URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2024, 17:00

Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu

Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin, Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a doua ediţie a evenimentului "Zilele Filmului Istoric" va avea loc în perioada 27-28 martie la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. Printre invitaţi se numără managerul Bibliotecii Naţionale Adrian Cioroianu, dar şi actorul Georghe Visu, cunoscut pentru rolurile din serialele de televiziune. 

Iniţiativa aparţine Muzeului Ţării Crişurilor şi Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea şi îşi propune să urmărească "modul în care funcţionează mecanismele de propagandă şi manipulare pe mai multe paliere ale societăţii, cu aplecare asupra perioadei comuniste", după cum au transmis reprezentanţii MŢC într-un comunicat de presă.

"Organizarea Zilelor Filmului Istoric a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă", este descris evenimentul.

Deschiderea oficială va avea loc pe 27 martie, la ora 17, cu lansarea volumului "Film şi propagandă în România comunistă", semnat de istoricul Gabriel Moisa, director al MŢC. Volumul a apărut anul acesta la Editura Mega din Cluj-Napoca, iar cu ocazia evenimentului 100 de exemplare vor fi oferite gratuit participanţilor.

Volumul de 452 de pagini analizează în modul în care cinematografia, în special filmul de ficțiune, a fost folosită ca instrument puternic de propagandă în timpul regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

"Într-o epocă marcată de încercările de a modela societatea conform canoanelor ideologice, cinematografia nu doar că a fost subordonată nevoilor propagandistice ale regimului, ci a servit și ca un mijloc esențial de rescriere vizuală a istoriei. Acest demers a avut ca scop ultim formarea unui conștient colectiv conform cu valorile și obiectivele comunismului, transformând filmele de ficțiune în instrumente eficace de modelare a percepțiilor și atitudinilor publice. Prin analiza sa, autorul nu doar că oferă o perspectivă nouă asupra rolului cinematografiei în politica de stat, ci și îmbogățește înțelegerea noastră despre complexitatea și ramificațiile utilizării artei și culturii în scopuri ideologice sub regimul comunist", este descris volumul în comunicatul MȚC.

Prezentările vor fi susţinute de fostul ministru de externe, actualul manager al Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, şi de istoricul Virgiliu Ţărău, profesor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Ziua de 28 martie va fi dedicată filmului "Să mori rănit din dragoste de viaţă", apărut în 1984 în regia lui Mircea Veroiu, după un scenariu semnat de Anghel Mora, care va fi proiectat în sala de conferinţe a MŢC, de la ora 16. 

După vizionare, participanţii vor putea asista, de la ora 17:30, la dezbaterea "Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?". La discuţia moderată de Gabriel Moisa vor participa Adrian Cioroianu, Virgiliu Ţărău, Adina Renţea, precum şi actorul Gheorghe Visu, care joacă în filmul apărut în 1984 alături de alţi actori precum Claudiu Belonţ, Marcel Iureş sau Tora Vasilescu.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea, Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română.

Cum se întâmplă de obicei la evenimentele realizate de Muzeul Ţării Crişurilor intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.

MTC Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cioroeveniment
Cioroianu? Îîîi! Grețos personaj!
Postat 21 Martie 2024, 21:56 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON