URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 13:52

Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea, la raport: Anul trecut, a finalizat lucrări de 25,5 milioane lei, acum are 110 investiţii în lucru

În anul 2019, Direcţia Tehnică a Primăriei a finalizat 12 investiţii în oraş, în valoare totală de 25,5 milioane de lei. Datele au fost făcute publice marţi, de directorul Mircea Ghitea şi de viceprimarul Florin Birta, într-o conferinţă de presă susţinută cu prilejul prezentării raportului de activitate al Direcţiei Tehnice.

Printre investiţiile finalizate anul trecut se numără amenajarea sau modernizarea străzilor Vasile Alecsandri, Caraiman, Lăcrămioarelor şi Martin Anderson Nexo, amenajarea de accese auto şi spaţii de parcare pe străzile Morii şi Cornieţului, respectiv între arterele Bulevardul Dacia, Constantin Brâncuşi, Costache Negruzzi şi Doinei. Tot anul trecut, Direcţia Tehnică a relocat reţele electrice de pe strada Ion Irimescu, pe malul Crişului între arterele Cele Trei Crişuri şi Mareşal Averescu, respectiv în zona blocurilor ANL din Calea Aradului.

Tot anul trecut, s-au făcut lucrări de întreţinere şi reparaţii pe străzi pe 272 străzi, printre care Bulevardul Dacia, Bulevardul Ştefan cel Mare, Aleea Rogerius, Calea Clujului, Calea Aradului, Sovata, Moldovei. Pe străzi precum Câmpului, Bumbacului, Iza, Milcovului ori Piaţa Creangă s-au făcut trotuare noi, iar covoare asfaltice au fost turnate pe străzile Vlădeasa, Mihai Eminescu, Renaşterii, Răspântiilor, Piersicilor, Camille Petrescu, Sanatorului şi Albinelor.

Din cele 294 de străzi neasfaltate din oraş, anul trecut s-au făcut lucrări de întreţinere sau reparaţii (adică acoperiri cu balast sau piatră spartă) pe 210 străzi.

Atât Ghitea, cât şi Birta au precizat, în conferinţa de presă, că numărul străzilor neasfaltate creşte an de an, deoarece în oraş apar străzi noi, în cartierele în dezvoltare. „Avem o strategie de asfaltare a străzilor rămase nemodernizate. Vom încerca să creştem partea de buget în ceea ce priveşte asfaltarea şi reabilitarea străzilor, să modernizăm 30-35 de străzi pe an până în 2026”, a declarat Ghitea. De altfel, în această săptămână BIHOREANUL a arătat, într-un articol, că Primăria are de gând să accelereze ritmul de asfaltare, tocmai pentru că tot a treia stradă din oraş este neasfaltată. 

Ambiţii uriaşe

În ciuda numărului mic de investiţii finalizate anul trecut, Direcţia Tehnică a Primăriei este pusă pe fapte mari. În 2020, are în lucru 110 investiţii.

Din acestea, 23 sunt lucrări care au demarat în anii 2017-2019 şi ar trebui să fie finalizate în acest an, precum drumul de legătură între strada Suişului şi Calea Bihorului, modernizările străzilor Balogh Istvan, Coriolan Hora, Piaţa Bobâlnei, Arabilor, Ioan Buşiţa, Thomas Mann, amenajarea pasajului suprateran de la capătul străzii Universităţii, peste şoseaua de centură, amenajarea de accese auto şi locuri de parcare în cartierul Calea Aradului, ori amenajarea unui coridor verde pe strada Barcăului şi a unui parc pe strada Morii, respectiv realizarea sistemului de iluminat public în cartierul Ceyrat. Valoarea totală a investiţiilor în execuţie derulate prin Direcţia Tehnică se ridică la 127,9 milioane lei, cu TVA.

Pe lângă aceste lucrări, pe lista şantierelor pe care Direcţia vrea să le deschidă în 2020 se mai numără investiţii precum amenajarea coridoarelor verzi pe străzile Ion Bogdan, Coriolan Pop, Aurel Covaci şi în cartierul Grigorescu, amenajarea unei piste de alergare în parcul Salca, ori modernizarea străzilor Luceafărului, Trotuşului, Pionierilor, Alexandru Papiu Ilarian, Aurora, Digului, Ion Mincu, Năvodarilor, reabilitarea Podului Intelectualilor (pasarela hobanată din beton peste Crişul Repede, între străzile Libertăţii şi Aleea E. Gojdu), modernizarea parcului Petofi, amenajarea unui parc în Episcopia Bihor, iluminarea cu LED a tuturor trecerilor de pietoni din oraş, etc.

Niciun parc

În 2019, Direcţia Tehnică a finalizat un singur parc nou în oraş, cel de pe strada Martin Anderson Nexo, deşi edilii urbei au repetat de multe ori în ultimii ani că amenajarea de zone verzi în Oradea reprezintă o prioritate pentru ei. În schimb, anul trecut, Direcţia a comandat lucrări de întreţinere spaţii verzi în valoare totală de 2,8 milioane de lei.

Din acest an, Primăria vrea suplimentarea lucrărilor de întreţinere spaţii verzi din centrul oraşului. „În Piaţa Unirii, organizăm tot felul de evenimente şi avem o dilemă: ce să facem cu cetăţenii să calce pe spaţiul verde sau nu. De aici reiese această dorinţă a întreţinerii mai aplicată a spaţiilor verzi din centrul oraşului. Sunt anumite lucruri călcate în picioare şi ai nevoie să îngrijeşti suplimentar”, a declarat Birta.

Raportul mai arată că anul trecut operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, a transportat la depozitul ecologic de deşeuri 18.334,18 tone de deşeuri colectate de la orădeni, cu circa 2.000 de tone mai multe decât în anul precedent.

„La capitolul salubrizare stradală, ne-am menţinut într-o stare de curăţenie acceptabilă, şi nu ne raportăm la alte municipii, ci la nişte cerinţe pe care orădenii le au”, a precizat Ghitea, amintind şi că este în derulare procedura privind stabilirea noului operator licenţiat.

Totodată, directorul a reiterat că la finalul anului trecut RER Vest a deschis, pe strada Uzinelor, al doilea punct de colectare separată a deşeurilor, unde orădenii pot preda gratuit mai multe tipuri de resturi inutile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Podul.
Din atâtea fonduri nu se putea reface unul din vechile poduri metalice ale orașului, măcar Podul Paralelor? În orice oraș care se mândrește cu trecutul se reface nu se modifică!
Postat 11 Februarie 2020, 19:11 de oradeaveche
"Rețeaua Bolovan" ...
... cu zeciuiala obișnuită pe care o ia anticipat la lucrările contractate, ne anunță astfel că a pus deoparte bani pentru alegerile locale !?!
Postat 11 Februarie 2020, 17:52 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON