URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2011, 18:12

SCANDAL: Localnicii din Biharia i-au împiedicat pe angajaţii CAO să opreasă apa pentru neplată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii din Biharia au împiedicat joi după-amiază angajaţii Companiei de Apă Oradea să sisteze alimentarea cu apă potabilă a comunei.

Biharia datorează CAO peste 260.000 lei pentru serviciile de apă şi canalizare prestate în ultimele zece luni de la preluarea serviciului de către operatorul orădean în octombrie 2010. După mai multe somaţii scrise, conducerea CAO a transmis săptămâna trecută administraţiei locale din comună un ultimatum prin care anunţa că, în cazul în care nu îşi încasează banii, începând cu 21 iulie va sista alimentarea cu apă.

Deocamdată, stop!

Ultimatumul CAO nu a avut niciun rezultat. "Joi, în jurul orei 15 domnul director Ovidiu Gavra a dat ordinul de sistare a serviciului de alimentare cu apă a comunei Biharia în urma căruia o echipă de muncitori a plecat în teren", a declarat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al CAO.

Ordinul directorului nu a fost dus, însă, la îndeplinire. "Într-adevăr, angajaţii CAO au venit să oprească apa, dar imediat ce s-a aflat s-au adunat sătenii şi câţiva consilieri locali, au ieşit discuţii aşa că muncitorii au plecat", a declarat pentru BIHOREANUL, Szeghalmi Gyozo, viceprimarul de Biharia.

Szeghalmi consideră însă că sistarea debranşării este doar o amânare a inevitabilului. "Au plecat ei acum, dar dacă au ordin o să revină, dacă nu chiar azi, atunci mâine sau peste două zile şi până la urmă tot opresc apa", a declarat acesta.

Preţuri de Oradea...

CAO a preluat serviciul de furnizare a apei în Biharia în octombrie 2010 pentru a putea atrage fonduri europene în valoare de 5,8 milioane euro din care să reabiliteze reţelele de apă şi canalizare din comună prin intermediul proiectului Aparegio.

Transferul de responsabilităţi a însemnat pentru locuitorii comunei, automat, triplarea tarifului pe metrul cub de apă de la 1,1 lei la 3,31 lei pe metrul cub, prin alinierea tarifelor la nivelul celor din Oradea.

Deoarece încă de la prima factură primită locuitorii comunei s-au răsculat împotriva CAO, pentru a evita ieşirea comunei din Aparegio, conducerea Primăriei din localitate a cerut companiei să continue furnizarea apei dar să factureze consumul în contul administraţiei locale.

... buget de Biharia

Măsura populistă luată atunci de primarul Nagy Gizela se răsfrânge acum asupra întregii localităţi. Biharia este cel mai mare datornic al CAO după Electrocentrale şi comuna Sânmartin. "Problema este că toate facturile au fost emise pe Primărie, nu pe consumatori, iar până acum nu s-a plătit niciun ban pentru că bugetul local nu are fonduri să acopere aceste cheltuieli", a arătat viceprimarul.

Szeghalmi Gyozo spune că administraţia locală este, în principiu, de acord să plătească datoria către CAO, dar nu la nivelul pretins de companie. "Noi suntem de accord să plătim, dar numai cheltuielile reale făcute de CAO cu plata personalului sau a curentului electric, nu să plătim apa care de fapt iese din pământ", a declarat vicele.

În absenţa unei soluţii pentru plata datoriilor, situaţia din Biharia ameninţă să devină explozivă, cu atât mai mult cu cât CAO s-a arătat hotărâtă să îşi recupereze banii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
gresiti
in cazul in care tariful cu tva era de 1.1ron in biharia pt 1mc de apa inseamna ca, ca si in restul satelor in care inca gestioneaza primaria locala, pretul nu este real ci este unul subventionat. in scurt timp toate aceste primari vor ramane ca vor sau nu fara apa dintr-un singur motiv, nu vor avea licenta de operator, autorizatia de firnizare de asemenea servicii. mai e o chestie, cica in biharia s-a introdus pe manii lor retea de canalizare, ca pana amu nu a fost. da ma scuzati, unde se devarsa, in ce statie de epurare? cu ce bani veti construi o asemenea statie ca din fonduri locale nu va vad in stare, iar ca si fondurile folosite la canalozare, primite de la minist mediului nu se vor mai acorda. nu se mai acorda bani punctual pe o localitate sau pe o lucrare ci pe proiecte gestionate de un operator. inca ceva, biharia face parte din zmo, deci are toate drepturile dar si toate obligatiile ca si ceilalti parteneri ai zmo. pana la urma sa ma scuzati, sa platesti pe luna 10-15 lei pt toate serviciile catre cao, macar ai apa in standarde si parametri verificata zilnic, da din pacate multi dau banii astia intr-o zi/doua la bar, da las ca aia nu e scump. hai pa.
Postat 09 August 2011, 14:53 de io
Tariful real !
Eu am o factura pe luna iunie in care pt. 1 (un) mc de apa ,,consumat'' (nu sta nimeni, in fine ...) am de plata 8,2 lei !!! Platesc apa de ploaie, platesc canal TOT UN MC (de parca as fi deschis robinetul si as fi lasat apa sa curga !)...bataie de joc ! Daca eu cu acel mc am stropit gradina si n-a mai ajuns in canal ?! Sau am baut-o si am pisat-o in alta parte ?! Dom' Gavra, ce merit aveti dom'le in ,,apa de ploaie / meteorica / pluviala / etc'', platiti slujbe la popi, dati acatiste, trageti cu sageti, pardon, rachete in nori ?! Dom'le. sunteti nebuni ?! Pai stiti cat e un mc de apa in Arabia Saudita, obtinuta prin desalinizare ?! Sub 1$ !!!! Si la noi, vorba aia, curge Crisul la vale....
Postat 22 Iulie 2011, 12:32 de @vasi
Care e tariful real?
Ma intreb carea ar fi tariful real la apa.. Daca in Biharia se poate cu 1.10 ron in Oradea de ce costa peste 3 ron? Logic ar fi, cu cat sunt mai multi consumatori, cu atat tariful ar trebui sa scada.. Poate ca locuitorii din Biharia au dreptate, iar noi oradenii platim ca fraierii la CAO ca sa aiba ei ce cheltui prin firmele capusa agreate de primaria Oradea (Bolo??? care e treaba?).
Postat 22 Iulie 2011, 12:16 de vasi
pisti
Observ ca fratii nostrii, incep sa ne faca si reguli...:)
Postat 21 Iulie 2011, 22:44 de pisti
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON