URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2013, 14:16

Avem un Cod nou. Aplicarea în timp a legii de procedură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 15 februarie 2013 a intrat in vigoare Noul Cod de procedură civilă, care conţine multe elemente de noutate, unul dintre acestea fiind un alt principiu de aplicare în timp a legii de procedură civilă. Dacă în vechiul Cod a existat principiul aplicării imediate a legii de procedură civilă noi, noul Cod înlocuieşte acest principiu cu cel potrivit căruia "Legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se încheie procesul".

Astfel, art. 24 din NCPC prevede că dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare. Conform art. 25 din NCPC, procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi; procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei instanţelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanţe, potrivit legii sub care au început.

În caz de trimitere spre rejudecare, dispoziţiile legale privitoare la competenţă, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile. Nu în ultimul rând, art. 27 din NCPC prevede că hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor şi termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.

Potrivit acestui principiu, dispoziţiile amânate din NCPC precum şi eventualele modificări viitoare ale acestuia vor fi aplicabile doar proceselor pornite după intrarea în vigoare a acestor modificări. De altfel, pentru a se înlătura orice dubiu, dispoziţiile legii de degrevare a proceselor prevăd expres, în cazul fiecărei dispoziţii de amânare, că dispoziţiile amânate se vor aplica proceselor pornite după data de 1 ianuarie 2016.

În ceea ce priveşte aplicarea în timp a Noului Cod de procedură civilă, Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicarea a acestuia arată, pe baza aceluiaşi principiu de aplicare în timp, că dispoziţiile noului Cod se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare.

Ca atare, nicio dispoziţie din noul Cod de procedură civilă nu va putea fi aplicată în procesele pornite înainte de 15 februarie 2013, acelaşi principiu fiind aplicabil şi procedurilor de executare silită iar procesele începute înainte de intrarea în vigoare a noului Cod se vor desfăşura, până la finalizarea lor, conform vechiului Cod de de procedură civilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
au demnitate!!!
cand folosesti o limba care nu este utila decat in instanta ti-ai ratat CARIERA :)))) vocatia. Este o dualitatea infinita care se ramifica in N categorii sociale. clientii din toate categoriile sociale te fac bun COMPETITIV in rest ZERO social, neadaptabil la prezent si viitor..
Postat 14 Martie 2013, 08:51 de au demnitate!!!
au demnitate!!!.
cand folosesti o limba care nu este utila deact in instanta ti ai ratat CARIERA :)))) vocatia.Este o dualitatea infinita scare se ramifica in N categorii sociale.
Postat 14 Martie 2013, 08:49 de au demnitate!!!.
au demnitate!!!.
o mana este mult mai utila fara bijuterii in momentul in care o incarci isi pierde din utilitate dar are valoare de DECOR< atentie foarte mare asa sunt si oamenii nu ma intereseaza DECORUL UNUI AVOCAT ma intereseaza UTILITATEA lui PROFESIONALA adapatabila inclusiv PROSTIMI , fara jena va spun ca SOCIETATEA este DEGRADATA de parazittism social si favorizarea anumitor paturi sociala, dar nu uitati PROSTIMEA MUNCESTE si se hraneste din propria capacitate, au demnitate!!!.
Postat 14 Martie 2013, 08:47 de au demnitate!!!.
cititor
bai nene, tu esti bun de vorbit mult si degeaba, ca doar de aia esti avocat. treaba ar fi ca scrii la o gazeta citita, in mare majoritate, de oameni de rand, carora doxologia asta a ta, de gen copy/paste nu ajuta cu nimic. daca vrei sa si fii ceea ce doar vrei sa pari, dar nu esti, tradu toate imbarligaturile astea legale pe limba noastra a tuturor. sau... aaaa, zici ca is intr-atat de interpretabile incat nu pot fi spuse p-aia dreapta, ci numai p-alea strambe?... mai du-te dracu', prietene.
Postat 11 Martie 2013, 11:43 de nedumerit
Procesul sau executarea silita?
"Legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se încheie procesul". Principiul spune una, NCPC spune alta. Conform practicii CEDO , a Curtii Constitutionale si a doctrinei, procesul civil are 2 faze: judecata si executarea silita, deci executarea este doar o componenta a procesului civil. Atunci de ce se face distinctie in NCPC intre proces si executarea silita, de parca executarea silita nu ar face parte din proces, ar fi ceva distinct? Daca procesul se incheie cu executarea silita, atunci cum mai poti spune ca "Legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se încheie procesul". Executarea declansata dupa 15 martie se efectueaza sub legea noua, nu sub legea in care a inceput procesul.
Postat 10 Martie 2013, 10:31 de Nedumerit
este inteligentul pamintului
CHIAR MARE LUCRU NU SPUII!!
Postat 10 Martie 2013, 09:47 de VICTORIA
Singurul inteligent !?!
Mai Ursuta, de ce strigi atat de tare ceva ce toata lumea stie. Si anume, ca nici o lege de pe lume nu are aplicabilitate retroactiva. Sau erai cu lipsa la numarul de interventii pe luna asta calendaristica ?
Postat 09 Martie 2013, 19:39 de Consilier PDL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON