URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2019, 20:30

Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut

Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut 2 ÎN 1. În această săptămână, universitarii orădeni sunt aşteptaţi la două dezbateri pe tema Cartei instituţiei, programate miercuri şi vineri, de la ora 12, în Aula Magna. Cu acest prilej, vor vota şi felul în care îşi vor stabili viitorul rector: prin alegeri sau prin concurs internaţional
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa de vară s-a terminat pentru dascălii Universităţii din Oradea, iar prima săptămână de muncă se anunţă aglomerată. Senatul instituţiei îi aşteaptă la două dezbateri, pentru modificarea Cartei instituţiei.

Votată de Senat în luna iunie, în urma unui lung proces de revizuire, Carta a fost de două ori respinsă de Ministerul Educaţiei, pe motiv că era mai restrictivă decât legea. Aşadar, prima tentativă a universitarilor orădeni de a-şi înăspri propriile reguli a fost anihilată... din pix.

Vânt de reformă

În Universitate, procesul de revizuire a Cartei a debutat în luna noiembrie a anului trecut, impus de faptul că actuala variantă a „bibliei” datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Elaborarea Cartei n-a fost o misiune uşoară. Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a adunat propuneri din toate facultăţile şi le-a pus cap la cap, alături de propriile sale sugestii. Numeric, nu au fost multe modificări propuse, dar majoritatea au fost de fond şi, mai important, reformatoare. De pildă, în forma supusă votului Senatului, Carta prevedea că niciun şef (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) nu poate ocupa funcţia mai mult de două mandate, că niciun universitar nu poate fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, că decanii vor fi selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat, că rectorul va putea fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar ori că un angajat îşi va pierde automat locul de muncă dacă o sentinţă judecătorească va confirma că a săvârşit infracţiuni de corupţie sau care ţin de patrimoniu.

Dacă s-ar fi aplicat, aceste reguli ar fi produs un adevărat cutremur în Universitate. Întâi, pentru că mulţi şefi au adunat deja două mandate, iar apoi pentru că şi mai mulţi au (a se citi „şi-au vârât”) rubedenii prin facultăţile în care lucrează...

„Exced cadrului legislativ”

Pe 13 mai, senatorii Universităţii au supus votului fiecare articol în parte, iar la finalul şedinţei au configurat o Cartă care putea primeni facultăţile. Singura propunere reformatoare pe care senatorii n-au aprobat-o a fost cea care combătea nepotismul. În rest, au fost de acord cu celelalte prevederi, dând pentru prima oară un semnal real că vor curăţenie în Universitate.

La Bucureşti, însă, dorinţa şi votul lor n-au contat câtuşi de puţin. Legea prevede că, înainte de a intra în vigoare, Carta trebuie să primească avizul Ministerului Educaţiei, ceea ce pentru „biblia” Universităţii orădene nu s-a întâmplat. În luna iunie, Ministerul a respins Carta întâia oară, invocând mai multe articole care „exced cadrului legislativ”, precum cel care impunea concursuri pentru decani. Drept urmare, Senatul academic a trebuit să modifice documentul, ţinând cont de obiecţiile de la Bucureşti.

Autonomia, un vis

În luna iulie, Senatul a trimis din nou Carta la avizat şi, din nou, a primit-o la refăcut! La începutul lunii august, refuzul a fost expediat Ministerului, în care au fost înşirate alte articole care exced legii şi care trebuie eliminate.

De ce Ministerul Educaţiei n-a înşirat toate observaţiile în primul refuz, descoperindu-le doar a doua oară, este cu totul neclar. Se poate doar bănui că factori influenţi l-au ajutat între timp să „vadă” mai bine. Cert e că, în urma celor două adrese de la Bucureşti, singurul articol reformator care rămâne valid în Carta orădeană este cel care prevede demiterea universitarilor condamnaţi. Toate celelalte propuneri, însă, trebuie uitate!

Greu de înţeles este şi de ce, din moment ce Legea Educaţiei prevede că universităţile sunt autonome, universitarii nu pot, de fapt, să-şi înăsprească propriile regulamente. Singura explicaţie e că autonomia universitară este doar o vorbă în vânt...

De la capăt

Pe lângă faptul că a obligat Senatul să renunţe la ideile reformatoare, Ministerul i-a impus şi să reia şi procedura de dezbatere a Cartei, motivând că până acum toate discuţiile s-au purtat online, nu şi într-o întâlnire propriu-zisă.

Aşadar, după aproape un an de discuţii purtate prin e-mail, Senatul a programat două dezbateri, una miercuri, şi alta vineri, de la ora 12, în Aula Magna, în cadrul cărora universitarii vor putea să spună ce fel de reguli vor.

„Propunerile vor fi analizate în comisia de elaborare a Cartei şi apoi supuse votului Senatului”, spune preşedintele Senatului, Aurel Căuş (foto). Atât doar că pofta de reformă li s-a cam „tăiat”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nulitati care creaza alte nulitati si un smecheras-sef care nu respecta hotararile tribunalului
aveti idee de ce nu respecta si nu pune in aplicare dl bungau o hotarare definitiva si executorie din 2017/2018 pt un cadru didactic de la o facultate de langa cantina??? exact ca psd, toate universitatea oradea este impanzita de capuse si non-valori alcatuite din pilele si neamurile rectorilor, decanilor, etc. din aceasta cauza in ultimiii 10 ani ies nulitati, exact ca ei, pe poarta facultatii, purtând licenta si stampila universitatii. ca la aeroport, o grava eroare de principii si management!
Postat 02 Septembrie 2019, 22:21 de roger
RE: nulitati care creaza alte nulitati si un smecheras-sef care nu respecta hotararile tribunalului
Detalii? Despre ce sentință e vorba?
Postat 02 Septembrie 2019, 23:18 de Adriana Totorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON