URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Martie 2024, 20:48

Festivalul Primăverii continuă cu muzică de Vivaldi, Mozart, Schubert și cu invitați cunoscuți

Festivalul Primăverii continuă cu muzică de Vivaldi, Mozart, Schubert și cu invitați cunoscuți În foto: Răzvan Suma. Sursa: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dirijorul Tiberiu Soare, Bogdan Zvorișteanu la vioară și Răzvan Suma (foto principală) la violoncel sunt invitații serii de joi, la Filarmonica Oradea. Evenimentul care va începe la ora 19 este intitulat „Primăvara armonică” și face parte, alături de alte evenimente muzicale, din a XIII-a ediție a Festivalului Primăverii.

Programul de joi include lucrări de A. Vivaldi: Concert pt vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547, W.A. Mozart: Concert pentru vioară Nr. 7 în Re major K.271 și F. Schubert: Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D.485.

„Concertul face trecerea de la epoca barocă a lui Vivaldi înspre romantismul lui Schubert, traversând epoca inconfundabilă a clasicismului lui Mozart”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Antonio Vivaldi este considerat unul dintre cei mai importanți și compozitori ai Barocului. Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547 este un exemplu de concerto grosso, un dialog spiritual între doi soliști instrumentiști.

Concertul pentru vioară nr. 7 în Re major, K. 271a/K271i de Mozart se presupune că a fost finalizat la 16 iulie 1777 la Salzburg. La Oradea, Concertul pentru vioară nr. 7 de Mozart a putut fi ascultat pentru prima dată la 8 ianuarie 1925 la Cercul Catolic.

Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D. 485 de Franz Schubert, a fost scrisă în septembrie 1816 și finalizată în 3 octombrie. Prima audiție a simfoniei schubertiene în Oradea a avut loc la 5 iunie 1961 la Teatrul de Stat din Oradea și dirijor a fost Miron Rațiu.

Bogdan Zvorișteanu a studiat vioara de la 6 ani, a finalizat studiile Liceului de Muzică „George Enescu”, a absolvit Academia de Muzică din București. Valoarea artistică incontestabilă a lui a fost confirmată de numeroase distincții dobândite la concursuri internaționale. Instrumentul pe care cântă Bogdan Zvorișteanu este o vioară Nicolaus Gagliano din 1761.

Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică din București și s-a perfecționat la Cambridge. A devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București. A organizat turnee naționale prin proiectele: Vă place Bach?” , „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?” sau „Vă plaCello?”.

Tiberiu Soare a studiat la Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” și la Universitatea Națională de Muzică din București. Colaborează cu orchestre ale unor filarmonici din țară și străinătate, cum ar fi Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, Orchestrele şi Corurile Radio 2012-2014, Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga.

De asemenea, a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu, care va veni în Oradea în iunie, după cum a anunțat APTOR, în cadrul Festivalului Internațional Sounds of Oradea.

Pe de altă parte, miercuri, tot de la ora 19, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, Cvartetul Ad Libitum - violonistul Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc, violoncelistul Filip Papa și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu - va susține un recital cu lucrări inedite: „Trio londonez nr. 2 în Sol major” de J. Haydn, „Cvartet în Re major K285” de W.A. Mozart și „Cvartetul American nr. 12 în Fa major, op. 96” de A. Dvořák.

Bilete pentru evenimentele din cadrul Festivalului Primăverii se mai pot cumpăra la sediul Filarmonicii, strada Moscovei 5, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON