URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
02 Septembrie 2019, 20:30

Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut

Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut 2 ÎN 1. În această săptămână, universitarii orădeni sunt aşteptaţi la două dezbateri pe tema Cartei instituţiei, programate miercuri şi vineri, de la ora 12, în Aula Magna. Cu acest prilej, vor vota şi felul în care îşi vor stabili viitorul rector: prin alegeri sau prin concurs internaţional
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa de vară s-a terminat pentru dascălii Universităţii din Oradea, iar prima săptămână de muncă se anunţă aglomerată. Senatul instituţiei îi aşteaptă la două dezbateri, pentru modificarea Cartei instituţiei.

Votată de Senat în luna iunie, în urma unui lung proces de revizuire, Carta a fost de două ori respinsă de Ministerul Educaţiei, pe motiv că era mai restrictivă decât legea. Aşadar, prima tentativă a universitarilor orădeni de a-şi înăspri propriile reguli a fost anihilată... din pix.

Vânt de reformă

În Universitate, procesul de revizuire a Cartei a debutat în luna noiembrie a anului trecut, impus de faptul că actuala variantă a „bibliei” datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Elaborarea Cartei n-a fost o misiune uşoară. Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a adunat propuneri din toate facultăţile şi le-a pus cap la cap, alături de propriile sale sugestii. Numeric, nu au fost multe modificări propuse, dar majoritatea au fost de fond şi, mai important, reformatoare. De pildă, în forma supusă votului Senatului, Carta prevedea că niciun şef (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) nu poate ocupa funcţia mai mult de două mandate, că niciun universitar nu poate fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, că decanii vor fi selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat, că rectorul va putea fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar ori că un angajat îşi va pierde automat locul de muncă dacă o sentinţă judecătorească va confirma că a săvârşit infracţiuni de corupţie sau care ţin de patrimoniu.

Dacă s-ar fi aplicat, aceste reguli ar fi produs un adevărat cutremur în Universitate. Întâi, pentru că mulţi şefi au adunat deja două mandate, iar apoi pentru că şi mai mulţi au (a se citi „şi-au vârât”) rubedenii prin facultăţile în care lucrează...

„Exced cadrului legislativ”

Pe 13 mai, senatorii Universităţii au supus votului fiecare articol în parte, iar la finalul şedinţei au configurat o Cartă care putea primeni facultăţile. Singura propunere reformatoare pe care senatorii n-au aprobat-o a fost cea care combătea nepotismul. În rest, au fost de acord cu celelalte prevederi, dând pentru prima oară un semnal real că vor curăţenie în Universitate.

La Bucureşti, însă, dorinţa şi votul lor n-au contat câtuşi de puţin. Legea prevede că, înainte de a intra în vigoare, Carta trebuie să primească avizul Ministerului Educaţiei, ceea ce pentru „biblia” Universităţii orădene nu s-a întâmplat. În luna iunie, Ministerul a respins Carta întâia oară, invocând mai multe articole care „exced cadrului legislativ”, precum cel care impunea concursuri pentru decani. Drept urmare, Senatul academic a trebuit să modifice documentul, ţinând cont de obiecţiile de la Bucureşti.

Autonomia, un vis

În luna iulie, Senatul a trimis din nou Carta la avizat şi, din nou, a primit-o la refăcut! La începutul lunii august, refuzul a fost expediat Ministerului, în care au fost înşirate alte articole care exced legii şi care trebuie eliminate.

De ce Ministerul Educaţiei n-a înşirat toate observaţiile în primul refuz, descoperindu-le doar a doua oară, este cu totul neclar. Se poate doar bănui că factori influenţi l-au ajutat între timp să „vadă” mai bine. Cert e că, în urma celor două adrese de la Bucureşti, singurul articol reformator care rămâne valid în Carta orădeană este cel care prevede demiterea universitarilor condamnaţi. Toate celelalte propuneri, însă, trebuie uitate!

Greu de înţeles este şi de ce, din moment ce Legea Educaţiei prevede că universităţile sunt autonome, universitarii nu pot, de fapt, să-şi înăsprească propriile regulamente. Singura explicaţie e că autonomia universitară este doar o vorbă în vânt...

De la capăt

Pe lângă faptul că a obligat Senatul să renunţe la ideile reformatoare, Ministerul i-a impus şi să reia şi procedura de dezbatere a Cartei, motivând că până acum toate discuţiile s-au purtat online, nu şi într-o întâlnire propriu-zisă.

Aşadar, după aproape un an de discuţii purtate prin e-mail, Senatul a programat două dezbateri, una miercuri, şi alta vineri, de la ora 12, în Aula Magna, în cadrul cărora universitarii vor putea să spună ce fel de reguli vor.

„Propunerile vor fi analizate în comisia de elaborare a Cartei şi apoi supuse votului Senatului”, spune preşedintele Senatului, Aurel Căuş (foto). Atât doar că pofta de reformă li s-a cam „tăiat”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nulitati care creaza alte nulitati si un smecheras-sef care nu respecta hotararile tribunalului
aveti idee de ce nu respecta si nu pune in aplicare dl bungau o hotarare definitiva si executorie din 2017/2018 pt un cadru didactic de la o facultate de langa cantina??? exact ca psd, toate universitatea oradea este impanzita de capuse si non-valori alcatuite din pilele si neamurile rectorilor, decanilor, etc. din aceasta cauza in ultimiii 10 ani ies nulitati, exact ca ei, pe poarta facultatii, purtând licenta si stampila universitatii. ca la aeroport, o grava eroare de principii si management!
Postat 02 Septembrie 2019, 22:21 de roger
RE: nulitati care creaza alte nulitati si un smecheras-sef care nu respecta hotararile tribunalului
Detalii? Despre ce sentință e vorba?
Postat 02 Septembrie 2019, 23:18 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1087 RON
  • 1 EUR = 4.8357 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON