URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2023, 08:56

Toate primăriile din Bihor au primit bani de la Consiliul Județean, dar după performanțe

Pentru al treilea an consecutiv, aleșii bihorenilor au aprobat cu unanimitate de voturi repartizarea banilor din Fondul la dispoziția Consiliului Județean, din care se echilibrează bugetele locale ale comunelor și orașelor. Conducerea CJ Bihor a propus sumele ținând cont de performanțele financiare și de proiectele de dezvoltare ale primăriilor.

Miercuri, la a doua reuniune lunară din acest an, consilierii județeni au avut de împărțit 38,176 milioane lei, reprezentând Fondul la dispoziția CJ Bihor provenit din cota defalcată din impozitul pe venitul global realizat în județ, alocând banii pentru susținerea unor programe de dezvoltare locală, cofinanțarea unor proiecte de infrastructură locale și pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare pe care, după cum arată și titlul proiectului, „unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot susține din propriile venituri și din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”.

Așa cum BIHOREANUL a relatat și săptămâna trecută, înainte de stabilirea sumelor pentru fiecare primărie, conducerea CJ Bihor s-a întâlnit cu reprezentanții tuturor celor 100 de primării din județ, cu care a analizat situațiile financiare ale fiecărei comune și ale fiecărui oraș, la fel cum a făcut și în precedenții doi ani.

Mai concret, au fost analizate cu edilii raporturile dintre veniturile proprii ale fiecărei primării și sumele cheltuite de acestea pentru salariile propriilor angajați, ponderea cheltuielilor pentru dezvoltare din totalul bugetelor locale, dar și gradul de colectare a acestor bugete, dată fiind tendința primarilor de a fi „populari” și, în consecință, de a nu actualiza ani la rând valoarea taxelor și impozitelor locale, respectiv de a nu iniția proceduri de executare silită împotriva cetățenilor și firmelor care nu își achită obligațiile fiscale.  

De altfel, toți consilierii județeni au votat propunerile de împărțire a banilor în forma avansată de conducerea CJ Bihor, fără nicio abținere sau împotrivire.

Primăriile care au demonstrat că nu își „toacă” bugetele doar pentru a-și plăti angajații și au proiecte de investiții au primit sume mai mari decât cele care, dimpotrivă, își direcționează grosul sau chiar totalitatea banilor din veniturile proprii pentru salariile funcționarilor.

Cele mai mici sume astfel repartizate, de câte 100.000 lei, au revenit unor comune ca Budureasa, Buduslău ori Biharia, iar cele mai mari, între 500.000 și 600.000 lei, unor comune precum Aușeu, Cetariu, Cociuba Mare, Lăzăreni, Nojorid ori Popești. Dintre comune, cea mai mare sumă a primit-o Oșorhei: 680.000 lei.

La categoria orașe, Nucetul a primit o alocare de 238.000 lei, Valea lui Mihai și Săcueni de câte 200.000 lei, în timp ce Ștei a primit 680.000 lei și Aleșd 750.000 lei.

Între municipii, alocația cea mai mică o are Salonta, cu doar 200.000 lei, Marghita a primit 700.000 lei, Beiușul 720.000 lei, iar Oradea 300.000 lei.

Repartizarea sumelor pentru fiecare comună, oraș și municipiu, precum și modul în care primăriile vor să utilizeze banii, pot fi consultate în documentul de mai jos.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PSD-UDMR-PNL-USR-AUR șamd…
Majoritatea au fost și sunt lafel, când bugetul se împarte pe primării, fiecare primărie are societățile lor abonate sau noi create care dacă ne uităm în profilul lor, vom constata că au aceleași activități principale care le au multe societăți, diferența e că cel care primește fonduri din acei bani de la primării sunt societăți noi constituite și prin ele se sifonează mult din bugetele locale spre firmele noi, pentru că cele vechi nu prea sunt în aceste sisteme. Și uite așa se papă banii publici iar lucrările se fac de proastă calitate doar cantitativ. În rest toate partidele fac același lucru când vin la putere sau sunt la putere.
Postat 17 Februarie 2023, 19:25 de Morometul
VASCAU - FINANTARE ?????
LA VASCAU DLE BOLOJAN CAT ATI DAT ? SA SI PLATEASCA ZECILE DE ANGAJATI ACOLO ATI FACUT INDICATORII ????SINT OK SA I FINANTATI ???
Postat 17 Februarie 2023, 09:51 de DAVIDE
Felicitari Bolojan & Gal
Foarte bine! Normalitate!!! Cine lucreaza, face investitii, reduce costurile si e performant merita mai multi bani, deoarece are nevoie pt dezvoltare. In sens diametral opus, sunt cei care vor urla ca nu au fost tratati corect, in mare PSD-UDMR, dar ei vor bani pentru plata salariilor oamenilor angajati sa taie frunze la caini. I-as intreba in mandatul trecut condus de PSD-UDMR cum s-au impartit banii, daca existau indicatori sau daca primarii de la alte partide au primit sume măcar cât ei acum. Nu! Hai pe ei BOLO!!!
Postat 16 Februarie 2023, 09:20 de Smiley
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON