URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2013, 11:01

Aplaudăm bestii?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înţelepciunea populară a produs mii de proverbe şi zicători despre muncă. "Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge". "Cine-i vara la ogor e şi iarna la obor". "Cine dă din mâini nu se îneacă". "Munca e blagoslovită, când te ţii de ea ai pită". "Omul muncitor e ca pomul roditor". "Năduşeala scoate boala". "Dacă nu mergi în pădure după lemne înţepeneşti lângă sobă".

Comunismul - când nimic nu era al nimănui, ci totul al "statului", când ţăranul fura recolta de pe câmpurile părinţilor şi muncitorul plimba ţeava prin întreprindere - nu doar că l-a dezvăţat pe român să mai respecte munca, dar l-a dezobişnuit şi de munca însăşi. Aşa au apărut alte zicale. Mai la mişto. "Cine se scoală de dimineaţă doarme mai puţin". "Munca este o boală, de-aia există medicina muncii". "Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese". "Cine-i harnic şi munceşte, ori e prost ori nu gândeşte".

În "libertatea" de după 1989, scleroza s-a accentuat, iar devizele românilor au devenit mai cinice. "Cel mai important nu e să ştii! Mai important e să ai numărul celui care ştie". "Banii fac bani şi păduchii păduchi". "Decât cocoşat de la muncă mai bine burtos de la bere". "Cine munceşte nu are timp să facă bani". Alţii filozofează, şugubeţi: "Munca îl înnobilează pe om, dar nu putem fi toţi aristocraţi". "Îmi place munca, mă fascinează, pot sta ore întregi să mă uit la ea". "Munca nu a omorât niciodată pe nimeni, dar de ce să rişti?"...

Glumă-neglumă, e clar că percepţia românilor despre muncă s-a stricat grav deşi, paradoxal, îi invidiem tot mai mult pe nemţii a căror bunăstare provine tocmai din muncă. La denaturare au contribuit factori nenumăraţi, de la victoria aproape generalizată a hoţiei în faţa meritului până la impostura sădită pe scară largă de nenumăratele "Sorbonici" care, dând iluzia muncii intelectuale unor neaveniţi, i-a convins pe tineri că ar putea scăpa de muncă prin simpla strecurare prin facultăţi.

Observaţia mă urmăreşte de săptămâna trecută, când într-o fabrică de mobilă un muncitor băut şi-a incendiat maistrul fiindcă acesta îl trimisese acasă, iar apoi au apărut o mulţime de inconştienţi care, în diverse forme, spuneau acelaşi lucru: "bine i-a făcut, că voia să-l dea afară". Bănuiala mea e că nu pot fi aşa sinistre decât nişte brute care, într-o societate în care ordinea firească e de mult răsturnată, confundă cu tupeu dreptul de a fenta munca cu dreptul la muncă.

Pot înţelege răutatea, miştocăreala, calomnia, ticăloşia din interes, dar mă îngrozeşte că sub ochii noştri se face deja apologia crimei. Nu vreau să fiu prăpăstios, dar cred că am ajuns aici tocmai pentru că am abandonat, rând pe rând, toate învăţăturile simple. Numai aşa unuia care ieri îi găsea o scuză celui ce fura un ou i se pare firesc ca acelaşi ori altul să omoare azi un om.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
FOOOCCCCC si foooc la toti ratati de SEFI, amin !
FOOOCCCCC si foooc la toti ratati de SEFI, amin ! Bine ca v ati trezit si ati terminat cu sinuciderile pentru toti TEMBELII :))) s au inavta sa va sinucideti sau v au incenat sinuciderea, capul sus MUNCITORIULUI, sanatate si D-zeu te a binecuvantat daca mai traiesti, te a iertat, RESTUL FOOOCUL iadului sa va manace, amin ! NU i satura d=zeu pe unii de a tortura pe altii cu munca voastra obligata si mai grav cu ore netrecute in pontaj !! ia luati statele de plata de ce apra 8 ore si muncesc cate 12-16 ore, de ce ? DE smecheri ce sunteti voi, FFFOOOCUL iadului sa va manance OASELE, amin !
Postat 29 Iunie 2013, 17:15 de FFFOOOOOOCC
citeste!
prietene, citeste toate articolele pe marginea subiectului si vei vedea plin de comentarii care lauda fapta atacatorului.ultimul cuvant din comentariul tau arata exemplar de bine nivelul intelectului tau si al educatiei! bravo cu tine merge romania inainte!
Postat 28 Iunie 2013, 01:23 de adrian h.
@adrian h
ba, esti prost de impungi. poate ca o fi fost vreun idiot teribilist,care sa ii dea dreptate, desi eu n-am auzit pe nimeni. huu...... cacatule.
Postat 27 Iunie 2013, 15:46 de @adrian h.
sunteti in stare sa ganditi?
ba, cum sa iei apararea atacatorului? plin site-ul de comentatori care dau dreptate piromanului! cum ciocanu ' meu se poate. asta i-a dat foc unei persoane.nu conteaza motivul, conteaza ca i-a dat foc. romanie inainte!(ai si cu cine).
Postat 27 Iunie 2013, 11:08 de adrian h.
ZICALE
SE POATE SI ASA
Postat 26 Iunie 2013, 21:54 de DORU
Kriss, nu eşti tu acela care să te lamentezi, fiind liderul mitocanilor ticăloşi ai urbei !?!
...
Postat 26 Iunie 2013, 20:10 de Carp III
ia mars ca munca nu e obligatorie, BOLOJAN sa si duca BOALA in groapa
ia mars ca munca nu e obligatorie, BOLOJAN sa si duca BOALA in groapa, BOLOJAN si GHILEA sa si duca CRUCEA la cat au bagat in familie :))))))
Postat 26 Iunie 2013, 18:02 de BOLOJAN si GHILEA
bolojan
ocupa-te de treburile gospodaresti ale urbei. pentru asta ai fost ales de oradeni. modernizeaza orasul.
Postat 26 Iunie 2013, 17:35 de vot
bolojan
bolojane, lasa party-pri-urile cu fostul monarh (casta lui). cei care vor glorie, averi si functii (culmea, statale), sa puna mana si sa munceasca asa cum facem toti. s-au dus vremurile (cel putin asa ar fi normal), cand unii /jmecheri/, se instalau pe spatele prostimii si traiau o viata de huzur, perpetuindu-si privilegiile din generatie in generatie, indiferent cat de necinstiti si imorali erau. aceasta practica este ea insasi una PROFUND IMORALA !
Postat 26 Iunie 2013, 17:15 de vot
bolojan
bolojane, scapa orasul de lepra udemerista si ai Primaria pe viata ! e spre binele tuturor.
Postat 26 Iunie 2013, 17:04 de vot
pt Iancu Jianu
perfect de acord cu tine.individul asta generalizeaza un caz, respectiv muncitorul ca si-a incendiat maistrul, abatand atentia de la escrocheriile uriase savarsite de udemeristi sub ochii nostri.
Postat 26 Iunie 2013, 16:43 de pt Iancu Jianu
AFARA BETIVII !! LA LADA DE GUNOI CU EI !!!
O gramada mare tampiti posteaza o gramada mare de tampenii !!!! Fiecare alege calea cea mai simpla si usoara si dupa aia striga dupa altii : ma exploateaza !!! De ce nu incearca macar sa munceasca doar pentru el ! Sa nu se mai angajeze la patron si sa isi faca el firma sa munceasca cum vrea cat vrea si castigul sa fie numai al lui ! Simplu . Nu? de ce sa lucrezi pentru altul ??? Nu lucra pentru nimeni ! SIMPLU , lucreaza doar pentru tine , beat, drogat, fara chef , fara implicare,..... faci lucru CUM VREI TU !!!! si il vinzi cu cat vrei tu si castigul e numai si numai al tau !!!! AFARA, AFARA CU BETIVII !!!! AFARA, AFARA BETIVII DIN FIRME, DIN VIATA !!!! DACA LASI BETIVII SA TRAIASCA MAINE TE VOR OMORA SIGUR !!! NU ESTE ALTA CALE !!!! AFARA CU BETIVII !!!! SA-I angajeze STAT-u de la buget !!!! Alaturi de bugetari !!!! La ITM de exemplu !!!! Ar putea controla pe cei ce muncesc si platesc taxe.
Postat 26 Iunie 2013, 14:36 de RAUL
barvoo ;lui i a atins osul
barvoo ;lui i a atins osul daca trebuie doar nu era sa o afca treaz , asa mort de beat sa prindeti orice sef si la .... oricum acolo ajungem toti daca nbu si vad nasul !!
Postat 26 Iunie 2013, 13:55 de barvoo ;lui i a atin
Munca
Munca si harnicia nemtilor? Poate prin anii 1965-1975, dar mai nou, se traduce prinmunca prestata in Germania de catre imigranti turci si/sau esteuropeni colonizati.
Postat 26 Iunie 2013, 13:18 de Gelu
titlu pentru ce?
In continuare plin de idioti aici. Autorul are incredibil de mare dreptate. Pai dragilor, daca conditiile sunt stresante (desi ma indoiesc ca apasatul pe butoane la un utilaj poate fi stresant) de ce nu si-a dat demisia? Maistrul care trebuie sa raspunda de productie si de toanele a zeci de muncitori fiecare mai destept ca altul, asta nu conteaza? Maistrul nu are stres? Directorul de peste el care raspunde in fata directorilor de dincolo nu are stres? Directorii de dincolo nu au stres care raspund in fata actionarilor si tre sa plateasca impozite la stat? Voi stiti ca pe stat il doare-n fund ca tu nu ti-ai vandut marfa, taxele trebuie platite la data fixa, cu precizie milimetrica? Voi stiti de exemplu ca o firma e proprietate personala, si daca nu le mai convine, pot inchide maine fabrica sa va dea afara pe toti? Atunci nu veti mai avea loc de munca nici stresant, nu veti fi nici sclavi, veti fi liberi sa stati toata ziua la birturi, pe banii de somaj. Iar apoi, e tot vina patronului care vine la 7 si pleaca seara la 9 din firma ca voi sunteti saraci, si el are bani. Da, e vina lui, nu a voastră. Incredibil ce-am ajuns, să credem că suntem sclavi că trebuie să muncim!
Postat 26 Iunie 2013, 13:16 de manu
:))))
"Dacă nu mergi în pădure după lemne înţepeneşti lângă sobă". asta e pentru maistru ?
Postat 26 Iunie 2013, 13:00 de :)))
h
Felicitari pentru articolul d-voastra!Din prisma mea personala,ati oglindit perfect realitatea nostra romaneasca,sunt fericita ca unii inca mai au sentimente si opinii juste in ceea ce priveste natura umana chiar daca majoritatea au pierdut orice legatura cu normalitatea....
Postat 26 Iunie 2013, 12:21 de cecilia
sa terminam cu atata nesimtire a angajatorilor.
asa de multa invidie si prostie mai rar conditiile de munca trebuie sa fie confortabile nicidecum STRESANTE , voi credeti ca doar PATRONI sunt oamenii sau sefi, restul ce sunt ? de abia astept raportul controlului de la ITM sa vedem ce munca primea salariatul si de ce :)))))) in paralel cu garda finaciara sa vedem ce cheltuieli se decontau , cati mai multi ca acest salariat sa reactioneze fiecare cat poate duce ca bani de avocati nu sunt , asta e cert sa terminam cu atata nesimtire a angajatorilor. Dupa unii trebuia sa moara si sa duca in groapa ce nu mai putea, frumos !!
Postat 26 Iunie 2013, 12:06 de dup aunii trebuia sa
odon, odon
Acum vin urmaşii lor cu tot felul de documente pe care statul român actual nu le verifică şi pretind tot felul de castele, de lacuri, de pământuri şi-aşa mai departe... Pentru oraşul Oradea v-aş prezenta o situaţie aparte viyavi de imobile, care a scăpat de sub controlul reprezentanţilor statului român. Aici, comunitatea evreiască, până în mai-iunie 1944, a fost foarte numeroasă şi puternică. De fapt, Oradea modernă s-a ridicat prin banii evreilor şi prin munca din construcţii a românilor, sub administraţie maghiară. 30.000 de evrei din oraş, care reprezentau aproape jumătate din populaţia de atunci, au fost ridicaţi de-acasă de către horthyşti, vârâţi în ghetouri şi în mai-iunie ’44 duşi la Auschwitz. Dintre ei s-au mai reîntors în anii ’45-’46 în jur de 2.000... Au dispărut familii întregi... Ce se întâmplă? În ultimii 8 ani, autorităţile administrative UDMR, plasate în fruntea municipiului Oradea sau în fruntea judeţului Bihor, au avut fie un viceprimar, sau cel puţin un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Ce-au făcut? Au căutat persoane care au avut întâmplător acelaşi nume cu o familie de evrei care a dispărut în totalitate la Auschwitz. Prin documente „aranjate” de avocaţi i-au declarat urmaşi şi i-au împroprietărit, aplicând apoi principiul acesta al vinderii clădirii respective foarte rapid, în decurs de 6-8 luni, la 4-5 proprietari. Juriştii şi denumesc acest sistem, pare-mi-se, „Sistemul Şnur. Între timp, bătrânii „noi proprietari” au murit şi, în felul acesta, consilieri UDMR au pus mâna pe clădiri. E un caz celebru aici al unei doamne care şi-a cumpărat de la stat - înainte de a se ajunge la sistemul acesta ingenios de „naţionalizare de către UDMR a statului român” - prăvălia de la parterul unei clădiri foste a unui comerciant evreu, decedat împreună cu toată familia. Apoi apare un consilier maghiar de la Consiliul Local, foarte onorabil de altfel, care cumpără clădirea de la un aşa-zis urmaş al acelei familii, care, în afară de coincidenţa de nume, n-avea nicio legătură cu decedaţii. Şi-acum, doamna respectivă încearcă să-şi facă dreptate şi nu reuşeşte. A trimis hârtii peste tot, până la Preşedinţie şi nimic...
Postat 26 Iunie 2013, 12:02 de iancu jianu
calitatea de salariat nu este si de ANIMAL/SCAV !!!
faptele vorbesc nu vorbele, daca lucrezi intr o fabrica nu ai drepturi, esti vandut cui ? CU ocazia asta ar trebui cat mai multi sa faca plangeri penale si sa declare modul cum sunt OBLIGATI sa respecte ce SANATATEA sau CUSCA ? DACA voi in redactie aveti spatiu ca GAINILE (respiratie gura la gura, nici macar 2 m ) nu ma mir ca ajungeti sa i OBLIGATI si pe altii :))))).
Postat 26 Iunie 2013, 11:54 de maistrul si a facut
calitatea de salariat nu este si de ANIMAL/SCAV !!!
este interzisa prin lege UMILIREA , munca fortata, acel salariat nu a recurs la acest gest din cauza BETIEI ci din cauza abuzurilor si torturilor psihice suferite, LEGEA de ce nu acorda CETATENILOR mijloace prin care sa cunoasca LEGEA, de ce JUSTITIA nu se autosesizeaza si nu urmareste APARAREA DREPTURILOR OMULUI , OMUL e obligat sa moara ca sa poata ACUZA ? ce menatalitate e asta ? ARE dreptul MAISTRU sa te UMILEASCA ? LEGEA, LEGEA nu jurnalismul de ..., calitatea de salariat nu este si de ANIMAL/SCAV !!! pacat de TANAR ca experienta nu de maistru care sigur a facut si altora ce i au facut si lui. MULTI chinuiesc pe altii ca sa si castige o pensie de mnimic, UNUL nu a facut fata si a reactionat, care e problema voastra ?
Postat 26 Iunie 2013, 11:51 de maistrul si a facut
CREZI ca daca esti ziarist poti LEZA cand ti se scoala mucii din nas ?
care INCONSTIENTI, cine te crezi ? BURICUL CIRCULUI :))))))? ce comportament de jurnalism e asta ? CREZI ca daca esti ziarist poti LEZA cand ti se scoala mucii din nas ? RESPIRA si inghite :)))
Postat 26 Iunie 2013, 11:46 de RESPIRA si inghite
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON