URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 14:21

Cu o lună înainte să fie finalizată, preşedintele CJ se laudă cu viitoarea staţie de tratare a deşeurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impresionantă desfăşurare de forţe cu miros electoral, joi dimineaţă, lângă fosta groapă de gunoi a Oradiei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a ţinut să le prezinte jurnaliştilor orădeni stadiul lucrărilor la staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, unde anual 40.000 de tone din gunoaiele bihorenilor vor deveni compost industrial.

Pentru a-i impresiona pe jurnalişti, reprezentanţii gazdelor le-au filmat vizita cu o dronă şi le-au pregătit, în mijlocul uneia dintre viitoarele hale ale staţiei, o masă elegantă, în totală contradicţie cu scopul propriu-zis al halei, de a găzdui deşeuri.

Cum lucrările nu sunt încă încheiate, liderul CJ şi reprezentantul firmei care face lucrările, Euriteh, au promis că vor mai programa o vizită pe şantier peste o lună, pentru a demonstra că... muncitorii îşi fac treaba.

Drumul deşeurilor

În cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", derulat de CJ Bihor cu fonduri europene şi la care au subscris toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, în capătul cartierului Episcopia, în apropiere de fosta groapă de gunoi a Oradiei, firma orădeană Euriteh construieşte o aşa-numită staţie de tratare mecano-biologică (MBT) a deşeurilor.

După cum le-a explicat jurnaliştilor Mihai Lupău, reprezentant Euriteh, aici vor fi aduse deşeurile menajere din tot judeţul şi vor fi sortate astfel încât să fie recuperate deşeurile ce pot fi reciclate. Apoi, fracţia umedă rămasă va fi mutată din hala de pretratare în 11 boxe, închise ermetic cu o membrană specială, care va permite circulaţia aerului, dar va opri în schimb mirosurile neplăcute. "Toate boxele vor avea în pardoseală conducte cu diuze în care va fi introdus aer, cu ajutorul unui ventilator. Deşeul va sta în boxă 28 de zile, timp în care ajunge să fie biostabilizat, adică devine un pământ fără miros", le-a explicat Lupău jurnaliştilor.

Pe urmă, deşeurile vor fi mutate în hala de maturare, unde vor mai sta 15 zile. "După aceea, devin un produs similar compostului, dar fiindcă în deşeurile menajere noi mai aruncăm câte o injecţie, un termometru, acestea pot fi contaminate cu metale grele. În acest context, produsul final va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi", a mai spus reprezentantul Euriteh. Dacă, de pildă, staţia ar trata numai resturi vegetale rămase în urma curăţeniei în parcuri ori pieţe, deci ar exista garanţia că nu sunt contaminate, acest compost ar putea fi folosit ca îngrăşământ în agricultură.

Luna şi vizita

Staţia construită de Euriteh costă 27 milioane de lei şi este finalizată în proporţie de 72%. Lucrările au început în august 2015 şi, potrivit directorului companiei, Emilian Gherdan, au termen de finalizare 28 iunie 2016. "Vom termina cu două-trei săptămâni mai repede", a declarat Gherdan.

În acest context, în care staţia va fi funcţională în scurt timp, vizita făcută joi pe şantier este cel puţin bizară. Mai ales că şeful CJ Bihor a declarat că doreşte să le arate jurnaliştilor şi că firma îşi face treaba, aşa că peste o lună îi va invita iar pe şantier!

Explicaţia lui Popa a fost că vrea să arate cât de mult evoluează lucrurile într-o lună, ferindu-se însă să pomenească evidentul: la începutul lunii iunie au loc alegerile locale şi, în ciuda faptului că a fugit în ultimii 4 ani de conferinţe de presă sau ieşiri publice, Popa vrea ca în ultima lună de mandat să se fălească, cu ce poate, în faţa bihorenilor.

Funcţionarea, mai târziu

În schimb, reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au avut răspunsuri la întrebările concrete legate de funcţionarea staţiei. Potrivit lui Popa, ulterior recepţiei lucrărilor, CJ va căuta, prin licitaţie, un operator care să deservească această staţie. Motivul? "Nimeni nu are încredere în nimeni azi", a spus Popa, sugerând că nicio firmă nu este dornică să participe la licitaţie până când staţia este gata să pornească.

Totodată, nici Popa, nici managerul de proiect, Horia Carţiş, nu au putut să lămurească exact câte deşeuri vor ajunge la staţia MBT. Conform proiectului, aceasta are o capacitate de tratare a 40.000 tone de deşeuri menajere, dar în prezent, într-un an, numai la actualul depozit de deşeuri, administrat de Eco Bihor, ajung circa 150.000 tone de gunoaie. Cum vor fi alese deşeurile tratate mecanic şi cele care vor merge în continuare la depozitare? Reprezentanţii CJ nu au putut explica, precizând doar că staţia este proiectată să lucreze la o capacitate medie de 40.000 de tone anual, dar poate procesa, de fapt, 80.000 de tone. Totodată, Carţiş a mai adăugat, ulterior conferinţei de presă, că odată ce SMID va fi implementat, iar în tot Bihorul se va face colectarea selectivă a deşeurilor, cantitatea de gunoaie care va fi depozitată va scădea semnificativ.

Şi alte lucrări

Cu ocazia acestei conferinţe de presă, reprezentanţii CJ Bihor au prezentat şi date privind alte lucrări care se fac în cadrul proiectului SMID. Mai precis, în judeţ se construiesc patru staţii de transfer a deşeurilor (la Beiuş, Marghita, Salonta, Săcueni) şi o platformă de stocare temporară (la Ştei), majoritatea lucrărilor fiind pe jumătate executate. Totodată, proiectul prevede şi închiderea a opt depozite neconforme de deşeuri, adică foste gropi de gunoaie, lucrări care sunt însă abia la început.

Tot în cadrul SMID, CJ Bihor va achiziţiona 8.000 de pubele pentru colectarea deşeurilor şi 20.000 de unităţi de compostare individuală, adică nişte recipiente în care bihorenii vor putea să-şi producă singuri compostul. La finalizarea proiectului, Bihorul va avea şase operatori de salubritate, care vor colecta zonal deşeurile bihorenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Au făcut ceva ce nu pot controla !!!
Habar nu au cât gunoi se produce în județ, cum se colectează grămadă ca să facă și preselecția pe parcursul transportului, cine și de ce ... !!! În loc să aibă deja un operator licențiat care să fi trecut de licitație și contractarea operării sistemului, consiliul județean se bâlbâie pentru că nu știe de unde să apuce problema și e habarnist la întocmirea unui caiet de sarcini și a unui regulament de funcționare !!! O să fie gata iar pornirea instalațiilor o să se facă la Paște ... cel viitor din 2017 !!!
Postat 22 Aprilie 2016, 09:35 de WinDos
se putea fara protocol ?
ar fi performanta statia asta daca ar recicla si deseurile de la prezidiu...dar statia asta nu s-a inventat inca...
Postat 22 Aprilie 2016, 08:35 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON