URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 IANUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă vreți să știți de câte ori minte un politician într-o oră, nu cereți părerea politologilor, ci a medicilor. În funcție de capacitatea toracică, un om respiră în medie de 900 de ori pe oră. Deci și politicienii mint tot de atâtea ori, pentru că un adevărat om politic minte precum respiră.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu, utilitatea lui Dottore e cu totul alta decât cea de măscărici. O demonstrează conduita de după izbucnirea scandalului Lucan, când până să-l acuze predecesorul său că îl protejează pe sinistrul urolog s-a ascuns, pur şi simplu. "Lucruri nereale", a zis apoi Dottore, mizând că nimeni nu ştie nici cum a angajat-o pe nepoata lui Lucan (în foto) şi pe soţul acesteia la Spitalul Judeţean, nici cum le-a devenit naş. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
"Nu mai intra încălţat încasă", îmi striga mama când, din prea multă grabă, nerăbdare sau lene, "uitam" să-mi scot încălţămintea. Atenţionările, avertismentele şi ameninţările ei n-au avut nici un efect. Problema s-a rezolvat de la sine atunci când am început să fac şi eu curăţenie prin casă. Nu doar că mă descălţam, dar îi mai şi trăgeam de mânecă pe cei care uitau să o facă. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1037 din 28 decembrie 2017 a fost publicată Legea nr. 270/2017 - Legea prevenirii al cărei scop, prevăzut chiar în articolul 1, este acela de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, aceasta urmând a intra în vigoare în 17 ianuarie 2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Sindromul stresului post-traumatic este unul din subiectele de cercetare cel mai des întâlnite în psihologie. Ca urmare a unei traume din trecut, suferindul retrăieşte trauma chiar şi în absenţa acesteia, este asaltat de gânduri intruzive legate de respectiva traumă, are reacţii fiziologice şi psihologice pe care nu le poate controla şi are un nivel ridicat de anxietate.

Timp liber

Schi în Bihor! Unde pot schia şi la ce preţuri iubitorii de mişcare din judeţ
Bihoreanul tipărit
An de an, tot mai mulţi bihoreni îşi descoperă pasiunea în sporturile de iarnă şi, cu schiurile în picioare, caută zăpada perfectă. Întrucât locuiesc într-un judeţ care are şi zone montane, au şansa să practice acest sport aproape de casă. În judeţul Bihor, există pârtii de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale, unde îşi găsesc locul atât sportivi începători, cât şi profesioniştii. Ambele staţiuni au şi un "minus" comun: pe pârtii coboară şi sportivi închipuiţi. Adică cei care cred că ştiu schia, dar realizează când încep să alunece că habar nu au...
19 Ianuarie 2018, 18:59
Conferinţă inedită: Jurnaliştii au făcut origami alături de dansatori, actori şi voluntari ai Teatrului Szigligeti pentru premiera 'Pasărea nimănui' (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Teatrul Szigligeti a ales să-şi promoveze următoarea premieră într-un mod inedit, iar astfel, miercuri seară, a invitat jurnaliştii locali să participe, alături de dansatori, actori şi voluntari, la crearea decorului pentru spectacolul "Pasărea nimănui", inspirat şi din cultura japoneză. Mai precis, voluntarii au făcut cocori din hârtie colorată pe care i-au pus într-un copac ce va apărea în spectacolul de teatru dans care va avea premiera pe 26 ianuarie.
18 Ianuarie 2018, 12:10
Lansare de carte: Primele două volume din colecţia Cărţi de Patrimoniu a Revistei Familia
Timp liber
Redacţia Revistei Familia lansează marţi, 23 ianuarie, ora 17, la Muzeul Iosif Vulcan, primele două cărţi din Colecţia Patrimoniu pe care a iniţiat-o începând cu anul 2017. Este vorba de Panteonul Familiei şi Folclorul în Revista Familia (Antologie 1865 – 1906).
17 Ianuarie 2018, 19:07
'Sufocare': Cel mai nou spectacol al Teatrului Regina Maria este realizat după piesa americanului care a scris şi 'Fight Club'
Timp liber
Teatrul Regina Maria a pregătit pentru publicul orădean o premieră naţională. Este vorba despre spectacolul "Sufocare (Jurnalul unui sinucigaş cronic)", după o piesă de Chuck Palahniuk, un jurnalist şi romancier american al cărui succes se află în strânsă legătură cu stilul său satiric de a aborda teme tabu. Palahniuk este cel care a scris "Fight Club", roman care a fost transformat într-un film de succes, cu Brad Pitt în rol principal.
17 Ianuarie 2018, 16:25
Apel către Omul Bun: Spectacol caritabil cu Maia Morgenstern, în Oradea
Timp liber
Orădenii sunt chemaţi să o întâlnească pe Maia Morgenstern, pe 24 ianuarie, în cadrul unui spectacol caritabil organizat ca un "Apel către Omul Bun" pentru ajutorarea bolnavilor de cancer. Evenimentul este organizat de Asociaţia "Luptătorii pentru  viaţă".
16 Ianuarie 2018, 18:32
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
15 Ianuarie 2018, 10:05
'Meditând la... Scrisoarea III': Spectacol omagial dedicat poetului Mihai Eminescu, cu actorul Eugen Ţugulea
Timp liber
Teatrul Regina Maria îi invită pe bihoreni, luni, la un spectacol cultural care marchează 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Actorul Eugen Ţugulea va fi protagonistul evenimentului, acompaniat de solistele Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi şi Cornelia Covaciu. Intrarea este liberă, însă doritorii trebuie să-şi rezerve bilete.
14 Ianuarie 2018, 18:31
Tineri şi talentaţi: Concert simfonic nou, cu lucrări de Beethoven şi Elgar
Timp liber
Filarmonica de Stat găzduieşte joi, 18 ianuarie, de la ora 19, obişnuitul concert săptămânal, cu lucrări de L.v. Beethoven şi E. Elgar. De data aceasta invitaţii din Ungaria, dirijorul Dobszay Peter şi solistul violoncelist Petrus Boloni Aron, de origine orădeană. Sunt doi tineri de 28 de ani, artişti remarcabili ai tinerei generaţii.
14 Ianuarie 2018, 15:38
An Nou plin! După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor avea un 2018 cel puţin la fel de bogat în evenimente
Bihoreanul tipărit
După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor fi invitaţi şi în noul an la evenimente precum Street Food ori Toamna Orădeană, dar şi la concerte cu nume mari, poate chiar cu un artist de renume internaţional.
13 Ianuarie 2018, 16:59
Din lumea serviciilor secrete. Bihoreanul Aurel Rogojan, general SRI în rezervă, a lansat la Oradea un volum de 'confesiuni' ale lui Iulian Vlad (FOTO)
Timp liber
"Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie" este titlul celui mai nou volum al gen. bg. (r) Aurel I. Rogojan, lansat în Sala Mare a Primăriei Oradea. Cartea a fost prezentată joi, în faţa unui auditoriu numeros, format în special din persoane care au activat sau activează în domeniul militar sau care l-au cunoscut pe gen. Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, Aurel Rogojan a fost până în 1989 şeful de cabinet al şefului Departamentului Securităţii Statului, Iulian Vlad.
Ziua Culturii Naţionale: Muzică şi poezie, cu Călin Pop şi Maria Haiduc, la Baroul Bihor
Timp liber
Pe 15 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea şi Cenaclul Literar Barbu Ştefănescu Delavrancea au pregătit un spectacol liric. Actorii Emil Sauciuc şi Sebastian Bărbălan vor recita poezii scrise de Mihai Eminescu, iar artiştii Călin Pop, Raul Silaghi, Liliana Ioniţă Budău şi Maria Haiduc vor oferi un spectacol muzical, cu romanţe.
10 Ianuarie 2018, 17:50
Prima petrecere din an, la ERA Park: Revelionul Copiilor
Timp liber
Se anunţă un an nou plin de distracţie, la ERA Park. Centrul comercial îşi invită cei mai mici prieteni la Revelionul Copiilor, o petrecere de zile mari, în care prichindeiii se vor bucura la maximum, pentru a începe noul an aşa cum se cuvine. Revelionul Copiilor se va desfăşura duminică, 14 ianuarie, sub cupola complexului, între orele 17 şi 20.
10 Ianuarie 2018, 16:06
Beiuşul tradiţional, în cărţi dedicate
Timp liber
În cadrul unui eveniment desfăşurat marţi la Hotel Continental Forum Oradea, au fost lansate două volume noi privind lumea rurală din judeţul Bihor, ambele cuprinzând studii ştiinţifice şi materiale documentare despre viaţa satului.
10 Ianuarie 2018, 11:50
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în perioada următoare!
08 Ianuarie 2018, 10:14
Expoziţia fotoreporterilor bihoreni, la Muzeul Cetăţii (FOTO)
Timp liber
Cele mai reuşite imagini surprinse de fotoreporterii bihoreni, în anul 2017, vor fi expuse, începând de sâmbătă, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. În total, pe simeze vor fi aşezate 72 de fotografii. Cu prilejul vernisajului, va fi înmânată şi Cupa Fotoreporterilor Bihoreni lui Ciprian Iovan, fotograf al cotidianului Crişana.
05 Ianuarie 2018, 09:46
Spectacol de operă despre Sfântul Ladislau, pe scena Teatrului
Timp liber
Teatrul din Oradea va găzdui, pe 27 ianuarie, spectacolul de operă "Cavalerul Maicii Domnului" realizat printr-o colaborare dintre Opera Maghiară Cluj-Napoca şi Palatul Artelor din Budapesta. Este pentru prima dată când regele-cavaler, Sfântul Ladislau, apare într-o operă, graţie realizatorilor, adică compozitorului Selmeczi György şi autorului libretului, Béres Attila.
05 Ianuarie 2018, 08:51
Concert de Anul Nou cu trei reprezentaţii, la Filarmonică
Timp liber
La început de an, orădenii sunt invitaţi la Filarmonica de Stat din Oradea pentru a audia concertul special cu valsuri, polci şi operete, care va avea trei reprezentaţii, datorită cererii mari din partea publicului. Dirijor va fi japonezul Shinya Ozaki, care a mai condus orchestra orădeană în câteva rânduri.
04 Ianuarie 2018, 13:31
O carte a recunoştinţei: Istoricul Cristina Puşcaş şi-a lansat cel mai recent volum în cadrul unui eveniment dedicat foştilor deţinuţi politici
Timp liber
După ce şi-a lansat cea mai recentă carte, "Rezistenţă anticomunistă în întrebări şi răspunsuri", în cadrul Târgului Gaudeamus de la Bucureşti, muzeograful şi istoricul Cristina Puşcaş şi-a prezentat volumul şi acasă. A preferat însă un eveniment restrâns, dedicat foştilor deţinuţi politici şi familiilor acestora, autori morali ai cărţii, după cum spune semnatara.
04 Ianuarie 2018, 10:22
Asociaţia Euro Foto Art face bilanţul: Peste 40 de expoziţii de artă fotografică în Oradea şi trei festivaluri internaţionale
Timp liber
Cea mai veche asociaţie care reuneşte artişti fotografi din Bihor, Euro Foto Art, a tras linie după anul 2017 şi a constatat că l-a încheiat foarte bine. În ultimele 12 luni, asociaţia a organizat trei festivaluri internaţionale de fotografie şi a vernisat la Oradea peste 40 de expoziţii de artă fotografică.
02 Ianuarie 2018, 16:28
Revelion muzical: Orădenii sunt chemaţi să întâmpine Anul Nou în Piaţa Unirii și la Filarmonică
Bihoreanul tipărit
Chefuri peste chefuri se anunţă de Revelion şi în Oradea. Indiferent de locul ales pentru petrecerea dintre ani, orădenii pot da o fugă, înainte de miezul nopţii, în centrul oraşului, unde se va mixa muzică electronică, îmbinată cu acorduri de saxofon, iar apoi Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii ce vor dura minute în şir. Sărbătoarea continuă şi după 1 ianuarie. La Filarmonică, orădenii sunt aşteptaţi cu un concert festiv cu lucrări de sezon - valsuri, polci şi operete, de Johann Strauss, Giacomo Puccini şi Georges Bizet - şi care va avea nu una, ci trei reprezentaţii...
31 Decembrie 2017, 08:10
'Carantină în Grand Hotel', spectacol muzical la Teatrul Szigligeti
Timp liber
Actorii Teatrului Szigligeti au pregătit o premieră pentru ultima zi din an. Este vorba despre spectacolul "Carantină în Grand Hotel", o comedie muzicală, cu 16 actori, 11 figuranţi, 7 muzicieni. "Un hotel tropical de lux se află sub carantină. Clienţii nu au voie să părăsească clădirea, iar izolarea cauzează panică şi porniri vehemente. Printre aventurieri şi infractori, escroci internaţionali şi domni distinşi, sorţi şi interese se împletesc, în dulap apar fantome...", descriu organizatorii spectacolul.
28 Decembrie 2017, 10:00
Muzeul Cetăţii va găzdui expoziţia de fotografii a artistului Ram Shlomo Amit din Israel
Timp liber
Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art", în parteneriat cu Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a pregătit ultima expoziţie de artă fotografică organizată în acest an. Pe şevaletele din sala de expoziţie numărul 11 vor fi instalate 60 de fotografii realizate de artistul fotograf Ram Shlomo Amit din Israel.
27 Decembrie 2017, 18:26
Unde ieșim în perioada care vine
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în perioada următoare!
26 Decembrie 2017, 10:37
S-o facem lată! Bănică i-a „antrenat” pe orădenii care au venit să îl asculte în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Piaţa Unirii a fost din nou furnicar joi seară, la concertul susţinut de Ştefan Bănică Jr. la Târgul de Crăciun. Artistul a făcut show în faţa celor câteva sute de orădeni sosiţi să îl vadă, care nu mai conteneau să ţopăie. De frig, dar şi de muzică bună…
21 Decembrie 2017, 22:58
Iris, fără Cristi Minculescu, la Târgul de Crăciun: Artiştii i-au 'energizat' pe orădeni (FOTO)
Timp liber
Aproximativ 200 de iubitori de muzică rock au venit, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a lua parte la concertul trupei Iris, de la Târgul de Crăciun. Cu toate că publicul nu a fost numeros şi în ciuda frigului, atmosfera a fost foarte energică, datorată în special chitaristului trupei, Alin Moise, care a ştiut cum să îi "acapareze" pe orădeni.
În prag de sărbători, Filarmonica invită melomanii la un concert special de Crăciun
Timp liber
Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijată de Romeo Rîmbu, şi corul condus de dirijorul Laszloffy Zsolt, susţin joi, de la ora 19, un concert de Crăciun, cu piese celebre specifice sărbătorii, compuse de Ceaikovski, Buxtehude şi Mendelssohn-Bartholdy.
19 Decembrie 2017, 18:06
Concert extraordinar de colinde la Catedrala Greco-Catolică
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, miercuri, la o nouă ediţie a concertului extraordinar de colinde organizat la Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae", la care vor participa mai multe coruri, între care "Schola Cantorum", al Seminarului Greco-Catolic, şi "Szent Laszlo", al Catedralei Romano-Catolice.
19 Decembrie 2017, 16:05
Distracţie în 'Ajun': Înainte de sosirea lui Moş Crăciun, orădenii vor avea parte de concerte Iris şi Ştefan Bănică jr. în Piaţa Unirii
Bihoreanul tipărit
În mod tradiţional, românii nu aşteaptă Crăciunul liniştiţi, ci, din contră, riscă să-şi piardă buna dispoziţie stresaţi fiind de cumpărături, gătit şi împodobit. Pentru orădeni, un posibil leac pentru stresul dinaintea sărbătorilor ar fi participarea la concertele de sezon care se vor ţine în această săptămână în cafenele, la Filarmonică, precum şi pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. De asemenea, pentru cei care au rămas în pană de idei sunt deschise în această perioadă târguri cu posibile cadouri de Crăciun.
19 Decembrie 2017, 12:12
Pompierii colindă miercuri, la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii
Timp liber
Pompierii bihoreni şi-au făcut un obicei ca, înainte de Crăciun, să ofere un recital de colinde pentru orădeni. Concertul de anul acesta va avea loc miercuri, de la ora 17, dar nu în faţa ISU Crişana, ci pe scena din Piaţa Unirii, de la Târgul de Crăciun.
19 Decembrie 2017, 10:00
Sărbători fericite, cu ERA Park! Află programul magazinelor pentru perioada următoare
Timp liber
Vin sărbătorile, vin! Centrul comercial ERA Park se pregăteşte de Crăciun şi de Anul Nou, astfel că va funcţiona după un program special.
18 Decembrie 2017, 14:10
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Oameni şi păsări: Expoziţia Naţională de Columbofilie de la Oradea a adunat în prima zi peste 1000 de pasionaţi şi curioşi (FOTO)
 • Coloane împotriva celor fără coloană: Un grup de orădeni a pornit să protesteze la Bucureşti, rugându-şi concitadinii să iasă şi ei în stradă (FOTO / VIDEO)
 • Au început lucrările de reabilitare a Palatului Baroc. Au fost scoase butoaiele depozitate de decenii în subsol (FOTO)
 • Carambol pe Calea Clujului: Patru mașini s-au bușit din cauza unui șofer grăbit (FOTO)
 • Accesul auto în Pasajul Vulturul Negru a fost restricţionat cu stâlpi telescopici (FOTO)
 • Conferinţă inedită: Jurnaliştii au făcut origami alături de dansatori, actori şi voluntari ai Teatrului Szigligeti pentru premiera 'Pasărea nimănui' (FOTO/VIDEO)
 • Cadavrul unui bărbat, descoperit în zona Podului Sovata din Ioşia (FOTO)
 • #VăVedem, de la Oradea: Protest tăcut în faţa sediului PSD Bihor al membrilor Oradea Civică (FOTO)
 • Ninsoare peste Oradea: Utilajele şi muncitorii RER au ieşit la deszăpezit (FOTO)
 • Maluri... nespălate: Malurile Crişului Repede în Oradea sunt ticsite de gunoaie (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON