URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2022, 11:45

Turism civilizat: Se construiesc campinguri în Șuncuiuș, Dobrești, Vadu Crișului, Bratca și Șinteu

Turism civilizat: Se construiesc campinguri în Șuncuiuș, Dobrești, Vadu Crișului, Bratca și Șinteu (ilustraţie generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cinci dintre cele mai vizitate zone ale județului Bihor vor fi amenajate facilități pentru turiști așa încât să fie respectată și natura, și dreptul la civilizație.

Aleșii din Consiliul Județean au aprobat, vineri, construirea - din lemn și piatră - a unor „centre de management, cercetare și educație ecologică” cu campinguri, instalații sanitare și de iluminat, parcări și foișoare, plus, bineînțeles, coșuri și containere pentru deșeuri.

Cu „respect pentru natură”

La un an după ce Consiliul Județean Bihor și Serviciul Teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Protejate au încheiat un parteneriat în acest sens, administrația județeană, la inițiativa vicepreședintelui Mircea Mălan, a finalizat proiecte pe care vrea să le implementeze, cu finanțare europeană, pentru utilizarea potențialului turistic din ariile naturale protejate în condițiile unui turism responsabil.

„Una dintre direcțiile de dezvoltare a județului Bihor este valorificarea potențialului turistic, iar Consiliul Județean vrea să facă acest lucru arătând respect pentru natură și creând totodată condiții pentru un turism civilizat și responsabil”, a declarat Mălan într-o conferință de presă premergătoare reuniunii în care consilierii județeni aveau să aprobe, în unanimitate, indicatorii tehnico-economici pentru cele cinci centre ce urmează să fie amenajate în Șuncuiuș, Dobrești, Vadu Crișului, Bratca și Șinteu.

Proiecte de aproape 13 milioane lei

Conform proiectului, în Șuncuiuș (în vecinătatea Peșterii Unguru Mare), Dobrești (la coada lacului Vida – Luncasprie), în Vadu Crișului (pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului) și în Bratca (unde se află și situl Natura 2000 Defileul Crișul repede – Valea Iadului) vor fi amenajate centre cu săli de conferință a câte 52 locuri, din lemn și piatră fără fundații din beton, cu instalații sanitare anti-vandalism, campinguri (cu capacități între 30 și 107 corturi), vetre din piatră pentru făcut focul, foișoare (între 4 și 8 în fiecare loc), coșuri de gunoi și instalații de iluminat. La Șinteu (unde se află situl Natura 2000 Muntele Șes), centrul va avea, în plus, și 13 căsuțe pentru dormit, cu baie, grup sanitar, ba chiar și un iaz.

Valorile diferă de la caz la caz, fiind de 2,9 milioane lei pentru investiția ce va fi făcută la Șuncuiuș, de 1,6 milioane lei pentru cea de la Dobrești, de 2,13 milioane lei pentru cea din Vadu Crișului, de 1,9 milioane lei pentru centrul de la Bratca și de 4,29 milioane lei pentru cel din Șinteu.

Potrivit explicațiilor date de Mălan, în toate campingurile accesul cu mașinile va fi restricționat, turiștii urmând să poată să-și scoată corturile și alte bagaje în camping, după care să-și mute mașinile în parcări.

CJ Bihor, a mai spus vicele, ia în considerare ca pentru lacul Vida din Dobrești să întocmească și un proiect pentru decolmatarea lacului, în prezent colmatat în proporție de 75%. De asemenea, Mălan a afirmat că administrația județeană va încerca să coopteze în parteneriat și cele cinci primării, pentru ca după finalizarea investițiilor acestea să le preia în patrimoniu și să le administreze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inca o idee buna si de calitate
In zonele montane sau naturale si turistice, investitii in turism cu constructii din lemn si piatra, fara beton, fara plastic, cu instalatii sanitare si menajere (bai/wc si containere gunoi) pentru nevoile umane care produc poluare… speram sa fie un succes si model pe termen lung pentru toata tara
Postat 11 Iunie 2022, 15:44 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON