URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2018, 17:35

„Codul fiscal” al Oradiei va fi modificat: Criterii mai clare în Regulamentul pentru supraimpozitarea clădirilor părăginite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi că municipalitatea orădeană intenţionează să modifice Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor şi spaţiilor neîngrijite, aşa încât acesta să fie mai precis şi să nu mai permită „evaziunea” proprietarilor de clădiri industriale sau rezidenţiale care fie nu fac nimic pentru reabilitarea clădirilor, fie se limitează la mici reparaţii, profitând se scăpările prevederilor actuale.

Concret, edilul a spus că în proiectul de modificare a Regulamentului vor fi introduse „criterii pentru clădirile industriale abandonate”, analizele făcute până acum indicând că în contextul celui aflat în vigoare există situri industriale precum fostele fabrici de conserve Avântul (din zona Cantemir), de ulei (de pe Clujului) şi altele de pe Şoseaua Borşului ai căror proprietari nu au luat nicio măsură pentru reabilitare şi nici nu au fost supraimpozitaţi. Concret, a admis Bolojan, scopul este „de a pune presiune pe proprietarii care de 15-20 de ani lasă zeci de hectare abandonate”, astfel că acum „am decis să propunem clarificări” pentru ca acest lucru să nu mai fie posibil.

Pe de altă parte, prevederile Regulamentului vor fi simplificate aşa încât să oblige la reabilitare proprietarii de clădiri rezidenţiale deteriorate grav, dar care nu au plătit impozite mai mari deoarece acestea impuneau condiţii cumulative privind degradarea mai multor elemente, precum acoperişul, faţada, jgheaburile de scrugere a apei pluviale etc. Dacă în prezent degradările grave trebuie constatate la toate elementele imobilelor, modificările vor conţine precizări privind stadiul de degradare a fiecărui element în parte.

Scopul modificărilor, a precizat primarul, nu este ca bugetul local să încaseze neapărat mai mulţi bani de la proprietari, ci să-i oblige să-şi reabiliteze clădirile apelând la schema de sprijin oferită de Primărie (credite fără dobândă plus scutiri de impozite pe 5 ani, plus realizarea gratuită a proiectelor tehnice), doar în caz contrar aceştia urmând să fie supraimpozitaţi cu până la 500%, conform legii.

Bolojan a prezentat, ca argument pentru justeţea acestei combinaţii de măsuri de sprijin cu măsuri de coerciţie, faptul că de la adoptarea regulilor în acest domeniu tot mai mulţi orădeni au înţeles să-şi reabiliteze proprietăţile. Dacă în 2012 aceştia au solicitat doar 42 de autorizaţii pentru reabilitări, iar în 2015 (anul în care supraimpozitarea a fost legiferată a nivel local) doar 55, în anul 2016 numărul a crescut la 74 autorizaţii şi anul trecut a urcat la 142.

În prezent supraimpozitarea se aplică doar pentru 270 de proprietari de clădiri din întregul oraş, iar după aplicarea noilot prevederi ar urma să vizeze, potrivit edilului, alte „câteva zeci sau o sută” de proprietari.

„După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local 840/2015 privind supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute se vede clar un impact al creşterii numărului de clădiri reabilitate. Această HCL are un impact continuu şi asupra mentalităţii proprietarilor de clădiri”, arată şi un document pus de municipalitate la dispoziţia presei.

Primarul a specificat că proiectul de modificare a Regulamentului privind supraimpozitarea va fi supus dezbaterii publice, după care va fi supus adoptării de către Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Detroit
Primarul asta ar putea scoate din faliment chiar si orasul Detroit."Criterii mai clare" ar putea constitui o piedica in calea imaginatiei politistilor locali,acestia fiind supusi la eforturi intelectuale sporite...Trebuie sa ne gindim serios la o banca de sperma sau sa asteptam legalizarea clonarii umane.Sau mai simplu emigram,sa ramina bugetarii cu zile libere+minivacante si vouchere de 1400lei.
Postat 14 August 2018, 21:33 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON