URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2013, 14:36

Dezastru la simulările de Bac şi de Evaluare Naţională: Doar 3 din 10 elevi au promovat

Elevii bihoreni trebuie să se pună serios cu burta pe carte. Rezultatele simulărilor examenelor de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională arată că nu sunt pregătiţi, încă, pentru aceste teste.

Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rata de promovabilitate la simularea examenului de Evaluare Naţională în judeţ e de 33%, iar cea la Bacalaureat de 29%. Asta în timp ce la capitolul prezenţă la examen s-au înregistrat procente-record: 94% din elevii de clasa a VIII-a din judeţ au susţinut simulările, respectiv 91% din liceenii din ani terminali au dat probele de simulare a Bacalaureatului.

Şeful IŞJ Bihor a afirmat că prezenţa mare la examene demonstrează interesul unităţilor de învăţământ faţă de aceste simulări, iar notele mici - dezinteresul elevilor faţă de învăţat. "Elevii nu conştientizează că trebuie să aibă un ritm de învăţare constant. Nu învaţă în fiecare zi", a declarat Negrean.

La Evaluarea Naţională, promovabilitatea la limba română a fost de 58%, la limba maternă de 81%, iar la matematică de 33%. La Bacalaureat, 53% din elevi au luat notă de trecere la limba română, 74% la limba maternă, în timp ce proba obligatorie a profilului a fost promovată de doar 29% din elevi, iar cea la alegere de 55% din liceeni.

De asemenea, în timp ce la unele şcoli procentul de promovabilitate e ridicat (de exemplu, la Colegiul Emanuil Gojdu 88% din elevi au promovat simularea la Evaluarea Naţională, iar la Liceul Emanuel 85% din elevi au trecut simularea la Bacalaureat), la altele niciun elev n-a reuşit să ia note de trecere. Promovabilitate zero la Evaluarea Naţională e la Liceul Cadea, iar la Bacalaureat la Liceul Agroindustrial Borş.

"Situaţia nu e chiar alarmantă. Elevii mai au două luni până la examene şi pot să ajungă la nivelul de anul trecut a promovabilităţii", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, inspectorul de matematică Florin Nicoară. În 2012 în Bihor nu s-au organizat simulări de examene, aşa că rezultatele făcute publice miercuri pot fi comparate doar cu promovabilitatea de la examenele reale din 2012, la Evaluarea Naţională rata de promovare fiind de 78%, iar la Bacalaureat de 54%. La rândul său, Daniel Negrean crede că elevii bihoreni vor atinge promovabilitatea de anul trecut, fără însă să spere că vor lua note mai bune ca în 2012.

Gradul de dificultate a probelor susţinute de elevi a fost similar celui de la examenele reale. De asemenea, elevii au susţinut testele în camere supravegheate video, aşa cum se va întâmpla şi în vară.

În total, 5.270 de elevi bihoreni au susţinut examenele de simulare a Evaluării Naţionale şi 5.239 cele de Bacalaureat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
esti prost de behai
@citizen, in numele cui vorbesti, cap de strut? vrei scoala atractiva cand nici familia nu mai e atractiva? intr-o societate in deriva, in care parintii habar n-au pe unde si ce fac copiii lor, in care civismul e la nivelul apei din bocanci, in care scoala este ultima prioritate, tu vrei scoala atractiva? esti prost de behai, ceteateanule! - iesi in strada, protesteaza, convinge lumea, alege oameni capabili in structurile de decizie, responsabilizeaza-ti odraslele si poate asa, peste 10 ani, se vor vede mugurii primelor schimbari.
Postat 11 Aprilie 2013, 10:45 de cartof
nu se invata
Purul adevăr este că marea majoritate a elevilor nu mai învață și atunci de unde performanță. Oare câți părinți îi mai verifică pe copiii de-a VIII și a XII dacă și-au făcut temele sau au învățat. Așa că....chinuiți-vă profesorilor.
Postat 11 Aprilie 2013, 09:02 de unu
ce mincinosi
Nu mai mintiti fraierilor pentru ca anul trecut S-AU DAT SIMULARI DE BAC!!!
Postat 10 Aprilie 2013, 18:45 de emilut din germania
rusine profesorilor!
Pai da! Programa scolara incarcata, ore supranumerare, materii inutile, profesori slab pregatiti si in cele din urma elevii! Asta poate fi concluzia.Un minister condus haotic(ca de altfele toata tara asta!) cu functionari incompetenti care nu sint in stare sa faca scoala atractiva, unde elevii sa vina cu drag, nu cu scirba! rusine sa le fie!
Postat 10 Aprilie 2013, 17:49 de citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON