URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2015, 18:40

Paradisul de acasă: Asociaţia Aqua Crisius vă îmbie să descoperiţi frumuseţile neştiute ale Bihorului

Paradisul de acasă: Asociaţia Aqua Crisius vă îmbie să descoperiţi frumuseţile neştiute ale Bihorului RUTA CASCADELOR. Pe lângă speciile rare de plante şi animale pe care le adăposteşte, pe Valea Iadei sunt salbe de cascade, între care Iadolina (stânga), care curge în trei trepte, şi Cascada Runcului (dreapta), incluse alături de altele trei într-un traseu turistic amenajat de asociaţia Aqua Crisius (foto: Andrei Posmoşanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu gândul la vacanţe în ţări străine, dacă se poate cât mai îndepărtate şi exotice, tot mai mulţi bihoreni uită că au, la doi paşi de ei, locuri unde natura e de o frumuseţe răpitoare. 

Asociaţia Aqua Crisius, custodele a nu mai puţin de şase arii protejate din Bihor, şi-a propus să promoveze atracţiile naturale autohtone, invitând iubitorii naturii să parcurgă două noi trasee turistice, pe Valea Iadei şi prin Defileul Crişului Negru, promiţându-le amintiri fără seamăn...

În munţi, la vale 

Asociaţia Aqua Crisius are în grijă şase situri Natura 2000 (n.r. - reţea europeană de zone naturale protejate) care găzduiesc specii de floră şi faună rară, dar oferă şi peisaje încântătoare: cursul Crişului Repede în amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, lunca inferioară a Crişului Repede, zona Diosig, Valea Iadei şi defileul Crişului Negru.

Pentru a promova ca destinaţii turistice mai ales cele din urmă două zone, propice pentru cei care vor să-şi petreacă timpul în aer liber, de doi ani ONG-ul derulează un proiect în valoare de peste 2 milioane lei ce prevede, între altele, şi marcarea unor trasee pentru turişti, spune Andrei Togor (foto), managerul de proiect al asociaţiei.

Situată între Munţii Vlădeasa, Munţii Pădurea Craiului şi Munţii Bihorului, Valea Iadului se întinde pe aproape 3.000 de hectare până în apropierea staţiunii Stâna de Vale. Traseul realizat aici de Aqua Crisius permite accesul drumeţilor spre cinci cascade: Runcului, Laia, Vălul Miresei, Săritoarea Ieduţului şi Iadolina. Cea din urmă, specială prin faptul că se revarsă în trei trepte, poate fi admirată în întregime, de anul trecut, dintr-un punct de belvedere unde asociaţia a amenajat o platformă metalică pe versantul opus.  

Drumeţi pe vârfuri 

Circuitul realizat pentru îndrumarea turiştilor este destinat celor obişnuiţi cu muntele. "Se merge pe drumuri forestiere, pe poteci şi prin poiene, cale de 26 de kilometri", spune Andrei Togor. Zona Văii Iadei e bogată în floră şi faună, aici trăind cea mai numeroasă şi sănătoasă populaţie de liliac carpatin din ţară, precum şi buhaiul de baltă cu burtă galbenă. "La noi există chiar multe astfel de păsări acvatice, care nu se prea găsesc în restul Europei", spune reprezentantul Aqua Crisius.

Celălalt traseu, amenajat în defileul Crişului Negru, promite şi el peisaje fermecătoare. Drumul porneşte din satul Borz, şerpuind pe poteci pe lângă o rezervaţie de bujor banatic (foto). "Este o floare rară, cu origini balcano-mediteraneene, iar Dealul Pacău din acest defileu e punctul cel mai nordic şi estic de răspândire a lui", explică Andrei. Parcurgând circuitul, drumeţii se pot bucura de o vedere de sus asupra Dumbrăviţei de Codru, iar pe Dealul Pacău pot admira un pâlc de case vechi tradiţionale, folosite ca locuinţe de vară. "Este o zonă foarte frumoasă şi de aceea am vrut s-o deschidem turiştilor, după ce din păcate până nu demult a fost ignorată", spune reprezentantul Aqua Crisius.

"Cinema" Natura

Pentru promovarea bogăţiilor naturale din cele şase arii protejate, asociaţia a realizat şi o serie de filme documentare. Cel mai bogat material - "Omul şi natura în Defileul Crişului Negru" - prezintă în aproape 30 de minute flora şi fauna zonei, dar şi ritualurile de zi cu zi ale localnicilor şi obiceiurile de nuntă şi înmormântare. Alte şapte scurtmetraje au fost consacrate unor specii precum liliacul carpatin, bujorul banatic, scoica mică de râu, buhaiul de baltă cu burtă galbenă şi cel cu burtă roşie, dansului nupţial al corcodelului – o pasăre acvatică de mărimea raţei – şi iernării păsărilor pe lacurile din amonte de Oradea.

Luna trecută, membrii Aqua Crisius au prezentat filmele în localităţile din cele şase arii protejate, cu scopul de a-i lămuri pe săteni cât de valoroase sunt comorile naturale care-i înconjoară. Nici orăşenii nu au fost însă uitaţi. Filmele vor fi proiectate joi, 9 iulie, de la ora 18, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, vizionarea fiind precedată de vernisarea unei expoziţii de fotografii spectaculoase din siturile Natura 2000, realizate de Andrei Posmoşanu. O şansă pentru locuitorii oraşului de a redescoperi natura, ca o avanpremieră a contactului direct cu locurile pe care, apoi, le pot admira, în toată splendoarea lor, pe viu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe drumuri de munte
Ca drumet singuratic ce sunt,m-ar interesa care sunt traseele unde am sanse serioase de a fotografia atractii ale faunei regionale cum ar fi ursul si ciinele de stina bihorean-mioritic. Pentru cei fricosi,ma gindesc ca exista totusi si excursii organizate de Asociatie, cu grup mare de drumeti si arme de autoaparare.
Postat 06 Iulie 2015, 19:04 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON