URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2015, 17:06

Cetate pe gătate: Descoperirile arheologice amână termenul de predare a lucrărilor din Cetatea Oradea (FOTO)

Cetate pe gătate: Descoperirile arheologice amână termenul de predare a lucrărilor din Cetatea Oradea (FOTO) ISTORIA DE SUB ZIDURI. Cum era de aşteptat, lucrările de la Cetate au scos la iveală vestigii importante din istoria oraşului. Atent amenajată de muncitorii firmei Constructorul Sălard, curtea fortăreţei păstrează pe alocuri zidurile originale ale fortăreţei de pe vremuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările se prelungesc, însă Cetatea se deschide publicului. Pe porţiuni. Deşi iniţial era programat pentru această vară, termenul de predare a lucrărilor de reabilitare a fortificaţiei a fost prelungit cu 6 luni, până în decembrie, pentru finalizarea descărcărilor arheologice din curtea interioară a palatului princiar.

"Dacă nu erau lucrările de descărcare arheologică, am fi putut termina fără probleme undeva în luna iulie, dar am cerut prelungirea termenului pentru că orice descoperire nu face decât să aducă un plus de valoare monumentului", spune managerul de proiect, Dumitru Sim.

Catedrala din adâncuri

Până în prezent, în subsolul corpului A, de la intrarea în curtea palatului princiar, a fost descoperit frontonul vestic cu două turnuri al fostei catedrale gotice, iar în subsolul corpului B, de lângă acesta, săpăturile au scos la iveală faţada sudică a catedralei gotice, fosta biserică gotică şi urme ale basilicii romanice Sfânta Fecioară Maria în jurul căreia a fost construită cetatea şi înfiinţată episcopia romano-catolică de Oradea.

"În prezent se reamenajează subsolurile corpurilor A şi B pentru a putea fi vizitate. Între ele se va face o joncţiune, prin străpungerea unui zid de piatră gros de 1,7 metri, pentru a putea fi introduse într-un circuit muzeistic coerent", spune Sim. După toate probabilităţile, descărcările arheologice vor fi terminate undeva în luna octombrie, intervalul rămas urmând a fi folosit pentru mobilarea funcţiunilor din incinta Cetăţii.

4.800 de basculante

Reabilitarea clădirilor din incinta fortificaţiei nu înseamnă însă închiderea şantierului. "În următoarea etapă va trebui să reabilităm zidurile şi bastioanele, pentru că altfel riscăm ca peste 20 de ani să avem o cetate complet reabilitată, dar cu zidurile prăbuşite", arată managerul de proiect.

Lucrările de reabilitare a zidurilor presupun o investiţie de încă circa 20 milioane euro. "Va trebui să scoatem din bastioane circa 13.800 metri cubi de pământ, reprezentând nu mai puţin de 4.800 basculante, numai pentru a îmblânzi panta care urcă la ziduri", spune Sim. În urma lucrărilor de reabilitare, în fiecare bastion va fi amenajat un parc tematic renascentist, baroc, artistic sau meridianul zero, care va fi dotat şi cu un observator cu vedere către zona de dealuri a oraşului.

Se deschide în iunie!

În ciuda continuării lucrărilor, Cetatea Oradea va fi deschisă publicului, pe porţiuni, începând din luna iunie. Puntea care leagă spaţiul din spatele catedralei ortodoxe din centrul civic va fi finalizată înainte de deschiderea fortificaţiei pentru accesul public. "Va putea fi vizitată zona reabilitată, mai puţin şantierul din curtea palatului princiar", spune Dumitru Sim.

Până atunci municipalitatea va desemna organizaţiile non-guvernamentale care vor primi spaţii în incinta fortificaţiei în schimbul obligaţiei de a organiza evenimente, cursuri, concerte sau piese de teatru pentru orădeni şi vizitatorii fortificaţiei.

Nunţi la Cetate

În paralel, va fi amenajat Muzeul Cetăţii şi va fi dată în funcţiune Sala cu grifoni, pentru a putea fi folosită drept casă a căsătoriilor pentru mirii care doresc să îşi lege destinele într-un loc deosebit, cu rezonanţe istorice. În plus, în pragul sărbătorilor de iarnă în curtea exterioară ar putea fi organizat primul Târg de Crăciun din Cetate.

Lucrările primelor două etape de reabilitare a fortificaţiei se ridică în total la 20 milioane euro, provenite din fonduri europene, şi vizează reabilitarea tuturor clădirilor din incintă, realizarea aleilor pietonale, dotarea cu utilităţi, amenajarea unui punct trafo propriu şi dotarea fiecărei clădiri cu propriul modul termic. Refacerea zidurilor şi bastioanelor va dubla valoarea totală a investiţiei. Investiţie în trecut, pentru viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON