URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2024, 17:00

Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu

Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin, Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a doua ediţie a evenimentului "Zilele Filmului Istoric" va avea loc în perioada 27-28 martie la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. Printre invitaţi se numără managerul Bibliotecii Naţionale Adrian Cioroianu, dar şi actorul Georghe Visu, cunoscut pentru rolurile din serialele de televiziune. 

Iniţiativa aparţine Muzeului Ţării Crişurilor şi Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea şi îşi propune să urmărească "modul în care funcţionează mecanismele de propagandă şi manipulare pe mai multe paliere ale societăţii, cu aplecare asupra perioadei comuniste", după cum au transmis reprezentanţii MŢC într-un comunicat de presă.

"Organizarea Zilelor Filmului Istoric a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă", este descris evenimentul.

Deschiderea oficială va avea loc pe 27 martie, la ora 17, cu lansarea volumului "Film şi propagandă în România comunistă", semnat de istoricul Gabriel Moisa, director al MŢC. Volumul a apărut anul acesta la Editura Mega din Cluj-Napoca, iar cu ocazia evenimentului 100 de exemplare vor fi oferite gratuit participanţilor.

Volumul de 452 de pagini analizează în modul în care cinematografia, în special filmul de ficțiune, a fost folosită ca instrument puternic de propagandă în timpul regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

"Într-o epocă marcată de încercările de a modela societatea conform canoanelor ideologice, cinematografia nu doar că a fost subordonată nevoilor propagandistice ale regimului, ci a servit și ca un mijloc esențial de rescriere vizuală a istoriei. Acest demers a avut ca scop ultim formarea unui conștient colectiv conform cu valorile și obiectivele comunismului, transformând filmele de ficțiune în instrumente eficace de modelare a percepțiilor și atitudinilor publice. Prin analiza sa, autorul nu doar că oferă o perspectivă nouă asupra rolului cinematografiei în politica de stat, ci și îmbogățește înțelegerea noastră despre complexitatea și ramificațiile utilizării artei și culturii în scopuri ideologice sub regimul comunist", este descris volumul în comunicatul MȚC.

Prezentările vor fi susţinute de fostul ministru de externe, actualul manager al Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, şi de istoricul Virgiliu Ţărău, profesor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Ziua de 28 martie va fi dedicată filmului "Să mori rănit din dragoste de viaţă", apărut în 1984 în regia lui Mircea Veroiu, după un scenariu semnat de Anghel Mora, care va fi proiectat în sala de conferinţe a MŢC, de la ora 16. 

După vizionare, participanţii vor putea asista, de la ora 17:30, la dezbaterea "Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?". La discuţia moderată de Gabriel Moisa vor participa Adrian Cioroianu, Virgiliu Ţărău, Adina Renţea, precum şi actorul Gheorghe Visu, care joacă în filmul apărut în 1984 alături de alţi actori precum Claudiu Belonţ, Marcel Iureş sau Tora Vasilescu.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea, Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română.

Cum se întâmplă de obicei la evenimentele realizate de Muzeul Ţării Crişurilor intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.

MTC Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cioroeveniment
Cioroianu? Îîîi! Grețos personaj!
Postat 21 Martie 2024, 21:56 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON