URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu mă îndoiesc că din cartierul francez Voltaire al Oradiei până în comuna campioană la asistați, Lugașu de Jos, a notoriului primar Sorban Levente, asistații social îi închină imnuri de „pomenire” noului președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Căci, la cum arată planurile lui Bolojan, asistații vor ajunge în șanțuri nu doar când vin de la cârciumă, ci și când vor trebui să plivească buruienile...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu despre un echilibru de putere este vorba când inventariem motivele pentru care partidele îşi doresc Prefectura Bihor, ci despre puterea de a stopa ceea ce face partidul cel mai activ, prin reprezentantul său din fruntea administraţiei judeţene. Nu se caută, de fapt, un prefect care să reprezinte Guvernul, cum spune legea sec, ci un prefect care să-l frâneze pe Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Amenajarea culoarului Nufărul-Cantemir, în paralel cu săpăturile din Centrul civic, va genera un şantier amplu ca întindere, atât în spaţiu cât şi în timp, ceea ce va testa din nou nervii şi răbdarea orădenilor. Există destule variante ocolitoare, e drept, dar chiar şi aşa, deranjul prin zonă va fi major. La fel ca în alte situaţii, publicul se va împărţi în două: cei care vor blestema şantierele cu betonul lor cu tot şi cu cine le-a făcut, respectiv cei care vor lăuda hărnicia edililor. Nu exclud apariţia unei a treia categorii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
27 Februarie 2020, 08:00

Pui de Lele: Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forţa o stradă centrală din Oradea în propriul cartier (FOTO)

Pui de Lele: Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forţa o stradă centrală din Oradea în propriul cartier (FOTO) ŞANTIER CU POLIŢIE. Strada Postăvarului, unde Alexandru Lele (foto sus) cumpără casă după casă, a fost lunea trecută teatru de operaţiuni poliţieneşti, fiindcă muncitorii angajaţi de avocat şi conduşi de fiul acestuia, Laurenţiu Lele (foto jos), voiau să spargă o alee din curte pentru a îngropa sub ea o conductă de termoficare neautorizată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţigănie cu Poliţie, săptămâna trecută, în buricul oraşului. Trei echipaje de Poliţie au fost trimise pe strada Postăvarului, unde avocatul Alexandru Lele cumpără case en gros, chiar şi cu japca, cum acuză unii vecini.

Frenezia imobiliară a lui Lele a început spectaculos când s-a lăcomit la apartamentul unui vecin, cu care a măritat-o pe propria mamă sexagenară, ca să i-l moştenească. A continuat apoi tot neortodox, inclusiv prin hărţuirea unor proprietari, pentru a-i forţa să-i vândă locuinţele. Odată înstăpânit peste ele, avocatul încredinţează renovarea lor unuia dintre cei doi fii, student la Arhitectură, chiar şi cu preţul unor isprăvi penale, cum e racordarea nelegală la termoficare. O infracţiune pentru care tânărul Laurenţiu Lele a fost dat pe mâna procurorilor, riscând să urmeze încă o "facultate"...

4 X 4 

BIHOREANUL dezvăluia în 2010 (facsimil) o malversaţiune rarisimă: avocatul Alexandru Lele, fost procuror la Parchetul Bihor, şi-a adus mama în vârstă de 66 de ani din Dobricioneştiul natal la Oradea, ca să-şi extindă cu ajutorul ei "spaţiul vital". Pe atunci, Lele deţinea în strada Postăvarului nr. 10 un apartament cu 4 camere, dar îl voia şi pe cel, tot cu 4 camere, în care un vecin, Moise Babău, era chiriaş al Primăriei. Făcând-o de râsul satului, Lele i-a aranjat mamei o cununie discretă cu bătrânul şi a înscris-o în contractul de închiriere pe care acesta îl avea cu Administraţia Imobiliară Oradea, în speranţa că după decesul lui va cumpăra apartamentul la preţ de chilipir.

După moartea vecinului-tată vitreg, însă, AIO a refuzat cererea Anei Lele de a-i vinde apartamentul. De ce anume? Simplu: femeia trăia tot în satul natal, iar Babău, între timp, a predat Primăriei apartamentul din Postăvarului şi s-a mutat într-o garsonieră din Rogerius, unde a şi rămas până la obştescul sfârşit. În plus, legea nu permitea închirierea şi vânzarea unei unităţi locative de stat persoanelor care deja deţineau în proprietate o locuinţă, cum era şi mamei lui Lele, proprietară în Dobricioneşti. Prin urmare, planul de extindere prin mariajul aranjat de fostul procuror a dat chix.

Domeniul Lele

Avocatul Lele n-a renunţat însă la înmulţirea proprietăţilor. De-a lungul anilor a cumpărat întreaga clădire din Postăvarului 10, plus casa din spatele ei, cu intrare din strada George Coşbuc, pe care a demolat-o pentru a-i folosi terenul ca parcare. 

Pe rând apoi, a mai achiziţionat pe Postăvarului şi imobilele de la numerele 3, 5 şi 8. Uneori, zic vecinii, a hărţuit proprietarii bătrâni, aşa încât aceştia să-şi dorească să plece, numai ca să aibă pace. "Când a cumpărat casele de la nr. 3, într-una a băgat chiriaşi nişte ţigani. O doamnă nu voia să vândă apartamentul, aşa că i-au făcut zile fripte. Au făcut gălăgie, au pus buşteni prin curte, printre care femeia ieşea cu greutate din casă. Până la urmă a vândut şi a plecat", a povestit BIHOREANULUI un cuplu de pe stradă.

Pâră cu repetiţie 

Cea mai recentă achiziţie a lui Lele datează din august 2019: imobilele din Postăvarului nr. 5, unde avocatul a cumpărat 5 apartamente. În scurt timp, a ajuns să se certe cu singurii vecini rămaşi în curtea comună: Geta Negrean (foto), dansatoare şi cântăreaţă de muzică populară la Ansamblul Folcloric Crişana, şi soţul acesteia, violonistul Dumitru Negrean.

"Astă-toamnă, Lele şi chiriaşii lui au venit peste mine, strigau că de ce nu-mi văd eu de drum. Mi s-a făcut frică şi am sunat la 112", povesteşte femeia. "Când au venit poliţiştii, Lele a fost agresiv şi cu ei, aşa că i-au pus cătuşe şi l-au dus la sediu. Mai târziu am aflat că i-au dat 6.000 lei amendă", a adăugat ea.

Conflictul a continuat anul acesta în ianuarie, când femeia a sesizat Primăria că o echipă de muncitori angajaţi de Lele execută lucrări de reparaţii, inclusiv înlocuiri de acoperişuri şi spargeri de ziduri, fără autorizaţie. Fapt interzis deoarece în centrul istoric, zonă protejată, orice intervenţie trebuie autorizată. 

Lunea trecută, tensiunea a escaladat: aflând că muncitorii, de data asta coordonaţi de fiul avocatului, Laurenţiu Lele, voiau să spargă aleea betonată din mijlocul curţii comune pentru a îngropa sub ea "nişte conducte", femeia a sunat din nou la 112, dar şi la redacţia BIHOREANULUI. "Întâi au spart strada, ca să tragă pe sub ea conducte de termoficare, tot fără autorizaţie. Acum, ca să le bage şi în curte, vor să-mi spargă aleea".

Refuz pentru refuz

La faţa locului, reporterii au găsit muncitori cu utilaje, pregătiţi să acţioneze la comanda tânărului Lele, care s-a prezentat drept inginer. "Facem reparaţii la apartamente, dar avem şi o avarie la canalizare şi, cu ocazia asta, înlocuim o conductă. Dar pentru asta nu ne trebuie nicio autorizaţie", a susţinut Lele jr, în timp ce Negrean reclama că muncitorii urmau să-i distrugă inclusiv o treaptă la intrarea într-unul din cele două imobile pe care le deţine în curte. 

Iniţial, familia cântăreţei avea aici o locuinţă cu un nivel, peste care a adăugat două etaje. Pe partea opusă a aleii, în 2017 a început să ridice şi un "studio" pentru repetiţii. Ilegal, acuză tânărul Lele, fiindcă Negrean n-a respectat proiectul aprobat de Primărie, ce prevedea un imobil cu demisol, parter şi mansardă, construind unul cu parter şi două etaje. 

De altfel, femeia îşi recunoaşte vina. "Între timp, familia noastră s-a extins. Am născut două gemene, aşa că acum avem 6 copii şi ne trebuie mai mult spaţiu. N-am depăşit termenul pentru finalizarea construcţiei şi vrem să cerem modificarea autorizaţiei. Am avut nevoie de acordul vecinilor, dar Lele nu ni l-a dat. În schimb, ne-a propus să cumpere el imobilul". Iar, fiindcă Lele face acum lucrări neautorizate, i-a întors "amabilitatea", pârându-l la Primărie.

Venit, văzut, plecat

Pentru a preveni un conflict contondent între tabere, pe "şantier" au descins, pe rând, trei echipaje de Poliţie: întâi unul de la Intervenţii, de la Judeţ, apoi un agent de proximitate de la Municipiu, iar în final încă doi agenţi de la Poliţia Locală, a căror sarcină, au conchis ceilalţi bărbaţi în uniforme, era să lămurească abaterile de la Legea construcţiilor. 

După aproape trei ore, aceştia au dat verdictul: colegii de la compartimentul Disciplina în construcţii i-au informat că o inspectoare fusese deja pe teren în ianuarie, care făcuse propriile constatări, iar legal nu aveau cum să împiedice muncitorii să lucreze, fie şi fără autorizaţie. 

La Parchet!

Robel Eniko, de la Compartimentul Disciplina în construcţii al Poliţiei Locale, a confirmat BIHOREANULUI că încă în ianuarie a verificat lucrările din strada Postăvarului, constatând că s-au făcut betonări, reconstruiri de apartamente, schimbări de acoperişuri, dar şi "realizarea unui branşament - racord termic", toate fără autorizaţie.

La fel ca BIHOREANULUI, Lele jr. îi spusese şi funcţionarei că nu are nevoie de autorizaţie pentru lucrări. "Mi-a zis că ştie, că-i student la Arhitectură". Tânărul s-a bazat pe o schimbare a Legii privind construcţiile, care într-adevăr scuteşte de autorizare lucrările de reparaţii, dar nu şi pe cele din zonele protejate ale centrului istoric. Iar obligativitatea autorizării lucrărilor de branşare termică n-a fost deloc abrogată, ba legea chiar defineşte ca infracţiune executarea neautorizată a acestora!

Prin urmare, Primăria i-a făcut tânărului Lele o plângere penală la Parchetul Oradea, pentru încălcarea articolului 24, literele b şi c, din Legea 50/1990, care sancţionează "executarea fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia" atât lucrările de construcţii la monumente istorice "sau din zonele de protecţie a acestora", cât şi cele "privind noi capacităţi de producţie, transport sau distribuţie a energiei electrice sau termice ori de reabilitare a celor existente". Cum sancţiunea este închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda penală, nu poţi să nu te întrebi de ce avocatul Lele, om al legii, n-a cerut autorizaţie. Sau crede că-şi face propria lege?...


A MĂ-TII...
"Pledoarie" cu înjurături

Deoarece lunea trecută, când Poliţia a ajuns pe "şantierul" avocatului Alexandru Lele, acesta nu se afla în Oradea, BIHOREANUL l-a contactat ulterior, cerându-i să-şi prezinte poziţia. În afară de precizarea că s-a plâns la Parchet de "abuzul" poliţiştilor care îl încătuşaseră astă-toamnă, avocatul n-a făcut însă altceva decât să înjure reporterul minute în şir, cu un vocabular sărac, folosind doar cuvinte ce desemnează organele genitale.

De altfel, la fel a procedat şi în trecut, când BIHOREANUL a scris despre aranjarea "mariajului" dintre mama şi vecinul său, dar şi despre apucăturile de mardeiaş care l-au făcut să (se) ia la bătaie cu doi fraţi pe strada Postăvarului, precum şi cu omul de afaceri Radu Pentie, pe vremea când, suspendat din magistratură, Lele o făcea pe jurnalistul la "Gazeta de Oradea", împroşcându-şi cu lături adversarii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Disciplina in constructii
Unui tigan care si-a ridicat o casa pe terenul lui,dar fara autorizatia lui Ilie,i s-a aplicat pedeapsa numita excavator:www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html...In cazul de fata,ni s-a-nMUIAt excavatorul,"Primăria i-a făcut tânărului Lele o plângere penală",a verificat,a constatat..."colegii de la compartimentul Disciplina în construcţii i-au informat că o inspectoare fusese deja pe teren în ianuarie, care făcuse propriile constatări, iar legal nu aveau cum să împiedice muncitorii să lucreze, fie şi fără autorizaţie".Excavatorul nu stie carte...el doar foot-e
Postat 27 Februarie 2020, 10:40 de excalibur
Lele la puscarie
In primul rand, felicitari ADRIAN CRIS pt articol! La mai multe, nu putem lasa niste maimutoi sa faca lege prin centrul orasului nostru! Sper ca vecinii nu se vor lasa la jegosii astia spagari si vor continua sa ii faca scandal prin reclamatii si politie in fiecare zi, macar atat. Pe langa toate lucrarile facute fara autorizatie si ilegal, ati uitat sa ziceti si de camerele de supraveghere care la fel le-a montat ilegal si care supravegheaza defapt vecinii cu scopul de a-i intimida. PS: Lele, ti dor de asa ceva? https://www.antena3.ro/thumbs/big3/2007/10/29/procurorul-suspendat-alexandru-lele-batut-de-un-om-de-afaceri-13108.jpg
Postat 27 Februarie 2020, 09:55 de cristianteofil
Rețeta îi veche și răspândită.
Intimidarea sau înșelarea bătrânilor o practică și alții, rețeta îi complexă conținând pe cineva de la cadastru și un notar. În cazul ăsta mă întreb cine i-o fi dat autorizația să demoleze casa de pe Coșbuc și s-o facă parcare, evident nimeni. Ce nu înțelege dementu ăsta, favorizat de vremuri și legi relative, poate într-o zi dă peste unu care n-are nimic de pierdut și-l duce la pădure. Atunci cu siguranță o să implore după cătușe. Ce grad de ocupare are oare la airbnb după scandalurile astea?
Postat 27 Februarie 2020, 08:27 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0195 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON