URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2011, 10:49

Bătaia pe gigacalorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă un Vuşcan aruncă o piatră într-o baltă cu apă termală, de fiecare dată se vor găsi câţiva preşedinţi de asociaţii de locatari să sară după ea. În realitate, însă, povestea cu gigacaloria mai ieftină în cartierul Ioşia se bazează pe un şir de ilegalităţi, iar acum a venit momentul scadenţei.

Băieţii deştepţi de la Transgex, după ce au pus mâna în mod oneros pe zăcământul de apă termală a oraşului, exploatează gratuit şi reţeaua de distribuţie a CET-ului, motiv pentru care preţurile lor sunt fără concurenţă. Repede, junele Horică a speculat politic povestea, profitând şi de faptul că slujbaşii din Primărie s-au prezentat la dezbaterea publică cu lecţia nefăcută. Şi cum în România, mai ales în an preelectoral, diferenţa între lege şi tocmeală e ca inexistentă, s-ar putea ca "ioşioţii" să aibă câştig de cauză şi să plătească mai puţin la încălzire decât restul fraierilor de concitadini.

Dacă tot nu mai ţinem cont de nicio lege, cu excepţia legii junglei, mă întreb şi eu de ce nu organizează Vuşcan dezbateri publice şi pe alte subiecte? Cum ar fi, de exemplu: "Accidentele din Rogerius cu mai puţin de patru morţi trebuie considerate tamponări uşoare".

Dacă Primăria are îndoieli cu privire la legea care spune că trebuie să existe un singur operator de distribuţie a agentului termic, n-are decât să închirieze reţeaua Transgex-ului. La un preţ anual de 5.000 euro pe metrul de conductă, de pildă. Iar când gigacaloria în Ioşia va ajunge la dublul tarifului practicat în restul oraşului, să vedeţi atunci cum locuitorii acestui cartier vor dori, brusc, să fie trataţi la fel ca toţi orădenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
....
din acest articol inteleg ca transgexu foloseste reteaua cet-ului pe gratis...daca e asa, nu e corect. asta poate fi rezolvata in doua moduri: 1. chirie paltita de transgex pe retea; 2. retea cedata transgexului si sa se spele pe cap cu ea (schimbari de tevi, magistrale etc.). pe de alta parte, am auzit si eu ca astia de la transgex nu fac returul apei folosite inapoi in pamant. Asta inseamna ca, datorita faptului ca se consuma mai multa apa decat vine in mod natural in rezervorul subteran (izvorul din care se alimenteaza e destul de departe, in Apuseni), in timp, acesta va seca. Pentru a-l mentine, ar trebui ca apa termala folosita la producerea agentului termic sa fie returnata inapoi in pamant...Oricum, adevarul e la mijloc, e foarte clar. Primaria ar face mai bine sa prezinte istoria preluarii acestor zacaminte de catre transgex, sa vada si oradenii daca sunt sau nu adevarate legendele cu filip si transgex.
Postat 21 Martie 2011, 16:20 de unu
ziarist impartial(ha)
Pai cum sa nu linga tov Chiria dosul bolovanului si in cazul falimentarului CET?!? Daca si oradenii din Iosia platesc mai mult, deci si CET-ul incaseaza mai mult, recompensa bolovanului pentru latratorii credinciosi va fi mai insemnata. De succesul acestei campanii depinde de cita publicitate va baga CET-ul in acest oficios de partid. Daca n-ar fi reclama de la Compania de Apa cea de la RER sau cea de la OTL cu ce si-ar mai plati bolovanul lingaii bihoreanului??? Daca Filip si-a facut ziar la primarie bolovanul l-a desfiintat ca sa reduca cheltuielile(chipurile) dar l-a inlocuit cu bihoreanul lui chirila care este mult mai credincios si mult mai eficient. Va urma...
Postat 20 Martie 2011, 11:18 de cvt
De ce tace Transgexul?
Nimeni nu spune adevarul, inclusiv Transgexul tace! Oradea se afla pe o mare de apa termala , cu temperatura si calitate foarte buna. Transgexului daca i s-ar permite sa intre in mai multe puncte termice decat i se permite in prezent, ar putea avea o pondere mult mai mare in "cosul termic" necesar orasului, decat are acum. Rolul CET-ului ar fi mult diminuat, n-ar mai fii nevoie de numarul de angajati actual cu salariile bunicele, nu ar fi nevoie de contracte de carbune cu spagile aferente, etc. Este o alta discutie cum a obtinut Transgexul licentele de exploatare pe forajele lui Ceausescu. Pe oradean insa l-ar interesa sa plateasca mai putin la gigacalorie, nu cine face profit si nu sa rezolve problema sociala a angajatilor de la CET. Aceasta este realitatea si Beiusul o dovedeste cu prisosinta.
Postat 19 Martie 2011, 23:06 de talibanul galben
Speculatie politica.
Tanarul Vuscan a speculat o problema cu impact politic a carei solutionare ii apartine municipalitatii.
Postat 19 Martie 2011, 11:36 de Oradean.
despre capra vecinului
D-le LUKY , nu umbla pe ,,aratura\\\\\'\\\\\' ca esti pe langa subiect .Alumina s-a inchis pentru ca producea cu un pret de peste dublu fata de o uzina similara din MUNTENEGRU .CET-ul [cu toate pacatele lui ]a ajuns in situatia de fata si datorita faptului ca ,,au murit\\\\\' \\\\\'beneficiarii produsului sau[80%] pentru care s-a construit acum mai bine de 45 de ani .
Postat 18 Martie 2011, 20:33 de tera
despre prostovani
Chirila Chirilovici Prostovici !Cred ca esti ,,gazat,, de fumul de la CET !!! si nu stii ce scrii !
Postat 18 Martie 2011, 15:58 de Luna Plina
chirila+bolojan
Dupa cum bine se stie, domnul Chirila este (Labus) al celor din primaria oradea. cum sa nu se faca monopol cu CET-ul daca si la salubrizare edilul nostru ii favorizeaza pe cei de la Rer. mizeria in Oradea este ca la ea acasa, doar avem firma de salubrizare. HALAL PRIMAR, HALAL PRIMARIE
Postat 18 Martie 2011, 14:39 de rem
chirila+bolojan
Dupa cum bine se stie, domnul Chirila este (Labus) al celor din primaria oradea. cum sa nu se faca monopol cu CET-ul daca si la salubrizare edilul nostru ii favorizeaza pe cei de la Rer. mizeria in Oradea este ca la ea acasa, doar avem firma de salubrizare. HALAL PRIMAR, HALAL PRIMARIE
Postat 18 Martie 2011, 14:39 de rem
chirila
cu siguranta Mirce chirila nu locuieste in Iosia; si mai spun cu siguranta ca, daca ar fi fost cei din rogerius sau din orice cartier incalziti cu apa geotermala, ar fi facut si ei acelasi lucru ca si cei din iosia!!!
Postat 17 Martie 2011, 08:37 de dan
baiat bun
Are dreptate Mircea Chirila in legatura cu Vuscan (un excrement social), dar parca tot nu pot sa-mi alung din minte o imagine in care Bolojan il mangaie candid pe crestet pe Chirila si acesta din urma, gudurat, in 2 labe, da din coada:\"Nu-i asa ca sunt un caine credincios\"?
Postat 17 Martie 2011, 01:32 de alecu
TRANSGEXUL ILEGAL
EXPLOATAREA ESTE ILEGALA SI DIN PUNCTUL DE VEDERE AL DISTRUGERII RESURSEI DATORAT FAPTULUI CA APA RACITA ( RETURUL DE LA SONDA NU SE REPOMPEAZA INAPOI !! NICI MACAR NU SUNT CONSTRUITE INSTALATIILE DE RETUR SI REPOMPARE IN ZACAMINTE A APEI RACITE !!! TRANSCGEXUL EXPLOATEAZA INAFARA LEGII RESURSA COMPROMITAND IN TIMP ZACAMANTUL !!! SUB ARIPA CAMARILEI COORDONATA INDIRECT DE CATRE MARELE TALHAR FILIP !!! CEI DE LA PROTECTIA MEDIULUI , ORGANIZATIILE NONGUVERNAMENTALE DE PROTECTIE A MEDIULUI ( UNA CONDUSA SI DE VAGABONDUL-PARASUTA VUSCAN ) AR TREBUI SA SE AUTOSESIZEZE SI SA IA MASURI SI ATTITUDINE IN SENSUL CA TRANSGEXUL SA RESPECTE LEGEA SI TEHNOLOGIILE IMPUSE !!!
Postat 16 Martie 2011, 17:00 de BAGARETUL
nimeni nu ne explica clar
multi oameni se leaga de performantele CET-ului, dar acesta nu poate deveni performant peste noapte. nu vedeti ca printr-un proiect de 70 de milioane de Euro abia vor reusi retehnologizeze centrala si sa inlocuiasca doua magistrale? dar mai sunt si alte magistrale si retele secundare care sunt pulbere acum! ar costa sute de milioane de Euro sa ca sa elimini toate pierderile si lucrarile ar dura probabil peste 10 ani. ar trebui spart tot orasul. iar apa geotermala nu stiu daca ar ajunge pentru toti oradenii. sa bage apa termala in cat mai multe locuri si apoi sa se stabileasca un pret mediu la gigacalorie pe care sa-l suporte la fel toti oradenii.
Postat 16 Martie 2011, 16:17 de romi
Gresit
Tendentioasa si gresita opinie exprima Mr. Chirila. Decat sa platim toti mai scump nu mai bine platim toti mai ieftin? Cand "domnul" CET o sa-si reduca pierderile din retea (mari de cca 75-80%) atunci o sa poata si inchiria. Cautati in arhiva Bihoreanul declaratia Bolojanului privind valoarea pierderilor CET de care spun mai sus. CET sa mai reduca si din personalul TESA si din salariile astora. Si sa se carpeasca si modernizeze pe banii sai. @Luky: Bine spus. Like!
Postat 16 Martie 2011, 12:53 de Hope
capra vecinului
tipic pt noi,sa moara si capra vecinului.daca tot avem apa geotermala de ce sa nu fie valorificata si de ce sa fie cetul unic distribuitor, de ce sa nu fie concurenta?sa nu uitam ca acest CET a dus la inchiderea fabricii de alumina prin scumpirea aburului si la fel afacut si cu alti consumatori industriali si acum vor sa-si scoata pirleala pe spinarea oradenilor.ati facut un calcul citi oameni si-au pierdut locul de munca din cauza cetului?retelele de termoficare sau facut tot pe banii oradenilor cum se face si reabilitarea lor,asa ca terminati cu capusa asta si gasiti solutii pt binele orasului
Postat 16 Martie 2011, 11:24 de luky
nu e corect
Nu mi se pare corect ce se intampla, de ce Iosia sa plateasca mai putin, hai sa votam sa se mute TRRANSGEXUL pe Rogerius, sa vedem ce va zice apoi cei din iosia, Iar vuscan a vrut doar sa mai castige niste voturi (20% din oras) in schimb si i-a ridicat pe ceilalti in cap... iar artiolul acesta are perfecta dreptate, ia sa inchrieze primaria conductele care transgexul le foloseste doar...
Postat 16 Martie 2011, 10:59 de Un locuitor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON