URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2019, 20:01

Încă o persoană a murit în urma carnagiului de la Săpoca. Ce orori se petreceau în spital

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă o persoană a murit în urma atacului de la Săpoca, bilanţul ajungând astfel la cinci morţi, trei bărbaţi şi două femei.

Ancheta în cazul celei mai grave agresiuni petrecute într-un spital din România continuă. Pe lângă o serie de erori făcute de personalul spitalului Săpoca, ies la iveală informaţii oripilante despre felul în care erau trataţi pacienţii în această unitate spitalicească.

"Într-un minut nu se putea întâmpla aşa ceva..."

Medicul de gardă de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică Buzău cu suma de 1.000 de lei, pentru că a internat un alt pacient în acelaşi pat cu atacatorul.

Potrivit Digi24.ro, este prima sancţiune luată după tragedia petrecută în noaptea de sâmbătă spre duminică, când în timpul unui atac psihotic, Ştefan Lungu, un bărbat dependent de alcool din Buzău, a luat lovit cu un stativ metalic pentru perfuzii mai multe persoane, omorând cinci dintre ele şi rănind alte opt.

Se speculează că tocmai faptul că a fost adus un alt pacient în pat cu el l-ar fi înfuriat pe atacator. Reprezentanţii spitalului susţin că bărbatul le-ar fi spus că este de acord cu măsura.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, la Spitalul din Săpoca, că în declaraţiile personalului medical al instituţiei sunt mai multe inadvertenţe şi că, în opinia sa, "într-un minut nu se putea întâmpla aşa ceva fără să fi auzit nimeni".

"Logica îmi spune că nu se putea întâmpla aşa ceva, având în vedere că la 15 metri este biroul asistentei. La un moment dat, unul dintre saloane are o uşă batantă, am întrebat: 'nu aţi auzit când a intrat printre uşi cu stativul?' Mi-au spus că uşile sunt deschise. Dacă sunt deschise, nu s-a auzit când oamenii ăia au fost loviţi?", a spus Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu a văzut imaginile de pe camerele de supraveghere, dar acestea vor lămuri ceea ce s-a întâmplat în cele două saloane.

"Când am ajuns eu aici nu mai erau, erau deja duse la Parchet, nu le-am văzut, dar cred că asta va lămuri foarte mult legat de timpul în care s-a petrecut totul, dar daţi-mi voie să cred, sau cel puţin logica îmi spune, după ce am văzut şi locul faptei, că într-un minut nu se putea întâmpla asta. Există şi câteva lucruri pe care personal şi cei din comisia nu le putem explica, probabil că ancheta va explica exact ce s-a întâmplat referitor la timp, faptul că nu a auzit nimeni, deşi uşile erau deschise la saloane, pentru că noaptea se face rondul şi se supraveghează pacienţii, sunt mai multe inadvertenţe, probabil că filmările vor spune mai mult din ceea ce s-a întâmplat acolo", a mai declarat Sorina Pintea.

Ororile de la Săpoca

Experţii Centrului de Resurse Juridice au întocmit în 2017 un raport în urma unei monitorizări la Spitalul Săpoca – Ojasca, arătând gravele probleme cu care se confruntă, relatează Mediafax.ro.

Pacienţii au spus atunci că erau bătuţi de supraveghetori şi infirmieri "cu mătura, cu ce nimeresc", împinşi şi legaţi de pat.

"Pe parcursul vizitei am fost abordaţi de câţiva pacienţi care au reclamat legări, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele (…) La o discuţie cu 3 pacienţi, aceştia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacienţii declară că sunt bătuţi ("cu mătura, cu ce nimeresc"), împinşi şi legaţi de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator", se arată în raportul CRJ.

Pacienţii mai relatau şi faptul că infirmierele furau mâncare de la cantină.

Întrebaţi dacă au spus cuiva că sunt bătuţi, pacienţii au afirmat faptul că nimeni nu ia nicio măsură şi că le este teamă de medici, pentru că îi leagă.

Experţii au precizat faptul că "relativ recent" faţă de momentul vizitei lor în unitatea medicală au avut loc şi câteva situaţii de autoagresiune, prin "tăierea gâtului", în cazul a doi pacienţi internaţi acolo.

Un alt aspect grav consemnat în raportul CRJ care a reieşit din discuţia cu unul dintre angajaţii spitalului era legat de situaţia unei paciente bolnave de cancer în stadiu terminal. "Pentru că aparţinătorii nu s-au preocupat de situaţia acesteia, iar persoana locuia în spital, medicii unităţii au considerat că este oportună măsura de a-i solicita pacientei o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu doreşte să facă analize amănunţite. Astfel, medicii consideră că spitalul s-a degrevat de obligaţia de a face cercetări amănunţite privind starea acesteia", arată datele raportului întocmit de experţii CRJ.

Citeşte şi:

Un alcoolic internat la ospiciul Săpoca a ucis patru pacienţi şi a rănit grav alţi nouă cu un stativ metalic pentru perfuzii

"Vedea pe el gângănii". Mama criminalului de la Săpoca spune că bărbatul avea halucinaţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ar putea
fi cazat cu Dragnea in acelasi pat ?
Postat 19 August 2019, 22:11 de nealiniat
România
Din păcate trebuie să se întâmple tragedii pentru a se observa și pentru a se modifica neregulile din sistem, în principal cel de stat. Condiții, legislație și dotări precare pentru polițiști, în spitale mai rău ca în pușcării, etc. Degeaba avem polițiști buni dacă nu au cu ce lucra, fară tehnică dotări legislație, degeaba sunt procurori conștiincioși dacă legile sunt continuu modificate în favoarea și pentru protecția infractorului, niciodată penteu a victimei, degeaba avem medici buni și bine plătiți dacă nu ai medicamente, nu ai aparatură, nu ai condiții șamd
Postat 19 August 2019, 21:55 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON