URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2014, 07:51

Handicap la omenie: Părinţii copiilor cu dizabilităţi, obligaţi să aştepte ore în şir pe coridoarele DGASPC Bihor

Handicap la omenie: Părinţii copiilor cu dizabilităţi, obligaţi să aştepte ore în şir pe coridoarele DGASPC Bihor FUNCŢIONARI... MĂRINIMOŞI. Deşi recunoaşte că, oficial, programul cu publicul al serviciului de evaluare a copiilor cu handicap este de doar 4 ore pe zi, 3 zile pe săptămână, directorul DGASPC Bihor, Călin Puia (foto), spune că, de fapt, funcţionarii lucrează "chiar şi până la ora 16". De parcă ar fi un mare act de bunăvoinţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De parcă necazul nu le-ar fi destul, părinţii copiilor cu dizabilităţi din Bihor sunt umiliţi, zi de zi, tocmai de funcţionarii plătiţi să le fie în slujbă. Ca să obţină cuvenitul certificat de handicap, ei stau la cheremul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, unde angajaţii serviciului de evaluare a copiilor cu handicap au program cu publicul doar trei zile pe săptămână, între orele 8.30 şi 12.30!

Aşa că părinţii trebuie să ajungă cu noaptea în cap la Direcţie, ca să-şi ia număr de ordine, iar apoi să aştepte ore în şir, cu copiii după ei, până când membrii comisiei îi primesc. Dacă nu cumva sunt rechemaţi în altă zi...

Raport cu greutate

Pentru un certificat de handicap, un copil cu dizabilităţi trebuie evaluat de echipa multidisciplinară a Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Bihor, echipă formată dintr-un medic, un psiholog şi un asistent social. Toţi trei sunt angajaţi ai Direcţiei cu normă întreagă. După studierea dosarului medical al copilului, echipa face propria evaluare şi apoi înaintează un raport Comisiei pentru Protecţia Copilului, în baza căruia aceasta decide sau nu încadrarea în handicap.

Rolul echipei este, deci, extrem de important, mai ales că şi după ce este recunoscut ca handicapat, copilul trebuie să revină an de an la reînnoirea certificatului şi să treacă prin aceeaşi procedură. Din pricina mizei raportului, părinţii îndură orice. "E a treia oară când vin în ultimele două săptămâni. M-au întors din drum de două ori pe motiv că îmi lipsea câte un act", a povestit BIHOREANULUI o mămică ce aştepta, săptămâna trecută, să intre cu copilul la evaluare.

Reguli nescrise

Din motive lesne de înţeles, femeia refuză să-şi prezinte identitatea. "Nu-mi trebuie alte probleme", spune, uitându-se spre fetiţa ei bolnavă de autism. Vine an de an la evaluare cu noaptea în cap, dintr-un sat aflat la 40 de kilometri de Oradea, ca medicii să constate acelaşi lucru, ştiut: copila ei nu se va vindeca niciodată. "Trebuie să fii aici cel târziu la 8 dimineaţa, ca să îţi iei număr de ordine, care se dau doar dimineaţa. Apoi aştepţi"...

Cei din Oradea aleg, de multe ori, să meargă acasă şi să revină. Cei din judeţ n-au această opţiune. Uneori, copiii primesc jucării de la funcţionari, de care însă se plictisesc rapid. "Şi un adult îşi pierde răbdarea, dar un copil bolnav, care nici nu înţelege nimic din jur!", se plânge mămica. O evaluare durează între 30 de minute şi o oră. Aşa că un părinte care, de pildă, a prins numărul 10, nu este sigur că va şi intra la comisie în ziua respectivă, dat fiind că programul se încheie la ora 12.30! "Încă n-am păţit aşa ceva. Dar dacă nu vii la 8, sigur nu ai nicio şansă", spune aceeaşi femeie.

După trei ore de aşteptare în faţa uşilor comisiei, o altă mămică, aflată pentru prima oară la evaluare cu copilul, se declară şocată: "Nu am crezut că se poate să stau aşa mult! Noroc că, din întâmplare, am un corn cu mine, să-i dau copilului să mănânce". Şi totuşi, niciun părinte nu se răscoală împotriva funcţionarilor, de teamă că "nesăbuinţa" i s-ar întoarce împotrivă. Cei mai mulţi depind de acele câteva sute de lei pe care le primesc pentru copilul handicapat, aşa că tac mâlc şi îndură.

Alţii pot, noi "uneori"

Pentru şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, lucrurile nu sunt atât de revoltătoare. Deşi n-are nicio explicaţie pentru programul de doar 4 ore, directorul garantează că niciun copil nu este refuzat la evaluare. "Programul se prelungeşte uneori până în jurul orei 16", o spune, dezinvolt, într-un răspuns scris remis BIHOREANULUI. Altfel spus, doar uneori funcţionarii ajung să lucreze cu publicul toate cele 8 ore pentru care sunt angajaţi! Şeful DGASPC mai spune că evaluarea se face doar 3 zile pe săptămână deoarece lunea specialiştii sunt convocaţi la Comisia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, iar vinerea evaluează la domiciliu copiii care nu pot umbla.

Că situaţia nu este firească şi ascunde, de fapt, indolenţă, o demonstrează alte direcţii din ţară. De pildă, la Arad evaluarea copiilor se face de luni până joi între orele 8 şi 16.30 şi vinerea între 8 şi 14, iar în Timiş zilnic între orele 12 şi 16, dar pe baza unei programări prealabile, astfel că părinţii nu au de stat la coadă ore în şir. La Bucureşti programul de lucru e şi mai larg, ajungând chiar până la ora 18.30.

Puia are propria explicaţie şi de ce în ţară se poate, iar în Bihor nu: "Am vrea şi noi să mai avem o comisie şi să lucrăm cu program extins, dar niciun medic nu vrea să se angajeze la noi". De vină ar fi salariile mici, de cel mult 1.200 lei pentru doctor cu vechime. Cât despre un sistem de programări, directorul susţine că l-ar fi încercat, dar a dus doar la supraaglomerări, din pricina celor neprogramaţi. "Dar poate o să încercăm iar", a conchis Puia. Sau poate vor încerca alţii, mai cu omenie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
lamurire
Tot acest scandal de la DGASPC e in folosul copiilor si adultilor cu handicap? Oare nu e o lupta de razbunare a unor functionari din interior ca au fost sanctionati pentru incompetenta? Nu va certati in presa ci munciti in folosul celor pe care trebuie sa-i ajutati!!!!!!! De ce nu se face o evaluare adevarata a competentelor personalului din DGASPC?
Postat 09 Martie 2014, 13:42 de cetatean
AFARA
AFARA COPII FAGADUINTEI ACEST DOBITOC DE POCAIT SAMUIL MITRA TREBUE INCHIS VA DATI SEAMA CIT A FURAT DE LA CP2 BANI PUBLICI DE PE 80 BENEFICIARI
Postat 09 Martie 2014, 08:35 de RUBI
cogito ergo sum
Ma tot intreb de ceva timp, dar mai ales acum cand am in fata poza martafoiului: oare ce are el in cap?, oare la ce se gandeste seara? dar ziua? oare ce viseaza? poate are cosmaruri asa cum probabil au acei copii care au fost supusi unor abuzuri pe care becherul a incercat sa le ascunda sa-si salveze pielea nu si imaginea institutiei unde a fost parasutat politic si unde, dupa doi ani si ceva de grohaiala este racordat cam la cum ii arata mimica din poza. Este foarte expresiv omul nu? Moaca lui spune tot si in acelasi timp nimic.
Postat 04 Martie 2014, 23:20 de Catavencu
Poza de grup
Va rog sa adaugati la la poza ospatarului specialist in drumuri si imbuteliat alcool si portretele celorlalti care au contribuit la cresterea prestigiului pe care dgaspc bihor a capatat-o in ultima vreme: domnii Arpi, Ovidiu Pop Cot, Horia Jarca Vasile Borta, Covaciu Sebi, doamnele Eliana, Adina Tamas,Irela Abrudan, Kamel Liana, specialista de la salarizare, a si era sa uit de mereu prezentul valet al conducerii Stefan Gotia ( hai draga nu te mai ascunde in dosuri unde aplici pupici blajine si catifelate mai schimba-ti atributiile din fisa postului). Asta pentru ca tot este trendy sa pozezi in grup ca la Oscar.
Postat 04 Martie 2014, 22:43 de Farfuridi
externalizatio in integrum
Pentru cei nerabdatori sa afle ce episoade urmeaza, cine pe cine mai sapa, ce se va intimpla cu personajele noastre din serialul dgaspc va vand un pont: primul episod cine a gandit si cu ce interese aceasta gaselnita semilegala de a drena bani publici, episodul doi : cine si cum au intocmit caietele de sarcini croite pe dimensiunile exacte ale pseudocandidatilor ( fratele Sami, directorul Groza, filiera ortodoxa, filiera germana), episodul trei : cum a decurs licitatia ( hai ca aici chiar imi vine sa rad), episodul patru: ce s-a intamplat dupa externalizare ( schema de personal, grafice de lucru, salarii de ministru din bani publici doar pentru unii, abuzuri, neglijenta, lipsa de profesionalism, gravide minore in CP2 si multe altele). Ei ce ziceti, interesant nu? Asta sub inaltul patronaj al celui din imagine...
Postat 04 Martie 2014, 22:40 de Branzovenescu
vise de oportunist
In dictionarul roman-latin cuvantul ospatar este tradus minister, ministri.Acum am inteles de unde are omnipotentul conducator aspiratii alimentate de valul numirii politice. Sigur, nu-mi fac iluzii ca distinsul emanat politic de la drumuri judetene, implantat de un alt exemplar cu doctoratul in oportunism si traseism politico-religios-fratele Tarle, ar sti de acest aspect , ca doar Doamne iarta-ma, nu poti fi si lingvist in limbi clasice ci doar lingvist in lins in cur pentru mentinerea in functie cu toate avantajele din dotare (comision, folosirea masinii de serviciu in interes personal, etc)
Postat 04 Martie 2014, 21:55 de Trahanache
Ecce porcus
Iata un nou episod din serialul ,, Ce au mai facut VIP-URILE institutiei?'' Astazi serialul despre cum se preocupa cei desemnati (politic din pacate) procesul de evaluare la copii. Astazi am trecut si eu pe la celebra institutie iar imaginea pe care am intalnit-o in holul de la parter era ceva care ar putea fi greu explicat de ingamfatii directiei. O mama cu un cpoil in brate care dormea, o alta care avea un copil tetraparetic culcat pe o canapea infecta, alt parinte care primea explicatii de specialitate pe hol... curat profesionism. Oare de ce s-au montat mult laudatele camere pe care le vizioneaza porcus porcus (de fapt singurele realizari ale godacului)
Postat 04 Martie 2014, 21:45 de Observator
jgjjjjgfj
gunoaie ce sunteti de functionari in frunte cu puia ajungava Dumnezeu ca si copii care stau la coada as pune foc la fiecare lepra
Postat 04 Martie 2014, 15:19 de hgjfj
BUGETAR
ACEST BUGETAR ARE UN SALAR DE 27866 RON PE AN DECI 2322 RON LUNAR SCUMP PT. UN BUGETAR CARE ARE NUMAI EXPLICATII SI NU REZOLVA EFECTIV PROBLEMELE OAMENILOR
Postat 04 Martie 2014, 12:55 de TREE
PROGRAMARE
TOVARASUL PRIMAR ACEST SEF CIND VA FI EVALUAT SI DAT AFARA
Postat 04 Martie 2014, 12:39 de WALK
????
Doar platesc impozite sa-i tina pe hotii si nesimtiti astia bine...stati in continuare si va milogiti pe banii vostri AR VTREBUI SA LUATI CATE-UN PICIOR INkkkkuuurruuu gras....
Postat 04 Martie 2014, 12:12 de io
Umilinta
Da e adevarat se sta mult si suntem umiliti cu dreptul nostru in mana pe langa astea mai avem de asteptat aceeasi umilinta si la angajarea parintelui ca si asistent personal s-a introdus un formular de acord dupa care trebe sa astepti, niciodata contractul de munca al asistentilor personali nu este de un an. Atat cei de la Directia de Evaluare cat si cei de la Asco ne umilesc Dumnezeu sa aiba mila de aceasta tara care nu cauta decat sa isi umileasca locuitori, Voi cei din presa ati putea sa ne sprijiniti cu mult mai mult.
Postat 04 Martie 2014, 09:28 de carmen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON