URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2020, 08:01

Vecini de coşmar: Cum îşi hărţuiesc fiii avocatului Alexandru Lele vecinii din centrul Oradiei

Vecini de coşmar: Cum îşi hărţuiesc fiii avocatului Alexandru Lele vecinii din centrul Oradiei "ZILE FRIPTE". Radu Marian (foto) susţine că familia Lele, deşi are 6 camere de supraveghere spre imobilul lui, nu poate prezenta nicio dovadă că maşina lui Horaţiu Lele ar fi fost avariată de moloz desprins din zidul său. "De fapt, ne face zile fripte ca să plecăm, cum le-a făcut şi altora"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unu-i avocat, unul medic, altul viitor arhitect. Intelectuali, adică. Dar, în loc să aibă respectul vecinilor, se războiesc cu toţi. Este, pe scurt, povestea familiei avocatului orădean Alexandru Lele, fost procuror.

De-a lungul anilor, acesta a cumpărat mai multe case de la vecini care s-au plâns că s-au mutat doar pentru că au fost hărţuiţi; în primăvară fiul Laurenţiu a fost potolit cu Poliţia fiindcă voia să distrugă aleea unei vecine, iar în toamna asta şi-a câştigat faimă proastă şi celălalt fiu, Horaţiu. Pe motiv că o bucată de tencuială căzută de pe casa alăturată i-ar fi spart luneta maşinii, îi cere vecinului o sumă cât jumătate din valoarea vehiculului, deşi, culmea, omul şi-ar repara zidul dacă nu l-ar împiedica celălalt Lele junior.

Imobiliare cu scandaluri

În februarie, BIHOREANUL a relatat despre un scandal stârnit de Laurenţiu Lele, student la Arhitectură şi "şef de şantier" pentru lucrările de amenajare a unui şir de cinci apartamente cumpărate de familia sa într-un imobil din strada Postăvarului 5, la doi paşi de Teatru. Era a patra achiziţie concentrată în zona ultracentrală a oraşului, după ce în 2010 avocatul Lele a devenit stăpânul casei din Postăvarului 10, apoi şi al altora, din strada George Coşbuc 5 şi de pe Postăvarului 8 şi 3.

O singură familie de pe Postăvarului 5, Geta şi Dumitru Negrean, nu acceptase să-şi vândă locuinţa avocatului, în ciuda ameninţărilor. Ba, pentru că acesta le-a făcut scandal, au apelat anul trecut la Poliţie, maestrul barei sfârşind atunci încătuşat şi amendat cu 6.000 lei. 

În februarie, fiul Laurenţiu Lele şi-a luat revanşa: când a început lucrările pentru amenajarea celor cinci apartamente, a cerut muncitorilor să spargă aleea făcută în curtea comună de cei doi Negrean, care au chemat din nou Poliţia, mai ales că lucrările nu erau nici autorizate. 

O sticlă de 2.300 euro

Acum, în toamnă, fraţii Lele, Laurenţiu şi Horaţiu, medic în Austria, s-au "remarcat" din nou, de astă-dată în ochii altor vecini, din strada George Coşbuc 7, Mirela şi Radu Marian. La o lună după ce aceştia au înştiinţat familia Lele că urmează să-şi repare faţada şi calcanul (zidul ce dă spre curtea acesteia), cei doi s-au trezit, pe 10 septembrie, cu o înştiinţare din partea lui Horaţiu. "Mi-a scris pe Whatsapp că şi-a găsit maşina avariată, din cauza unei bucăţi de tencuială desprinsă de pe calcanul meu, aşa că va trebui să-i plătesc paguba", povesteşte Marian. Atât doar că în jurul maşinii "nu era nici măcar un bob de nisip sau alt material căzut de pe zid".

Adevărata surpriză a venit, însă, după mai bine de o lună. Pe 29 octombrie, Marian a primit o somaţie trimisă de Horaţiu printr-un avocat, cum că îi cere daune de 2.307,69 euro, "cheltuieli generate de dezinteresul dvs. pentru buna stare a propriului imobil". Pe lângă costul geamului spart (2.580 lei), încă 1.610 euro pentru că a închiriat altă maşină cu care să meargă în Austria (35 euro/zi timp de 46 zile), plus 66,40 euro taxe de drum şi 104,76 euro pentru carburanţi. La finalul somaţiei, un articol (1378) din Codul Civil: "proprietarul unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele"!

Acord-dictat

Revoltător, consideră Marian, este că deşi el vrea să-şi repare faţada şi calcanul, lucrare pentru care şi-a şi scos autorizaţie, dar pe care a amânat-o din motive medicale, e împiedicat de celălalt fiu al avocatului Lele, Laurenţiu, proprietarul scriptic al casei alăturate. 

"Când ei şi-au renovat casa, în 2017, eu le-am permis necondiţionat accesul în curtea mea. Acum, Laurenţiu mi-a impus un "Acord de înţelegere" cu condiţii imposibile", spune bărbatul. 

Conform "acordului", Lele ar fi permis accesul muncitorilor angajaţi de Marian doar pentru 10 zile lucrătoare (incluzând ziua "predării amplasamentului" şi cea a preluării "în starea iniţială"), după un orar ales de el, urmând ca orice zi de întârziere să-i fie plătită cu câte 1.000 lei. De asemenea, pentru orice gaură sau spărtură produsă în betonul curţii sale, lucrările s-ar fi sistat şi pentru fiecare a pretins tot "câte 1.000 lei", plătibili "imediat", sub sancţiunea că altfel nu puteau fi reluate, la fel cum a vrut şi ca molozul să fie transportat de către RER "imediat ce este desprins de pe zid", nu la finalul fiecărei zile de lucru sau al renovării. "Nici firma pe care am angajat-o nu şi-a putut asuma asemenea condiţii, nici eu", zice Marian, aşa că muncitorii lucrează acum doar la faţadă.

Şantajat cu... ziarul 

Contactat de BIHOREANUL pentru a-şi exprima poziţia sa şi a familiei, Laurenţiu Lele (foto) a refuzat orice discuţie, răspunzând reporterului printr-un SMS că are o dublă motivaţie. Pe de o parte, a transmis el, nu deţine "certitudinea imparţialităţii" ziarului după ce în februarie a fost prezentat într-o lumină nefavorabilă, iar pe de altă parte, consideră că "dacă există un litigiu cu vecinii, există şi organe judiciare îndreptăţite să-l soluţioneze".

Cel mai mult în refuzul său a contat, însă, faptul că a depus împotriva familiei Marian "o plângere penală pentru şantaj", deoarece vecinii l-au ameninţat că se vor plânge ziarului de comportamentul său. Urmează, aşadar, încă un război între clanul Lele şi vecini...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oare
Mai ard casele?
Postat 13 Noiembrie 2020, 12:07 de User anonimizat
Hahaaa
Asa vecini sa tot ai:))) Dacă Lele si familia ar fi trăit in Italia cu siguranta ar fi purtat un accesoriu de 9mm in frunte...poate isi da intr o zi peste omul potrivit si l cadoriseste cu ceva in bot daca tot face pe zmeul:)
Postat 12 Noiembrie 2020, 22:33 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON