URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2023, 18:15

Înainte să împartă banii pentru primării, Consiliul Județean a discutat cu edilii bihoreni criteriile după care îi va repartiza (FOTO)

Înainte să împartă banii pentru primării, Consiliul Județean a discutat cu edilii bihoreni criteriile după care îi va repartiza (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câți bani cheltuiesc primăriile pe salariile propriilor angajați, cât de interesate sunt să aloce fonduri pentru investiții ori cât de corecte și eficiente sunt în colectarea taxelor și bugetelor - toate aceste chestiuni au fost discutate de conducerea CJ Bihor cu primarii din județ înainte să împartă comunelor și orașelor fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Primăriile conduse eficient vor primi mai mulți bani, cele care nu muncesc mai puțini”, spune vicepreședintele Călin Gal.

După performanțe

În această săptămână, conducerea Consiliului Județean Bihor a convocat, timp de trei zile consecutiv, mai multe ședințe de lucru cu primarii comunelor și orașelor din județ, reuniunile fiind conduse de președintele Ilie Bolojan și vicepreședinții Călin Gal și Mircea Mălan, a informat, vineri, administrația județeană.

Tema principală a discuțiilor între aleșii din conducerea județului și edili a fost repartizarea pe unitățile administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând 6% din cota defalcată din impozitul pe venit, în acest an ele ridicându-se la 38 milioane lei.

Concret, în cadrul întâlnirilor la care au participat și prefectul Dumitru Țiplea împreună cu cei doi subprefecți, Botházy Nándor și Emilian Pavel, au fost prezentate situațiile financiare ale fiecărei comune și fiecărui oraș din Bihor, și au fost analizați mai mulți indicatori financiari care arată performanța administrațiilor locale, cum ar fi ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor, ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor, cheltuielile de personal raportate la numărul locuitorilor, veniturile pe cap de locuitor în fiecare UAT, precum și gradul de colectare a impozitelor și taxelor.

„Conducerea Consiliului Județean Bihor a făcut, de asemenea, recomandări privind îmbunătățirea indicatorilor financiari și dirijarea fondurilor în proiecte de dezvoltare locală și cofinanțări pentru proiecte cu fonduri nerambursabile”, a transmis CJ Bihor.

O parte, egal. Alta, după muncă

„Suma care revine primăriilor anul acesta este de aproximativ 38 milioane lei, iar alocările se vor face ținând cont de două componente. Prima componentă, care reprezintă 50% din suma totală, va fi repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor. Cea de-a doua înseamnă repartizarea banilor în funcție de respectarea indicatorilor de performanță menționați”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal, care coordonează Direcția Tehnică a instituției.

În cadrul ședințelor au fost abordate și subiecte, precum curățenia în localitățile din județ ori  respectarea regulamentului privind construcțiile, plus alte teme specifice administrației publice locale.

Proiectul de hotârâre privind repartizarea sumelor pentru primării va fi supus votului consilierilor județeni în următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean Bihor, pe 15 februarie.

Acesta va fi al treilea an în care CJ Bihor face alocările financiare către primării după criterii clare și egale pentru toate UAT-urile, pentru a elimina subiectivismul și favorizarea edililor care fac parte din partidele ce conduc la un moment dat administrația județeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON