URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2010, 11:05

Limba voastră ne omoară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivităţile organizate la Oradea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au arătat încă o dată cât de mare e durerea în cot a poliţiştilor faţă de orice problemă în care n-au un interes direct şi personal.

La statuia lui Szacsvay Imre au fost masaţi de 15 martie cam 20 de poliţişti, dar toţi au asistat impasibili la delirul antiromânesc al liderului local al Gărzii Maghiare, Lovassy Cseh Tamas, care a afirmat că românii au ajuns în Ardeal profitând de bunătatea ungurilor, după care s-au "înmulţit necontrolat".

Poliţiştii puteau să-i priponească pe vorbitori, nu doar pentru că Garda Maghiară e o organizaţie extremistă, interzisă până şi în Ungaria, dar şi în România discursurile rasiste şi fasciste sunt pedepsite de lege.

Numai că purtătorii de caschetă au rămas inerţi, din simplul motiv că nu pricepeau o iotă din ce se vorbea. Şi de unde să ştie ei ungureşte când pentru mulţi şi limba română e cam străină?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ptr. observator
laudabil interesul tau pentru documentare si incriminare a unor expresii folosite de un oarecare... si totusi .... daca discursul aluia reprezenta " delirul antiromânesc " realizezi ca nu faceam schimburi de mesaje la rubrica Bihorelului..... Eu nu am fost la manifestatie, am retinut expresiile redate de Bihorel si in orice context nu fac obiectul actelor normative expuse de tine. Iar daca manifestatia a avut caracterul pe care il insinuati si tu si Bihorel UNDE ATI FOST VOI ?!? Aveti nevoie de politisti sa va aduca aminte ca sunteti romani ? Unde este "strigatul public " ? Unde este indignarea si revolta romanilor impotriva unor asemenea invrajbiri ? Asa ca ... balon de sapun ! Cu ce esti tu mai bun decat "oratorul " ? Inca o data - Stima !!
Postat 25 Martie 2010, 17:17 de eu
domnu politist...
Eu nu sunt de meserie politist, dar pentru ca m-ai provocat am cautat si eu pe net ceea ce matale ar trebui sa iti vina din prima de sub cascheta, dar se vede treaba ca nu vrei nicicum. Uite doar cateva exemple: Codul Penal Art. 317. - Propaganda naţionalist-şovină, aţâţarea urii de rasă sau naţionale, dacă fapta nu constituie infracţiunea prevăzută în art. 166, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Ordonanta 137/2000 Art. 19. - Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incindenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii sau crearea unei atmosfere intimidante, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acesteia/acestuia la o rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau categorie defavorizată, ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia/acesteia. Ordonanta 31/2002, Art. 5 Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şiomenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Propaganda constă în răspândirea în mod sistematic sau în apologia unor idei, concepţii ori doctrine, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.
Postat 24 Martie 2010, 00:20 de observator
ptr. observator
Stimate contribuabil ! din stransoarea caschetei mele te rog sa-mi indici actul normativ care pedepseste " excesul de "libertate" de opinie " !!!!! ... iar remarcile unui oarecare : " românii au ajuns în Ardeal profitând de bunătatea ungurilor, după care s-au "înmulţit necontrolat"." - sunt rasiste si fasciste ??????????? !!!!!! ...... ma faci sa rad !!! Sunt ardelean ! si nu ma aprind usor de la cuvantarile unuia sau altuia profitand de libertatea pe care sange de roman i-a asigurat-o, pentru ca de-a lungul istoriei ne-am platiti datoriile ... Cainii latra, samd........ Iar pe Bihorel de fapt il doare altceva ... in orice caz nu "romanismul" ! Stima !
Postat 23 Martie 2010, 20:02 de eu
pt politist
pai bine mai politistule mandru, da nu raspunzi la problema ridicata, de ce colegii matale nu au facut nimica? ca acolo nu a fost vorba de dreptul la opinie, ci de aplicarea unei legi care sanctioneaza excesul de "libertate" de opinie. da ma rog, s-ar putea sa te stranga cascheta si sa nu intelegi :)))))))
Postat 23 Martie 2010, 19:14 de observator
politist
Rusinica Bihorel, iarasi esti in buruieni. Magarule, iar te faci de k.k. Te astepti ca "Poliţiştii să-i priponească pe vorbitori" ..... ma faci sa rad. Ai gresit anul Bihorel Suntem in 2010 nu 1988 ! dar de fapt tu scoti in evidenta "cât de mare e durerea în cot a poliţiştilor faţă de orice problemă în care n-au un interes direct şi personal." precum si "purtătorii de caschetă au rămas inerţi", aceeasi placa , bla bla.... s-a cam demonetizat, nu crezi ... mai schimba placa, ca devii penibil. Cred ca deja se observa schimbarea in politie, si in tara si in Bihor. Intr-adevar mai sunt si uscaturi dar aceste incet incet dispar.....ca peste tot in societatea romaneasca. Iar in ceea ce priveste "discursurile rasiste şi fasciste ... pedepsite de lege" le gasesti si in plin Parlamentul Romaniei. Iar acolo nu e militzica sa-i traga de urechi. Pentru ca militzica se ocupa de ordine publica si prinderea hotilor si nu reprimarea dreptului la opinie. Drept de care tu, Bihorel, te prevalezi si nu vine "cascheta" sa te bata cu bastonul peste gura. Trebuie sa mai cresti, mai Bihorel ! p.s. ... si DA ! mai pamfletarule ... sunt unul din tagma politistilor si ma mandresc cu profesia mea !
Postat 23 Martie 2010, 18:11 de eu
DA LOR NU LE PLACE XEXUL?
DA PE EI CINE-I OPRESTE SA SE INMULTEASCA? CA LA CIFRA DE 9.000.000 CATI SUNT IN TARA LOR PANONICA CAM BATE VANTUL.... SI LE MAI TREBUIE SI ALTE TERITORII?? ... SA-SI VADA DE VIATA LOR....
Postat 23 Martie 2010, 12:07 de ROMAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON