URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2010, 17:47

S-a decis: Centrul de Oncologie se va construi la Spitalul Municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul vizitei pe care o susţine sâmbătă în judeţul Bihor, ministrul bihorean al Sănătăţii Cseke Attila a avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor şi cu cei ai Consiliului Local, în care au discutat, printre altele, construcţia unui Centru Oncologic în Oradea.

Discuţia era necesară deoarece CJ a propus un proiect de realizare a centrului de oncologie în interiorul Spitalului Judeţean, prin fonduri de la minister, iar la rândul lui Consiliul Local - la Spitalul Municipal, pe banii unui investitor privat. Pentru că nu puteau fi construite două centre, cele două instituţii au trebuit să găsească o soluţie. "Cred că s-a găsit această bună soluţie", a anunţat Cseke într-o conferinţă de presă la Oradea, adăugând că aceasta presupune şi construcţia unei clădiri noi, la Spitalul Municipal.

Facem!

"Sunt spaţii acolo care pot fi pregătite pentru reabilitare", a declarat Cseke, precizând că ministerul se va ocupa de reabilitarea spaţiilor ce vor asigura condiţiile hoteliere, deoarece la Spitalul Municipal sunt două etaje care nu sunt implicate în activitate. Noua clădire ar urma să fie construită de Primărie, fie prin proiecte europene, fie din alte fonduri. "Din păcate, pe această patologie ocologică, Bihorul se înscrie în judeţele fruntaşe", a spus ministrul.

Prezent la conferinţă, Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi în acelaşi timp preşedintele UDMR Bihor, a explicat că soluţia ca acest centru de oncologie să fie construit de autorităţile locale şi nu în parteneriat cu un privat este de preferat nu doar prin faptul că nu ar însemna costuri ridicate pentru pacienţi, cât pentru că astfel, în construcţia lui va putea interveni şi Ministerul Sănătăţii. El a mai spus că ministrul a recomandat să înceapă aceste lucrări cât mai curând, şi că a şi promis alocarea unor fonduri până la sfârşitul acestui an.

"Ministerul Sănătăţii nu se poate implica în niciun fel în construcţia unui spital privat. În discuţiile avute, toţi au fost de acord că trebuie să profităm de această situaţie", a completat Cseke.

Ţineţi banii-n ţară!

Ministrul a mai afirmat că realizarea acestui centru oncologic este prioritară şi prin prisma faptului că la nivel european se vorbeşte despre o directivă privind liberalizarea serviciilor medicale, care urmează să fie valabilă şi în România şi care ar putea crea probleme în judeţele limitrofe. Potrivit actului, statele membre UE sunt obligate să deconteze serviciile medicale ale cetăţenilor care preferă să se trateze în alte ţări. Astfel, unui pacient care se operează în Ungaria, statul român îi va plăti costul operaţiei cât e la noi în ţară, iar diferenţa o va plăti bolnavul.

În acest context Cseke a spus că e foarte important ca autorităţile să găsească o strategie comună în dezvoltarea sistemul bihorean de sănătate, mai ales în marile oraşe ale judeţului. "Pe lângă dotări, trebuie şi o schimbare a atitudinii faţă de pacient. Trebuie să ne apropiem de pacient şi să ne recâştigăm încrederea. El pleacă în Ungaria nu doar dotărilor din spitale, dar şi datorită personalului medical. Dacă oamenii vor merge în altă ţară să se trateze, banii noştri vor finanţa spitalele din alte state", a atenţionat ministrul.

Rezultate, în curând

Întrebat de BIHOREANUL ce sume preconizează că va trimite către judeţ anul acesta, el a asigurat că "într-o săptămână, două, veţi vedea cu siguranţă rezultatul acestei vizite". "Nu vă spun cifre, pentru că aştept documentaţia exactă de la Primărie şi Consiliul Judeţean. Acest proiect al centrului de oncologie e prioritar din punctul meu de vedere şi mă bucur că am ajuns la o concluzie", a spus Cseke, adăugând că în măsura posibilităţilor, va mai direcţiona bani pentru spitalele bihorene.

Pe de altă parte, el a mai declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în urma întâlnirilor cu medici, manageri de spitale şi primarii localităţilor din Bihor care au preluat de la MS spitalele în custodie, a identificat şi două probleme majore care îi nemulţumesc: lipsa personalului şi a infrastructurii în domeniul de sănătate. "Sper că problema personalului se va rezolva, deoarece am deblocat 3.000 de posturi, iar în luna noiembrie vom reuşi să acoperim multe probleme inclusiv din Bihor", a spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rusine, cseke!
pai la ce sa te astepti de la un idiot ?
Postat 12 Septembrie 2010, 16:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON