URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2017, 09:43

Reparaţii şi modernizări. Investiţii de încă 1,5 milioane euro în sistemul centralizat de termoficare al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean va înghiţi încă 1,5 milioane euro. Consiliul Local urmează să aprobe joi indicatorii tehnico-economici pentru alte trei investiţii de peste 7 milioane lei în sistemul centralizat de termoficare.

Lucrările vizează reabilitarea a clădirilor de la 20 de puncte termice, achiziţia de separatoare de nămol, respectiv cumpărarea a încă unei instalaţii de degazare a apei.

Astfel, având în vedere stare avansată de degradare, Termoficare urmează să facă reparaţii capitale la mai multe puncte termice din oraş.

„Ne dorim ca anul acesta să reabilităm acoperişul a 20 de puncte termice din buget local, iar apoi în regie proprie pentru încă 15 puncte termice. Stadiul fizic al lor este foarte precar, avem înăuntru echipamente noi care ar putea fi afectate de apa care ajunge prin acoperişul degradat", a argumentat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare se ridică la 1,3 milioane lei, iar durata de execuţie va fi de patru săptămâni pentru fiecare punct termic în parte.

Anul trecut, societatea a reabilitat opt puncte termice, iar anul acesta a reamenajat din punct de vedere estetic faţada PT 100 din Rogerius în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universităţii Oradea.

Ape mai curate

O altă investiţie în CET vizează achiziţia de separatoare de nămol. Instalaţiile sunt menite să protejeze armăturile şi pompele de pe circuitul de termoficare precum şi echipamentele care compun circuitul hidraulic de suspensiile din agentul termic.

"Dorim să separăm impurităţile în aşa fel încât să mărim durata de viaţă a echipamentelor noi şi să protejăm sursa de încălzire a oraşului", a argumentat directorul.

Preţul separatoarelor de nămol este estimat la circa 1,2 milioane lei cu TVA. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de şase luni.

Măsuri anti-rugină

Cea mai costisitoare investiţie o va constitui însă achiziţionarea unui degazor termic pentru tratarea apei de adaos introdusă în sistemul de termoficare.

Degazorul, cu o capacitate de 200 metri cubi pe oră, este menit să asigure tratarea apei de adaos astfel încât acestea să nu pună în pericol funcţionarea noii centrale pe gaz.

"Practic vom trata apa şi îi vom aplica un proces de degazare pentru a nu coroda reţelele pe interior şi pentru a menţine condiţiile de garanţie impuse de furnizorul de echipament al cazanelor şi al conductelor preizolate", a declarat Stănel Necula.

Investiţia în noua staţie de degazare se va ridica la 4,6 milioane lei cu TVA inclus iar durata de execuţie de va fi de şapte luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON