URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2019, 21:24

"Vedea pe el gângănii". Mama criminalului de la Săpoca spune că bărbatul avea halucinaţii

'Vedea pe el gângănii'. Mama criminalului de la Săpoca spune că bărbatul avea halucinaţii foto: Digi 24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mama criminalului de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Săpoca, Lungu Ştefan a povestit că fiul său avea halucinaţii când intra în sevraj pe fondul lipsei de alcool.

"Se agita!"

Lipsit de alcool, criminalul de la Săpoca avea vedenii şi nu se mai putea controla.

"Se agita, vedea pe el fel şi fel de gângănii, fel şi fel de alea. S-a internat şi a făcut tratament şi nu a mai avut probleme", a declarat pentru Observator femeia din comuna Săgetea, judeţul Buzău.

Potrivit femeii, agresorul a mai fost internat pentru cinci zile la Săpoca, anul trecut, şi s-a întors acasă înzdrăvenit.

"Nu a mai băut după aia. Acum de curând a avut o plantaţie de pepeni şi s-a luat cu unul, cu altul. S-au împrietenit acolo. S-a cam supărat că nu avea unde să vândă pepenii şi asta i-a provocat boala asta", a povestit femeia.

Mama criminalului a spus că în cursul zilei de sâmbătă nimic nu prevestea carnagiul care avea să se întâmple peste noapte.

"A fost la el (n.r. fratele lui), i-a adus de mâncare, au râs, au glumit, a plecat. Şi-au luat la revedere unul de la altul ca să auzim după aceea necazul care a fost", a spus femeia.

"Sunt în regulă"

Agresorul de la Săpoca s-a internat în ospiciu de bună voie pe 16 august simţindu-se slăbit pe fondul consumului cronic de alcool.

Potrivit evz.ro, criminalul a fost ţinut peste zi la perfuzii în camera de terapie intensivă, iar seara mutat într-un salon cu alţi şapte bărbaţi.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3, o asistentă care a văzut că Lungu nu doarme, l-a întrebat dacă are nevoie de ceva. "Sunt în regulă" ar fi spus acesta după care s-a aşezat în pat.

Câteva minute mai târziu criminalul a luat un stativ metalic pentru perfuzii şi şi-a izbit la nivelul capului colegii de salon care dormeau sedaţi sau imobilizaţi de pat.

Trei dintre bărbaţi au murit pe loc iar ceilalţi patru au fost grav răniţi.

Violenţă extremă

Ulterior, bărbatul a intrat în salonul de femei, unde şi-a atacat prima victimă, care avea să moară ulterior la spital în urma rănilor căpătate.

Când femeia a strigat după ajutor criminalul a început să lovească în jur, singura persoană scăpată fără răni fiind o bătrână de 98 de ani.

Încolţit de paznicii alertaţi de ţipete, Lungu i-a ţinut pe aceştia la distanţă cu arma improvizată după care a sărit pe geam în curtea spitalului.

Criminalul se îndrepta spre ghereta spitalului cu stativul pentru perfuzii în mână când, alertată de personalul spitalului, o patrulă de poliţie care adusese un pacient la internare a intervenit pentru reţinerea lui.

Agresorul a opus rezistenţă arestării, dar în final a fost imobilizat.

"Un lung şir de erori umane"

În urma carnagiului de la Săpoca patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte nouă grav rănite au fost transportate cu elicopterul la spitalele din Bucureşti.

Criminalul a fost reţinut de Poliţie, dar deocamdată nu poate fi interogat, fiind sedat pentru înlăturarea efectelor sevrajului.

Cea mai gravă agresiune petrecută într-un spital din România de-a lungul timpului s-a soldat cu descinderea la Săpoca a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii sub comanda directă a ministrului Sorina Pintea.

Aflat la faţa locului, ministrul Sănătăţii a declarat pentru mediafax.ro că tragedia este efectul unor erori umane.

Sorina Pintea a arătat că în aceeaşi noapte la ora 1:45 personalul medical a aşezat cu Lungu în pat un alt pacient cu etilism, deşi în spital existau locuri libere, că în fişa pacientului nu apare consemnat că i s-ar fi administrat sedativele şi vitaminele recomandate de medicul specialist, deşi asistenta susţine că i le-a administrat şi că personalul medical avea instrucţiuni clare să nu lase la mâna unor pacienţi cu afecţiuni psihice, potenţial periculoşi, obiecte care să poată fi folosite ca armă.

"S-a produs un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că noi suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice", a declarat Sorina Pintea.

Oameni sunt...

Ministrul Sănătăţii a declarat că în spitalul Săpoca nu există criză de personal aşa cum au acuzat sindicaliştii din unitatea spitalicească.

Potrivit documentelor oficiale normativul minim prevede 724 de posturi, iar spitalul are 873 de posturi. Organigrama a fost majorată cu 45 de posturi în cursul acestui an.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii analizează care sunt motivele pentru care posturile aprobate nu au fost scoase la concurs, iar unitatea spitalicească nu avea contract cu o firmă de pază.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON