URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2015, 17:06

Cetate pe gătate: Descoperirile arheologice amână termenul de predare a lucrărilor din Cetatea Oradea (FOTO)

Cetate pe gătate: Descoperirile arheologice amână termenul de predare a lucrărilor din Cetatea Oradea (FOTO) ISTORIA DE SUB ZIDURI. Cum era de aşteptat, lucrările de la Cetate au scos la iveală vestigii importante din istoria oraşului. Atent amenajată de muncitorii firmei Constructorul Sălard, curtea fortăreţei păstrează pe alocuri zidurile originale ale fortăreţei de pe vremuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările se prelungesc, însă Cetatea se deschide publicului. Pe porţiuni. Deşi iniţial era programat pentru această vară, termenul de predare a lucrărilor de reabilitare a fortificaţiei a fost prelungit cu 6 luni, până în decembrie, pentru finalizarea descărcărilor arheologice din curtea interioară a palatului princiar.

"Dacă nu erau lucrările de descărcare arheologică, am fi putut termina fără probleme undeva în luna iulie, dar am cerut prelungirea termenului pentru că orice descoperire nu face decât să aducă un plus de valoare monumentului", spune managerul de proiect, Dumitru Sim.

Catedrala din adâncuri

Până în prezent, în subsolul corpului A, de la intrarea în curtea palatului princiar, a fost descoperit frontonul vestic cu două turnuri al fostei catedrale gotice, iar în subsolul corpului B, de lângă acesta, săpăturile au scos la iveală faţada sudică a catedralei gotice, fosta biserică gotică şi urme ale basilicii romanice Sfânta Fecioară Maria în jurul căreia a fost construită cetatea şi înfiinţată episcopia romano-catolică de Oradea.

"În prezent se reamenajează subsolurile corpurilor A şi B pentru a putea fi vizitate. Între ele se va face o joncţiune, prin străpungerea unui zid de piatră gros de 1,7 metri, pentru a putea fi introduse într-un circuit muzeistic coerent", spune Sim. După toate probabilităţile, descărcările arheologice vor fi terminate undeva în luna octombrie, intervalul rămas urmând a fi folosit pentru mobilarea funcţiunilor din incinta Cetăţii.

4.800 de basculante

Reabilitarea clădirilor din incinta fortificaţiei nu înseamnă însă închiderea şantierului. "În următoarea etapă va trebui să reabilităm zidurile şi bastioanele, pentru că altfel riscăm ca peste 20 de ani să avem o cetate complet reabilitată, dar cu zidurile prăbuşite", arată managerul de proiect.

Lucrările de reabilitare a zidurilor presupun o investiţie de încă circa 20 milioane euro. "Va trebui să scoatem din bastioane circa 13.800 metri cubi de pământ, reprezentând nu mai puţin de 4.800 basculante, numai pentru a îmblânzi panta care urcă la ziduri", spune Sim. În urma lucrărilor de reabilitare, în fiecare bastion va fi amenajat un parc tematic renascentist, baroc, artistic sau meridianul zero, care va fi dotat şi cu un observator cu vedere către zona de dealuri a oraşului.

Se deschide în iunie!

În ciuda continuării lucrărilor, Cetatea Oradea va fi deschisă publicului, pe porţiuni, începând din luna iunie. Puntea care leagă spaţiul din spatele catedralei ortodoxe din centrul civic va fi finalizată înainte de deschiderea fortificaţiei pentru accesul public. "Va putea fi vizitată zona reabilitată, mai puţin şantierul din curtea palatului princiar", spune Dumitru Sim.

Până atunci municipalitatea va desemna organizaţiile non-guvernamentale care vor primi spaţii în incinta fortificaţiei în schimbul obligaţiei de a organiza evenimente, cursuri, concerte sau piese de teatru pentru orădeni şi vizitatorii fortificaţiei.

Nunţi la Cetate

În paralel, va fi amenajat Muzeul Cetăţii şi va fi dată în funcţiune Sala cu grifoni, pentru a putea fi folosită drept casă a căsătoriilor pentru mirii care doresc să îşi lege destinele într-un loc deosebit, cu rezonanţe istorice. În plus, în pragul sărbătorilor de iarnă în curtea exterioară ar putea fi organizat primul Târg de Crăciun din Cetate.

Lucrările primelor două etape de reabilitare a fortificaţiei se ridică în total la 20 milioane euro, provenite din fonduri europene, şi vizează reabilitarea tuturor clădirilor din incintă, realizarea aleilor pietonale, dotarea cu utilităţi, amenajarea unui punct trafo propriu şi dotarea fiecărei clădiri cu propriul modul termic. Refacerea zidurilor şi bastioanelor va dubla valoarea totală a investiţiei. Investiţie în trecut, pentru viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON