URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2019, 10:03

Autostrada în Bihor: Instanţa obligă Compania de Drumuri să reevalueze ofertele Trameco şi Strabag pentru lotul 3C2

Autostrada în Bihor: Instanţa obligă Compania de Drumuri să reevalueze ofertele Trameco şi Strabag pentru lotul 3C2 foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, pe 15 ianuarie, în procesul în care compania Strabag a contestat rezultatul licitaţiei prin care compania orădeană Trameco fusese desemnată să realizeze 28,5 kilometri din Autostrada Transilvania, de pe raza judeţului Bihor.

Instanţa a obligat Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să reevalueze ofertele primite, pentru tronsonul 3C2, dintre Chiribiş şi Biharia, decizia fiind definitivă, după cum se arată pe portalul instanţelor de judecată.

Stop şi de la capăt

Pe scurt, instanţa a modificat decizia Consiliului pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care anterior respinsese contestaţia Strabag, admiţând în parte contestaţia celei din urmă şi modificând, tot în parte, decizia CNSC. Astfel, a anulat documentele de comunicare şi atribuire a procedurii, obligând autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor depuse de ofertanţii clasaţi pe locurile 1 şi respectiv 2.

Sentinţa este una detaliată, cu direcţii clare. Concret, CNAIR trebuie să verifice, în cazul ambilor ofertanţi, justificarea preţurilor pentru o multitudine de lucrări, de la terasamente, poduri, viaducte, până la racorduri, structura rutieră ș.a. Între altele, firmele trebuie să includă în preţul ofertat costuri cu resursele umane şi cu utilajele, dar și, de pildă, costul lucrărilor de schimbare a stratului de uzură la 5 ani şi la 10 ani de la recepționarea lucrărilor, respectiv să asigure laboratorul de pe şantier, etc.

Contestaţii şi amânări

După cum BIHOREANUL a mai scris, Compania Naţională de Drumuri a desemnat, în luna octombrie, câştigătorii contractelor de proiectare şi execuţie pentru două din cele trei tronsoane ale autostrăzii Borş - Suplacu de Barcău, de pe raza judeţului Bihor, Chiribiş - Biharia şi Biharia – Borş, ambele având câştigătoare o asociere care cuprinde firmele Trameco şi Drumuri Bihor, patronate de magnatul local Beniamin Rus.

Cu toate că a câştigat licitaţia pentru ambele loturi, Trameco şi societatea Vahostav din Slovacia au semnat un singur contract de execuţie a autostrăzii Transilvania, pentru un singur lot al secţiunii 3C, după ce Strabag a contestat licitaţia.

Semnare lucrări Autostrada TransilvaniaPrezent, la începutul lunii decembrie, la Oradea, directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, a semnat cu proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus (foto), contractul de execuţie pentru lotul 3C3, în lungime de 5,35 km, de la Borş până în satul Biharia, valoarea contractului fiind de 28,5 milioane euro fără TVA, iar termenul de execuţie 19 luni.

Atunci, Neaga a explicat că, deşi aceeaşi asociere Trameco-Vahostav a câştigat licitaţia şi pentru lotul 3C2, lungi de 28,55 kilometri, la preţul de 29 milioane euro fără TVA, contractul nu putea fi atribuit deoarece un concurent, asocierea austriaco-română Strabag - Straco, a depus o contestaţie şi, deşi aceasta fusese respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, asocierea avea posibilitatea să se adreseze justiţiei până vineri, 14 decembrie, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cu toate că, legal, ar fi existat această posibilitate, contractul de execuţie şi pentru lotul 3C2 nu a mai fost semnat. Rămâne acum de văzut cât timp le vor lua angajaţilor CNAIR să se conformeze sentinţei date de Curtea de Apel Bucureşti.

Să ia măsuri!

Site-ul G4media.ro notează că licitaţia pentru construirea lotului 2 al autostrăzii Suplacu de Barcău-Borş a fost lansată încă din august 2017, ofertele au fost depuse în februarie 2018, iar timp de 8 luni angajaţii Companiei de Drumuri le-au tot analizat.

În urma hotărârii de marţi, Asociaţia Pro Infrastructură a reacţionat, cerând şefilor din CNAIR să "analizeze competenţa comisiei de evaluare de pe acest proiect şi să ia măsurile care se impun, calitatea muncii prestate în 8 luni fiind sub orice critică". "CNAIR nu a cerut câştigătorului să justifice preţurile ofertei pentru aproape nicio categorie de lucrări (terasamente, poduri, pasaje, viaducte, protecţia mediului, asfalt). Principalii candidaţi nu au inclus preţul aferent schimbării asfaltului pe perioada de garanţie. În plus, câştigătorul a pus în documentaţie aceiaşi experţi prezentaţi şi în alte contracte paralele. Solicităm conducerii CNAIR să analizeze competenţa comisiei de evaluare de pe acest proiect şi să ia măsurile care se impun, calitatea muncii prestate în 8 luni fiind sub orice critică. Cerem ca reevaluarea ofertelor să se facă în regim de urgenţă şi într-un mod profesionist!", au arătat reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

Cu viteza melcului

Licitaţia desfăşurată din februarie 2018 de CNAIR este a doua organizată în ultimii 2 ani, după ce în 2015 directorul general de atunci al Companiei, Narcis Neaga, repus anul trecut în funcţie, a reziliat contractul încheiat în 2013 cu o asociere de firme spaniole condusă de Corsan-Corviam. 

Anterior, lucrările fuseseră încredinţate – încă în 2004, în timpul guvernării Năstase – companiei americane Bechtel, dar contractul cu aceasta a fost reziliat în 2012 de ministrul Transporturilor Dan Şova, contra unei despăgubiri în sumă de 37,2 milioane euro.

Din Autostrada Transilvania, care trebuia să se întindă pe 415 kilometri, între Borş şi Braşov, s-au construit în ultimii 14 ani doar cei 50 de kilometri între Gilău şi Turda, aşa-numita centură a Clujului, cheltuielile statului român depăşind în urmă cu trei ani plafonul record de un miliard de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Contestatii peste contestatii
Din cauza unor astfel de... contestatii, lucrarile sunt stagnate ani si ani. Mai vin si "ecologistii" cu "cuibaritul" lor si iata motivele pt care nu se construieste autostrada.
Postat 18 Ianuarie 2019, 19:04 de Alcor
Mai așteptăm
Că nu ne grăbim
Postat 18 Ianuarie 2019, 13:20 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON