URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2024, 17:45

Festivalul Primăverii în Oradea: trei concerte cu invitați din Japonia și China

Festivalul Primăverii în Oradea: trei concerte cu invitați din Japonia și China Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Martie în Armonie”, Recital și „Primăvară sonoră” sunt cele trei evenimente din această a doua săptămână a Festivalului Primăverii, care se desfășoară la Filarmonica Oradea și care aduce pe scenă soliști din Japonia și din China. Lucrările sunt în armonie cu anotimpul renașterii și sunt semnate de mai mulți compozitori, inclusiv de unul dintre invitați, Jin Wang, a cărui piesă va fi interpretată în primă audiție în România.

„Unul dintre elementele specifice primăverii este ciripitul păsărilor, care anunță renașterea naturii. Compozitorii au asociat, de-a lungul timpului, acest cântec al păsărilor cu flautul din orchestră, iar vioara reușește la rândul ei să imite păsările, susurul apelor, furtunile puternice și dezghețul râurilor”, transmit organizatorii.

Marți, de la ora 19, melomanii sunt așteptați la concertul simfonic „Martie în armonie”, cu lucrări de A. Salieri: Sinfonia „Il Giorno onomastico” în Re major, C. Saint-Saens - Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor, op 61t, W. A. Mozart - Concertul nr.1 pentru flaut și orchestră în Sol major K.313. Orchestra Filarmonicii va fi condusă de dirijorul invitat Jin Wang, iar soliste vor fi Aoi Tokunaga, la flaut și Wakana Sogo, la vioară, ambele din Japonia.

Din arhiva muzicală a pianistului orădean Thurzó Zoltán reiese că acest Concert pentru flaut nr. 1 de Mozart s-a cântat în Oradea pentru prima dată în 2 martie 1964, la Teatrul de Stat, dirijor fiind Aczél Ervin, iar Concertul nr. 3 de C. Saint-Saens a avut prima audiție în 1 octombrie 1895, în Sala de concerte de la Palatul Vulturul Negru.

Miercuri, de la aceeași oră, vor urca pe scenă alți doi invitați din Japonia, Ako Tanaka - soprană și Masato Ohashi - pian, care vor susține un recital cu lieduri și arii din creațiile lui G. Puccini, C. Gounod, E. Satie, M. Ohashi (însuși pianistul serii), Hideo Kobayashi, Yoshinao Nakada, Kousaku Yamada.

Joi, tot de la ora 19, evenimentul „Primăvara sonoră” va încheia Festivalul Primăverii și o va avea în prim-plan pe pianista Yukako Tamura din Japonia. Dirijorul chinez Jin Wang va dirija concertul care cuprinde și o lucrare proprie: Symphonic Dance, ce va fi redată în primă audiție în România. Celelalte două lucrări din program sunt: Concert pentru pian și orchestră nr. 1 în Re bemol major, de S. Prokofiev, și La mer, de C. Debussy.

Dirijorul chinez Jin Wang (foto) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Conservatorul din Beijing și la Universitatea de Muzică din Viena. Jin Wang a colaborat cu peste 100 de orchestre de renume din întreaga lume și a condus peste 700 de concerte, festivaluri, spectacole de operă. În prezent este director artistic al Orchestrei Simfonice Haydn din Viena. Pe lângă activitatea sa dirijorală, Jin Wang este și autor de cărți și compozitor, printre cele mai cunoscute lucrări muzicale ale sale numărându-se „Nokia Variations – A Travel through Music Styles”, „Romanian Dances” sau „Tibete Impressions – Song for the Roof of the World” sau „Concerto for Young Orchestra”.

Bilete la toate evenimentele se pot cumpăra la casieria Filarmonicii Oradea și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON