URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2016, 19:54

Palatul de Justiţie din Oradea, cea mai scumpă investiţie din sistemul judiciar din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru restaurarea şi extinderea Palatului de Justiţie, unde îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, au costat 45,3 milioane de lei (fără TVA), suma fiind cea mai mare cheltuită în ultimii 25 ani în România pentru un obiectiv din sistemul judiciar, după cum a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci.

"Nu exagerez când spun că vin la serviciu cu aceeaşi plăcere cu care mă duc şi acasă. Era păcat de clădirea aceasta minunată să nu fie readusă la viaţă. Actul de justiţie nu depinde de condiţiile de lucru, dar contează foarte mult şi este o dovadă de respect faţă de justiţiabil", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Potrivit acestuia, în urma lucrărilor, suprafaţa utilă a clădirii a crescut de la 9.050 metri pătraţi la 11.770 mp, însă cheltuielile de întreţinere ale imobilului au rămas aceleaşi.

La subsol au fost create 10 săli de judecată, 20 de spaţii pentru arhive, 9 spaţii tehnice, 6 birouri, inclusiv 5 celule pentru deţinuţii care aşteaptă să intre la procese. La parter, etaj 1 şi etaj 2, prin recompartimentare, s-au creat 195 de spaţii de birouri şi alte 9 săli de judecată, câte trei la fiecare nivel. Fostul pod a fost transformat în mansardă, unde s-au amenajat 24 de birouri pentru compartimentul administrativ al instanţelor.

"Odată cu recompartimentarea spaţiilor, toţi cei 600 de angajaţi ai celor trei instanţe – judecători, grefieri, şamd - au birouri spaţioase, în care stau cel mult câte doi. Asta, în comparaţie cu situaţia de până acum, când judecătorii au stat chiar şi câte 5-6 într-un birou", a mai explicat Monenci. 

Judecătorul a mai spus că toată clădirea este echipată cu detectoare de mişcare şi camere video, la interior şi exterior, iar clădirea beneficiază de sistem de climatizare, sălile de judecată sunt dotate cu sistem audio de înregistrare, sistem de înştiinţare a publicului şi afişaj electronic pentru cauzele aflate în dezbateri.

Inaugurarea oficială a palatului va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 10, în prezenţa actualului ministru al Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a fostului ministru Robert Cazanciuc, în mandatul căruia s-a derulat investiţia. Totodată, la eveniment şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Băncii Mondiale.

Începând de vineri şi până pe data de 4 aprilie, activitatea instanţelor va fi suspendată.

Citiţi despre proiectul de reabilitare care  a transformat bătrânul palat într-o adevărată bijuterie în articolul: Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CASA MEA
Casa mea e-un cantec cu acorduri ample / E o calda melodie Casa me / Ea este pe-un continent / Melancolic si curat / Ea este fiinta mea / Avocata este cea mai buna / Mai cu falsuri , cu ce stie ea / Procese a castigat / Pe falsuri s-a-ntemeiat / Ce conteaza , Doinita...VIVAT / Casa mea si casa ei sunt foarte aproape / Ce ma bucur , o pot vizita / Ea e sufletul din ea , ea e insasi viata mea / Casa mea din...Europa ! Dar ...arestati-ma , arestati-ma / Sau daca vreti eutanasiati - ma / Singura voastra placere sunt eu / Cel ce va mai da in gat !
Postat 18 Martie 2016, 20:30 de TDS
DA
Cristian M. acolo vine....in...
Postat 17 Martie 2016, 21:39 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON