URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2012, 17:40

Revin şcolile profesionale: Elevii bihoreni pot din nou să devină meseriaşi în bucătărie, mecanică, agricultură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei ani de absenţă, forma de învăţământ profesional revine în planurile de şcolarizare din ţară. Din toamnă, şi elevii bihoreni vor putea opta din nou pentru a învăţa meserie la şcoli profesionale care durează doi ani.

Accent pe practică

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a lansat, joi, la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Târgul Ofertelor Educaţionale pentru Învăţământul Profesional, unde au standuri cele opt unităţi de învăţământ din Bihor care înfiinţează clase profesionale. Cele opt şcoli au în planul de şcolarizare, în total, 11 clase de învăţământ profesional la limba română şi 3 la secţia maghiară.

"Ordinul care reglementează reintroducerea învăţământului profesional a venit destul de târziu, la începutul lunii februarie. Şcolile au trebuit să se mişte destul de repede, fiindcă trebuiau îndeplinite nişte condiţii esenţiale în ceea ce priveşte partenerul economic, unde elevii vor trebui să-şi desăvârşească pregătirea practică", a declarat, la deschiderea oficială a Târgului, Florian Mieluţ, inspector pe specializările tehnice din cadrul IŞJ Bihor.

Acesta a subliniat importanţa reintroducerii şcolilor profesionale mai ales datorită accentului pus pe practică în această formă de învăţământ. "Această formă de şcolarizare are o pondere mare de practică. În anul I vor avea două zile de practică, iar în anul II trei zile de practică pe săptămână. În plus, la sfârşitul anului vor face şi un stagiu de practică de 6-8 săptămâni", a afirmat Mieluţ, care a adăugat că, din acest an, dacă există cerere, o singură clasă va putea avea două specializări, lucrându-se pe grupe.

În sala festivă de la Mihai Viteazul, cele opt şcoli au fost reprezentante atât de profesori cât şi de elevi, care au adus la târg pliante şi chiar rezultate ale muncii lor de practică, fie că a fost vorba de o machetă a unui dispozitiv de iluminat stradal cu energie eoliană ori machete ale unor utilaje agricole.

De la bucătari la tâmplari

În Oradea, trei sunt şcolile care vor avea din toamnă clase profesionale. Este vorba de Colegiul Tehnic Mihai Viteazul (o clasă de bucătari), Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi (o clasă de instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze) şi Colegiul Tehnic Traian Vuia (două clase: una de lucrător hotelier, iar cealaltă de mecanic auto).

În judeţ, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş va avea două clase, una de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, iar cealaltă de tâmplar universal, Grupul Şcolar Mecanic Cadea va avea o clasă de mecanică agricolă, Grupul Şcolar Agricol Salonta va înfiinţa o clasă de agricultor culturi de câmp şi una de mecanic agricol, iar Grupul Şcolar Industrial Suplacu de Barcău va avea o clasă de mecanic întreţinere şi reparaţii utilaje petroliere.

De asemenea, Colegiul Agricol Valea lui Mihai înfiinţează o clasă de tehnician agronom la secţia română şi una la secţia maghiară. Tot la secţia maghiară a unităţii vor exista şi câte o clasă profesională de mecanică şi una de comerţ.

"Din semnalele pe care le avem din teritoriu, nu cred că vor fi probleme în realizarea planului de şcolarizare în acest an", a spus inspectorul Mieluţ. De altfel, reprezentanţii tuturor şcolilor prezente la târg au declarat că au elevi interesaţi să se înscrie la specializările oferite de ei.

În prima zi a târgului s-a făcut o deschidere oficială, la care au fost prezenţi şi Nicolae Ungur, inspector general adjunct al IŞJ Bihor, Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor, care a subliniat că angajatorii cer forţă de muncă pregătită pe domenii, Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul şi Nicolae Hoduţ, şeful ITM Bihor.

Vineri, între orele 9 şi 15, târgul deschis în sala festivă a Colegiului Mihai Viteazul îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi de ofertele şcolilor profesionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
asta da !
le doresc celor din sisitemul BUGETAR sa si aleaga o MESERIE, SUCCES si SANATATE sa avem , ne am SATURAT de paraziti mai castigati va si voi painea prin MUNCA cinstita , amin! SUNTEM saturati si nu va putem hranii permanent.
Postat 18 Mai 2012, 11:17 de ASA DA !
asta da !
asta da! in viitor va fi cea mai bine platita :MUNCA restul sa moara de foame , amin!IN SFARSIT devenim NORMALI la modul social, nu ne ajuta scoala daca nu poti aplica in PRACTICA ce ai dobandit, fara MUNCA nu exista satisfactie: mita, spaga si CORUPTIA au distrus social o COMUNITATE.Sa faci controlae si sa dai amenzi nu reprezinta munca , este o forma de parazitism SOCIAL.VEZI ISTORIA cum se strangeau BIRURILE :))) MUNCA te intretine dar te si SATISFACE.
Postat 18 Mai 2012, 11:13 de licitatii publice
o idee geniala!
Foarte bine! Era si cazul sa se infiinteze scolile profesionale! Miscarea asta va avea pe termen mediu si lung un avantaj considerabil: pregatire eficienta, salar mai bun, niste acte (in sfarsit) care sa confere onoare muncilor practice. Imi voi putea duce si eu masina la mecanic mult mai linistiti! Deci, cei care merg la profesionala ar trebui sa fie mandri de faptul ca se pregatesc in domeniile pentru care au talent! Bravos! In al doilea rand, va dezumfla numarul celor care se vor duce la universitate. O parte considerabila a celor din universitate nu au ce cauta acolo. Unii sunt pur si simplu prosti. Nici un fel de educatie nu le va fi de folos. Altii ar fi putut urma cursurile unor scoli profesionale, dar pentru ca nu au avut posibilitatea au ales universitatea. Ar trebui sa trecem peste reflexul tampit de a crede ca scolile profesionale sunt pentru prosti. Am intalnit niste indivizi ciudati, nu oameni maturi, ci pusti dintr-astia pitziponcatzi, care dispretuiau acest tip de scoli. Ma gandesc ca de la parinti invata porcarii dintr-astea. Ei, ce sa le faci: dar ar durea prostia romania ar mai mica decat luxemburgul.
Postat 17 Mai 2012, 22:00 de leaf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON