. Sursa: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dirijorul Tiberiu Soare, Bogdan Zvorișteanu la vioară și Răzvan Suma (foto principală) la violoncel sunt invitații serii de joi, la Filarmonica Oradea. Evenimentul care va începe la ora 19 este intitulat „Primăvara armonică” și face parte, alături de alte evenimente muzicale, din a XIII-a ediție a Festivalului Primăverii.

Programul de joi include lucrări de A. Vivaldi: Concert pt vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547, W.A. Mozart: Concert pentru vioară Nr. 7 în Re major K.271 și F. Schubert: Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D.485.

„Concertul face trecerea de la epoca barocă a lui Vivaldi înspre romantismul lui Schubert, traversând epoca inconfundabilă a clasicismului lui Mozart”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Antonio Vivaldi este considerat unul dintre cei mai importanți și compozitori ai Barocului. Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547 este un exemplu de concerto grosso, un dialog spiritual între doi soliști instrumentiști.

Concertul pentru vioară nr. 7 în Re major, K. 271a/K271i de Mozart se presupune că a fost finalizat la 16 iulie 1777 la Salzburg. La Oradea, Concertul pentru vioară nr. 7 de Mozart a putut fi ascultat pentru prima dată la 8 ianuarie 1925 la Cercul Catolic.

Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D. 485 de Franz Schubert, a fost scrisă în septembrie 1816 și finalizată în 3 octombrie. Prima audiție a simfoniei schubertiene în Oradea a avut loc la 5 iunie 1961 la Teatrul de Stat din Oradea și dirijor a fost Miron Rațiu.

Bogdan Zvorișteanu a studiat vioara de la 6 ani, a finalizat studiile Liceului de Muzică „George Enescu”, a absolvit Academia de Muzică din București. Valoarea artistică incontestabilă a lui a fost confirmată de numeroase distincții dobândite la concursuri internaționale. Instrumentul pe care cântă Bogdan Zvorișteanu este o vioară Nicolaus Gagliano din 1761.

Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică din București și s-a perfecționat la Cambridge. A devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București. A organizat turnee naționale prin proiectele: Vă place Bach?” , „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?” sau „Vă plaCello?”.

Tiberiu Soare a studiat la Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” și la Universitatea Națională de Muzică din București. Colaborează cu orchestre ale unor filarmonici din țară și străinătate, cum ar fi Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, Orchestrele şi Corurile Radio 2012-2014, Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga.

De asemenea, a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu, care va veni în Oradea în iunie, după cum a anunțat APTOR, în cadrul Festivalului Internațional Sounds of Oradea.

Pe de altă parte, miercuri, tot de la ora 19, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, Cvartetul Ad Libitum - violonistul Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc, violoncelistul Filip Papa și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu - va susține un recital cu lucrări inedite: „Trio londonez nr. 2 în Sol major” de J. Haydn, „Cvartet în Re major K285” de W.A. Mozart și „Cvartetul American nr. 12 în Fa major, op. 96” de A. Dvořák.

Bilete pentru evenimentele din cadrul Festivalului Primăverii se mai pot cumpăra la sediul Filarmonicii, strada Moscovei 5, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON