URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Timp liber

Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
19 Martie 2018, 11:35
Coerenţa vizibilului: Artişti din Târgu Jiu expun la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, pe 23 martie, la vernisajul expoziţiei „Coerenţa vizibilului”, a doi artişti din Târgu Jiu, Mariana Frătiţa şi Florin Hutium. Expoziţia va fi prezentată la Galeriile de Artă Contemporană din Cetate şi va fi deschisă de profesorul Aurel Chiriac.
21 Martie 2018, 10:28
'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
În cadrul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, a fost vernisată, marţi, o nouă expoziţie, temporară, de istorie şi civilizaţie. Este vorba despre circa 90 de piese, de la cuie, scoabe, ţinte, până la elemente ceramice - cioburi sau vase reconstituite, elemente caracteristice diferitelor părţi ale civilizaţiei dacilor de pe teritoriul actual al României.
20 Martie 2018, 20:37
Festivalul primăverii îi aduce la Oradea pe dirijorii Tiberiu Soare şi Ciprian Marinescu
Timp liber
Primăvara este vestită cu fast la Filarmonica de Stat Oradea printr-un festival cu cinci concerte, în perioada 20-29 martie, ce vor avea loc în sala Enescu Bartok. Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Primăverii aduce la Oradea artişti tineri preponderent din Japonia, prin colaborarea cu violonistul-profesor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka.
19 Martie 2018, 19:24
Viaţa dacilor, expusă la Muzeul Cetăţii Oradea
Timp liber
„Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” este cea mai nouă expoziţie a Muzeului Orașului Oradea, Complex Cultural, care va fi vernisată marţi, de la ora 12. Printre cele 90 de exponate se numără ținte, cuțite, brăzdare, nicovale, vârfuri de săgeți, lingouri, fragmente ceramice, obiecte ce oferă o imagine asupra dezvoltării societății dacice înainte de cucerirea romană.
19 Martie 2018, 15:25
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
19 Martie 2018, 11:35
'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
Timp liber
45 de "maşini" pentru zbor, hidraulice, civile şi de război, realizate în mare parte din lemn după faimoasele schiţe ale lui Leonardo da Vinci au fost aduse la Oradea şi expuse, începând de vineri seară, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române. Între "maşinile" inventate de faimosul artist italian în urmă cu mai bine de 500 de ani şi expuse la Oradea se numără un tanc, un deltaplan, un fierestrău hidraulic, o bicicletă şi un străbunic al automobilului, maşina cu suspensie.
16 Martie 2018, 21:50
Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
Bihoreanul tipărit
"Voia Domnului!". Aşa s-ar traduce "Deus vult", strigătul de luptă din cruciade, dar e şi denumirea unei asociaţii din Oradea care vrea să atragă localnicii şi turiştii în Cetate organizând activităţi cu specific. Deocamdată, "cavalerii" aşteaptă vizitatorii cu scurte lecţii despre istoria Ordinului Templierilor, jonglerii cu foc, ateliere de ţesut, "războaie" din viitor şi jocuri de societate, însă pentru la vară pregătesc şi scenete medievale.
16 Martie 2018, 08:51
Vin cântăreţii! Două concerte 'Tezaur folcloric' într-o singură zi, la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, pe 28 martie, la două concerte folclorice extraordinare "Tezaur folcloric" realizate de Teatrul Regina Maria în parteneriat cu Televiziunea Română. Spectacolele vor avea invitaţi diferiţi şi, în urma lor, se vor realiza patru emisiuni care vor fi difuzate la TVR, inclusiv una care va promova şi judeţul Bihor.
15 Martie 2018, 16:10
Acorduri simfonice de Erkel, Dvorak şi Strauss, joi, la Filarmonica de Stat
Timp liber
Joi de la ora 19, sub bagheta dirijorului permanent Janko Zsolt, sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat se va umple de acordurile concertului simfonic din al cărui program fac parte uvertura Hunyadi Laszlo de Ferenc Erkel, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak şi suita Cavalerul rozelor, ce aparţine compozitorului Richard Strauss. Solistul invitat este renumitul violonist Fenyo Laszlo din Germania.
14 Martie 2018, 15:15
'Maşinile' lui Leonardo da Vinci vor fi expuse, de sâmbătă, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci" adusă din Florenţa se va deschide pentru public, sâmbătă, 17 martie, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române. Expoziţia cuprinde 45 de piese, o parte dintre acestea fiind interactive.
14 Martie 2018, 09:37
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
12 Martie 2018, 10:31
Memoria istoriei: Uniunea Vatra Românească vă invită la o dublă lansare de carte
Timp liber
Bihorenii sunt aşteptaţi, marţi, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, unde filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească, alături de mai mulţi parteneri, a pregătit o manifestare evocatoare, prilejuită de lansarea a două cărţi: "1940 - Strigătul de durere al românilor", semnată de col.r.dr. Constantin Moşincat, şi "Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii neamului", coordonată de col.r. Voicu Şichet. Evenimentul editorial se înscrie în suita de acţiuni omagiale dedicate Centenarului Marii Uniri.
11 Martie 2018, 15:20
Inevitabil va fi bine! La aniversarea ERA Park, Andra a cântat ce-au cerut orădenii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Profitând de vremea călduţă, sute de orădeni s-au dus, sâmbătă seară, în parcarea ERA Park, unde a concertat pentru ei celebra artistă Andra, cu ocazia aniversării de 9 ani a centrului comercial. Vedeta a cântat numeroase piese din repertoriul propriu, dar nu numai, răspunzând cererilor orădenilor. Aşadar, de pe scenă a răsunat chiar şi refrenul din ultra-cunoscuta piesă a lui Connect-R, "Vara nu dorm".
10 Martie 2018, 19:10
Vin vedete! Primăvara aduce la Oradea spectacole susţinute de Tudor Gheorghe, Ducu Bertzi, Viţa de Vie şi Horaţiu Mălăele
Bihoreanul tipărit
Primăvara e anunţată la Oradea cu muzică, teatru şi comedie. În luna martie, artişti de seamă vor urca pe scenele din oraş, începând cu Tudor Gheorghe şi continuând cu Doru Octavian Dumitru, Ducu Bertzi, Viţa de Vie, Desperado şi Horaţiu Mălăele, acesta din urmă pregătind un spectacol pe care l-a numit „Ediţie specială”.
10 Martie 2018, 10:13
'Nuntaşii Bihorului', spectacol de succes de Ziua Femeii
Timp liber
Ansamblul Folcloric "Nuntaşii Bihorului" al Casei de Cultură a Sindicatelor a susţinut, joi seară, un spectacol zilei de 8 Martie cu cântece şi dansuri specifice Bihorului, dar şi altor zone folclorice din ţară. Spectacolul a fost un succes, fiind aplaudat şi ovaţionat de orădeni.
09 Martie 2018, 13:10
9 ani de ERA Park Oradea: Concert cu Andra şi un super concurs în care poţi câştiga un iPhone!
Timp liber
"9 ne place să câştigăm", "9 ne place să ne distrăm!", pentru că, da, săptămâna aceasta, împlinim 9 ani! Centrul comercial ERA Park Oradea îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 11 martie, astfel că acest sfârşit de săptămână se va transforma într-un adevărat festival, în care surprizele se vor împleti cu muzica bună şi cu un super concurs cu un super premiu.
Radu Sergiu Ruba, poetul nevăzător, îşi lansează două cărţi la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, luni, începând cu ora 17, la Muzeul "Iosif Vulcan" unde vor fi lansate două volume semnate de Radu Sergiu Ruba, scriitorul nevăzător, şi anume "Scene, explorări, condeie - Dialoguri salvate" şi "Nu înţeleg ce mi se-ntâmplă".
08 Martie 2018, 12:38
'Variaţiuni enigmatice': Orădenii sunt invitaţi să vadă un nou spectacol al Teatrului Regina Maria, regizat de Elvira Rîmbu
Timp liber
Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria va găzdui, vineri, de la ora 19, premiera spectacolului "Variaţiuni enigmatice", de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Rîmbu. Spectacolul este prezentat drept "un şah verbal" între doi bărbaţi inteligenţi, scriitorul Abel Znorko, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, şi jurnalistul Erik Larsen.
07 Martie 2018, 11:39
Eternul feminin, sărbătorit la Filarmonica de Stat de 8 Martie
Timp liber
De Ziua Femeii, Filarmonica Oradea sărbătoreşte sexul frumos printr-un concert simfonic special, intitulat Eternul feminin. În Sala Enescu Bartok, de la ora 19, vor răsuna acordurile unor lucrări celebre cu roluri principale feminine. Invitatul special este flautistul Matei Ioachimescu, iar Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al instituţiei.
06 Martie 2018, 12:58
Premieră naţională la Teatrul Regina Maria: 'F. A. D. (Noduri şi plăci)', un spectacol tip 'puzzle' despre o temă sensibilă
Timp liber
Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat, luni, o premieră naţională. Este vorba despre spectacolul "F.A.D. (Noduri şi plăci)", de Nicola Wilson, o scriitoare contemporană din Marea Britanie. Povestea spectacolului, regizat de Horia Suru, este ca un "puzzle" ce se întinde pe parcursul a 26 de ani, iar tema este una sensibilă, şi anume boala Alzheimer. 
05 Martie 2018, 17:41
'Cântec de dor – Basarbia': Concert dedicat Unirii Basarabiei cu România, la Filarmonica din Oradea
Timp liber
Orădenii melomani sunt invitaţi, marţi seară, la un concert festiv în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea. Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, important act istoric care a avut loc la 27 Martie 1918, va avea loc spectacolul "Cântec de dor – Basarabia", pe muzica compozitorului moldovean Eugen Mamot.
05 Martie 2018, 16:33
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
05 Martie 2018, 13:02
Relaxare călare: Bihorenii pot face plimbări de plăcere sau chiar să înveţe arta echitaţiei la patru centre dedicate din judeţ
Bihoreanul tipărit
Calul nu e doar un animal de povară, ci şi unul nobil, bun şi vechi prieten cu omul. În spinarea lui, călăreţul stă cu spatele drept, dar totodată relaxat, cu centrul de greutate în bazin şi vârfurile tălpilor bine înfipte în scăriţă. Aşa începe aventura... Bihorenii pot descoperi bucuriile călăriei în patru centre din judeţ, deschise în mijlocul naturii, însă aproape de oraş.
04 Martie 2018, 10:16
Seara muzicii: Cartea rockului românesc din anii ’90 şi noul album 'de rock şi jale' al lui Călin Pop au fost lansate împreună la Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Rockerii orădeni, artişti şi fani, s-au adunat, sâmbătă seara, la Bistro Blues Caffe, unde s-a lansat volumul al doilea din trilogia "Istoria rockului românesc", scrisă de omul de radio Nelu Stratone. În aceeaşi seară, Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, şi-a lansat cel de-al patrulea album solo, prezentat drept un album "de rock şi jale", care ar putea fi "soundtrackul unei revoluţii". După lansare, Călin le-a cântat orădenilor şi colegilor de breaslă piese de pe albumele solo, dar şi celebra baladă "Iarbă prin păr".
03 Martie 2018, 23:31
'Rock în timpuri noi': Al doilea volum din 'Istoria rock-ului românesc' va fi lansat la Oradea odată cu noul album al lui Călin Pop
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, sâmbătă seara, la Bistro Blues Caffe pentru a participa la lansarea celui de-al doilea volum din trilogia "Istoria rock-ului românesc", de Nelu Stratone, intitulat "Rock în timpuri noi". Tot atunci, va fi lansat şi "Fără filtru", noul album solo al muzicianului orădean Călin Pop, seara fiind încheiată cu o rockotecă de colecţie.
28 Februarie 2018, 20:00
'Iubim femeia': Spectacol folcloric de 8 Martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor
Timp liber
Ansamblul folcloric "Nuntaşii Bihorului", format din solişti, orchestră şi dansatori, va susţine pe 8 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, spectacolul "Iubim femeia". Invitatele evenimentului sunt Iuliana Chelu şi Viorica Bradea. Preţul unui bilet este de 10 lei.
28 Februarie 2018, 13:30
Mărţişor simfonic în paşi de tango, cu Analia Selis
Timp liber
Tango simfonic de mărţişor la Filarmonica de Stat Oradea, cu Analia Selis. Joi, de la ora 19, sala Enescu Bartok este gazda unui concert special cu invitaţi din Argentina şi chiar cu o pereche de dansatori de tango. Programul este de asemenea pe măsură, cu piese celebre din repertoriul românesc şi internaţional.
27 Februarie 2018, 19:15
Festivalul Mărţişorului: De 1 martie, Universitatea va face un mărţişor uman în centrul Oradiei
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi ca, alături de studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea, să sărbătorească simbolul românesc al primăverii. În centrul oraşului, toţi cei interesaţi sunt invitaţi la realizarea unui mărţişor uman, dedicat totodată Centenarului Unirii.
27 Februarie 2018, 09:58
Opera 'Nabucco', pe scena Teatrului Regina Maria
Timp liber
Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca aduce un nou spectacol de operă la Oradea. Este vorba despre "Nabucco" de Giuseppe Verdi, cu solişti italieni în rolurile principale. Este vorba de baritonul Alfio Grasso şi de soprana Stefania Spaggiari, care au mai cântat la Arenele din Verona, Teatrul de Operă din Roma şi Teatrul Real din Madrid.
26 Februarie 2018, 19:00
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
26 Februarie 2018, 11:20
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON