URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Petru Filip, pe vremea când era primar, avea o tactică ce a dat mereu rezultate. De câte ori trebuia să lanseze în spaţiul public un proiect controversat îl scotea la înaintare pe consilierul său, regretatul Radu Crican. Dacă treaba nu ieşea bine, cel care încasa sudalmele era Crican, iar don Pedro rămânea curat şi uscat. Ceva de genul acesta se petrece acum la Consiliul Judeţean. 
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce îşi concentrează eforturile pentru a depista orice virgulă pusă greşit de primarul Bolojan, Prefectura ignoră bombele din actele tandemului Pásztor-Mang, iar discriminarea are o singură explicaţie raţională: cea de natură politică. În loc să asigure, cum spune propria lege de funcţionare, respectarea legalităţii de către toate instituţiile, Instituţia Prefectului devine încă una dintre armele Partidului, iar şeful ei se aliniază ca un soldat ascultător al acestuia.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini şi, nu în ultimul rând, fumătoare.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
08 Martie 2016, 07:47

Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie (FOTO)

Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie (FOTO) GATA. Pe impozanta clădire înnobilată de grupul statuar întruchipând Condamnarea, Pedeapsa, Adevărul şi Legea au fost montate denumirea Palatului de Justiţie şi stema României din bronz masiv. Clădirea are şi sistem de iluminat arhitectural atât în exterior, cât şi în interior, ce va fi pus în funcţiune din 13 martie. Constructorii au reuşit să salveze până şi porţile originale şi sticla mată vechi de 200 ani
Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie (FOTO) SEPARAT. La subsolul clădirii au fost amenajate 10 săli de judecată, 6 pentru procese civile şi 4 pentru cele penale, spaţioase şi dotate cu mobilier din lemn. Încăperile au şi lumină naturală, mulţumită panourilor transparente (medalion) cu geamuri blindate fabricate în Elveţia, care la nevoie pot fi rabatate
Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie (FOTO) MIGALĂ. Toate cele 622 ferestre ale Palatului de Justiţie sunt noi, din lemn masiv cu geamuri termopan. Constructorii au recuperat, însă, bucată cu bucată, mânerele şi balamalele originale din bronz ale vechilor ferestre, restaurate şi adaptate pentru sistemul termopan. Ca să le cureţe, calculând numai 2 minute la fiecare geam, o persoană ar avea nevoie de 3 luni şi jumătate. Noroc că sunt anti-praf...
Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie (FOTO) SECURIZAT. Arhivele au geamuri acţionate electric şi sisteme speciale de protecţie împotriva incendiilor. Imediat ce temperatura ar depăşi 60 de grade Celsius senzori speciali montaţi pe tavane declanşează instalaţii care pulverizează pentru stingerea focului nu apă, ca să nu distrugă nimic, ci aerosol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu săli de judecată slinoase şi coridoare întunecate, subsoluri inundate, igrasie şi rafturi prăfuite gemând de dosare. Din 13 martie, după trei ani de şantier, magistraţii celor trei instanţe orădene se întorc acasă, în somptuosul Palat al Justiţiei.

BIHOREANUL vă prezintă cum un ambiţios proiect de reabilitare comandat de Ministerul Justiţiei şi executat de firma orădeană Selina contra sumei de 26 milioane euro a transformat bătrâna clădire într-o adevărată bijuterie, dar şi cum a fost "revoluţionat" întregul circuit al instanţelor, devenit un sofisticat complex high-tech!

Mega-proiect

Construit în 1898 şi inclus pe lista monumentelor istorice protejate, Palatul de Justiţie a intrat în reparaţii capitale în 2012, în baza unui proiect gândit cu mulţi ani înainte de Ministerul Justiţiei şi finanţat printr-un credit de 26,5 milioane euro acordat României de Banca Mondială.

Lucrarea a fost câştigată la licitaţie de o asociere de firme - Selina (lider de proiect) şi Vahostav SK Zilina (Slovacia). O asociere de circumstanţă, după cum au recunoscut la începerea şantierului chiar reprezentanţii companiei orădene care au realizat-o aproape integral pe cont propriu.

Întocmit de Institutul de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii Bucureşti, proiectul de restaurare prevedea consolidări, reparaţii capitale şi extinderea suprafeţei existente, de la 11.961 metri pătraţi la 15.351 mp, inclusiv recompartimentări.

În prima etapă, cea mai grea, s-a realizat extinderea subsolului sub întreaga clădire şi recompartimentarea parterului. "Au fost scoşi 180.000 mc de pământ. S-a săpat la 7 metri sub clădire. S-a lucrat timp de 9 luni în apă până la genunchi, până când sub întreaga fundaţie s-a turnat un strat gros de un metru de beton impermeabil", spune Adrian Bocşan, inginer constructor angajat de Curtea de Apel Oradea, care a participat la toate etapele şantierului.

Justiţie la subsol

Ulterior, constructorii au trecut la lucrările de la suprafaţă: au reîmpărţit toată clădirea, au reparat acoperişul şi au amenajat mansarda, unde va funcţiona Serviciul administrativ al celor trei instanţe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

Instanţele şi-au păstrat fiecare nivelul său: Judecătoria la parter, Tribunalul la etajul I, iar Curtea de Apel la II. S-a schimbat, însă, modul de repartizare a sălilor de judecată şi a birourilor la care publicul va avea acces.

Sălile de judecată, de pildă, sunt la subsolul clădirii (10) plus câte două la fiecare etaj, toate fiind dotate cu sisteme de afişaj electronic ce înlocuisc vechile aviziere. "La fiecare etaj mai sunt, de asemenea, săli pentru deliberări şi Camere de Consiliu, unde dezbaterile sunt fără public", explică purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci. Deşi iniţial palatul avea 13 săli de judecată, magistratul spune că nu vor exista aglomerări, deoarece noile coduri au accelerat ritmul proceselor şi le-au împuţinat numărul.

Securizat 

Întins pe 2.000 mp, subsolul e amenajat aşa încât personalul instanţelor să nu se intersecteze cu justiţiabilii ori cu avocaţii în drumul spre sălile de judecată. Pentru persoanele cu probleme locomotorii s-a montat un scaun special, electric, pe care să coboare şi să urce la şi de la subsol. Culoarele, spaţioase şi luminoase, au bănci pe toată lungimea, toalete separate pentru bărbaţi şi femei, iar pentru a păstra curăţenia pe pereţi au fost montate benzi de protecţie. "Unii sunt obişnuiţi să sprijine pereţii, dar aşa nu vor lăsa urme",  zice inginerul Bocşan.

Tot la subsol se află şi arhivele instanţelor, dar şi un culoar securizat şi 6 celule pentru persoanele arestate aflate în judecată. "Încăperile au becuri de 24 volţi, aşa că nimeni nu se va putea sinucide prin electrocutare, toalete şi oglinzi din inox, aşa că nu se pot nici tăia, realizate de o firmă germană care lucrează şi pentru penitenciare din SUA. Culoarul are sistem de supraveghere şi doar două ieşiri: spre sala de judecată şi spre curtea interioară, direct la dubă", spune inginerul.

Tencuieli după reţete

Speciale sunt şi finisajele. La început, constructorii au prelevat mostre de materiale din interior şi exterior şi le-au trimis la analize pentru a vedea componentele tencuielilor. "Nu toate materialele de azi sunt compatibile cu cele din secolul XIX", lămureşte Bocşan. 

Ornamentele au fost restaurate de absolvenţi ai unor facultăţi de arte, iar cele care nu s-au mai putut recupera au fost refăcute integral dintr-un amestec de silicon şi var special, după reţeta unor restauratori italieni care le garantează trăinicia cel puţin 25 ani. S-au refăcut şi ornamentele cu foiţe de aur şi picturile murale descoperite în timpul lucrărilor la sala festivă, întruchipând zeiţa Justiţiei, un arhanghel cu stema Oradiei, doi îngeri cu stema Comitatului Bihor şi un cărturar.

Toate sălile au parchet masiv din stejar, pe coridoare s-a pus granit, iar scările somptuoase, încadrate cu balustrade din fier forjat, au fost refăcute cu materialul original. "Am descoperit că sunt din piatră tăiată de la o fostă carieră din Vârciorog. Am luat tot de acolo, le-am măcinat şi amestecat, tot după o reţetă italiană, cu o răşină naturală similară chihlimbarului şi l-am turnat peste piatră. Când s-a întărit, a rămas translucid", explică inginerul.

Palat cu lift

Clădirea are de acum şi un lift de la subsol până în mansardă. E "Kleemann", singura firmă agreată de patronii hotelurilor de 5 stele. Ascensorul e mai mult pentru grefieri, care pregătesc dosarele şi şedinţele de judecată. "Nu e simplu să urci şi să cobori cu sute de dosare în braţe", recunoaşte judecătorul Cristian Monenci. 

De altfel, grefierii au şi alte motive de mulţumire. Praful din arhive va fi istorie, deoarece sistemul de climatizare păstrează aerul proaspăt şi, indiferent de anotimp, la o temperatură constantă de 23 de grade şi la o umiditate de 65%. 

Mai puţin mulţumiţi vor fi fumătorii: nu-şi vor putea aprinde ţigara nici în birouri, ba nici măcar în toalete, pentru că toate încăperile, inclusiv coridoarele, au fost dotate cu detectori de vapori şi particule, atât de sensibili încât reacţionează la cel mai "fin" fum. Legate direct la dispeceratul 112, la locul unui eventual incendiu ar ajunge în doar 3 minute, simultan, pompierii, poliţia şi ambulanţele.

Şi nu e totul. Pentru a satisface exigenţele pompierilor, constructorii au dotat fiecare încăpere (400 în total) şi cu extinctoare. În plus, deşi sistemul de stingere a incendiilor e automatizat şi are rezervă de apă proprie, suplimentar a fost montat un senzor acustic şi vizual care să "anunţe" dacă nivelul rezervei scade spre minim. "După incidentul de la Colectiv s-a ajuns la extrem. Dar dacă e musai, constructorul s-a conformat", spune inginerul Adrian Bocşan.

Selina a gândit şi eventualitatea unor pene de curent. În acest caz, un grup electrogen cu motor Volvo ar porni instantaneu, alimentând serverele, lifturile şi punctul termic. "Toată clădirea are tehnologie de vârf, din toate punctele de vedere. Până şi ceasurile de pe pereţi sunt speciale. Sunt legate în centrala telefonică la un minicalculator care preia de pe 6 sateliţi ora, face media şi o afişează. Deci eroarea e de o secundă la 100 de ani", mai zice Bocşan. O nimica toată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
!!!
@Ardeleanul : Evident nu scriu comentarii pentru a culege laude ! Dar ma bucur atunci cand constat ca si altii rezoneaza cu ceea ce scriu eu ! Multumiri...luptam cu totii pana la final !
Postat 10 Martie 2016, 22:48 de TDS
TDS
Felicitari domnule TDS, nu va cunosc, insa doresc sa va felicit pentru observatia scrisa ,, Poate de aceea a iesit bine ca nu si-a bagat nasul Primaria! " altfel bolovan si lingaii lui er fii scris peste tot chisr si pe betoane ce au realizat ei.... hai la oradia mare bolovanii.... ca atata stiti
Postat 09 Martie 2016, 12:51 de Ardeleanul
EUROPA....DIN NOU vs LUCEAFARUL
@pinonel : Ma bucur ! Acum iar se va spune ca " ne-am vorbit " ! Dar te rorg, nu ma mai boteza tsd ! E TDS ! PS : eu " Mesterul Manole " ii spun unui judecator ! Stie el... Maine va fi postat articolul " Luceferii hotiei " ! Am pregatit deja comentariile " EUROP ( A ) ENII HOTIEI " !
Postat 08 Martie 2016, 19:07 de TDS
@tsd
Buna observatia cu selina! La o privire atenta se vede ca si-a plantat emblema. Indiciu : e vorba de un corp geometric. Bun si comentariul despre ,,neimplicarea" primariei si mai ales a lui nea ilie, zis si mesterul manole!
Postat 08 Martie 2016, 16:59 de pinonel
DE ACORD
“În ședința de ieri, 2 decembrie 2010, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justitiei, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Palatul de Justiție Oradea”, proiect finanțat din împrumutul acordat României de Banca Mondială, potrivit unui comunicat al MJ „. Așadar aprobarea a fost a Guvernului Boc ( Predoiu Ministru al Justiției ), continuarea a fost asigurată de Guvernul Ponta. De subliniat de unde au venit banii ! Poate tocmai de aceea a ieșit bine că nu și-a băgat nasul Primăria! Chiar dacă tot Selina a coordonat șantierul dar proiectul a fost realizat de IPCTC București. Tare m-aș bucura dacă și cei care prestează în interiorul clădirii s-ar ridica la nivelul ei.
Postat 08 Martie 2016, 15:05 de TDS
Da..
Chiar alaltaieri admiram...jos palaria..
Postat 08 Martie 2016, 13:03 de Tinas
Interesant
Toate bune si frumoase, cladirea este o mandrie a Oradiei si merita reabilitata! Miratu-m-am vazand ca pt. actul de justitie s-au alocat cca 3% din cele 400 de camere. Comentariul purtatorului de cuvant pe aceasta tema e pe langa subiect (m-am cenzurat, altfel as fii spus ca e o obraznicie si o batjocura la adresa justitiabililor!). Amuzant comentariul lui bocsan (are o scuza, e constructor!) vis-a-vis de ora exacta, 6 sateliti, medie aritmetica(?!)... Dom' inginer, nu-i nevoie de 6 sateliti ca sa stiti ora exacta, ajunge o simpla o conexiune la internet! In sfarsit, sper ca aceasta bijuterie sa nu fie maculata de ,,porti", detectoare si de tot felul de ,,antiteroristi" s.a.m.d.!
Postat 08 Martie 2016, 12:03 de pinonel
laudarosii
buna ziua, felicitari pt. realizari! se zice ca; important este cine taie panglica ..... ca in rest cel care a construit imobilu si ia dat un bun gust ....las ca oricum a murit. Bine ca a fost cine s-al zugraveasca...... si mai bine ca are ce zugravii !! ca de ar fii dupa bolovan nui ai bea nici apa.....vezi cat de mult este interesat de frumusetea istorica a orasului. Hai la oradia mare.....sa avem ce .....
Postat 08 Martie 2016, 11:25 de Ardeleanul
sa porcaiasca psd-isti!!!
..e timpul sa latre suporterii psd: "vaisiamar de lucrul asta..vai de proiect, vai de Oradea". Tipic boicotistilor , plagiatorilor, miserupistilor si dezradacinatilor...cu voi am reintra direct in epoca de piatra. Mai vedeti voi la alegeri!!!
Postat 08 Martie 2016, 09:53 de TC
foarte frumos
Acuma am chef sa dau pe cineva in judecata :)
Postat 08 Martie 2016, 09:40 de ArdeleanOradean
foarte frumos
Superb arata,ff frumos,o lucrare de calitate.Dar totusi asteptam parerea expertului in orice si a tot stiutorului TDS ,mega expert,pacat ca nu e consilierul lui Obama.Sigur parerea lui va fi de impact. Bineinteles dupa ce si-a luat portia de calmante,antihalucinatii.
Postat 08 Martie 2016, 09:22 de suporter_oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 30 de orădeni au protestat împotriva guvernului şi pentru susţinerea valorilor europene (FOTO / VIDEO)
 • Cel mai mare concurs de mondioring din România, în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Sunteţi frumoase! Expoziţie dedicată de fotograful Remus Toderici femeilor bolnave de cancer (FOTO)
 • Mai mult decât i s-a cerut: RER Vest a pregătit de iarnă 40 de utilaje, peste necesarul impus de Primăria Oradea (FOTO/VIDEO)
 • 'Mondialele'. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat cartea despre istoria campionatelor mondiale de fotbal (FOTO)
 • Investiţie de 800.000 euro: Parcul Palatului Baroc îşi va recăpăta splendoarea şi va găzdui o grădină biblică! (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Clujului: O fetiţă de 6 ani a fost rănită şi dusă la spital (FOTO)
 • Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
 • Noul Ford EcoSport, produs în România, te așteaptă în showroom-ul Ford Carbenta Com! (FOTO)
 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON