URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2022, 19:35

Să ne facem vara sanie

Să ne facem vara sanie foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel mai consistent program pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice din România, finanţat prin PNRR cu peste 2,8 miliarde euro. Pentru luni, 28 martie, a fost programată publicarea aşa numitelor ghiduri ale solicitantului, adică a regulilor după care proprietarii de clădiri vor putea să obţină termoizolarea acestora.

Suma pusă la bătaie este uriaşă, putând asigura eficientizarea energetică a 4.333 de clădiri, aproape dublul numărului celor anvelopate între 2009 şi 2021, când au fost reabilitate 2.719 blocuri. Ministerul Dezvoltării a explicat săptămâna trecută că energia care poate fi economisită prin termoizolarea celor peste 4.300 de imobile este mai mare decât cea produsă anual de hidrocentrala Vidraru, iar din punct de vedere ecologic se pot evita emisii poluante echivalente cantităţii de dioxid de carbon pe care ar reţine-o într-un an 755.000 hectare de păşune.

Ministrul Cseke Attila a scos în evidenţă că, spre deosebire de programele de anvelopare anterioare, de data asta nu este necesară nicio cofinanţare din partea autorităţilor locale sau a proprietarilor, iar pentru uşurarea sarcinii acestora există posibilitatea depunerii online a cererilor de către fiecare primărie (la adresa www.mdlpa.ro/investiţii/PNRR), regula pentru aprobarea fondurilor fiind "primul venit - primul servit".

La fel ca programul Casa Verde, prin care Ministerul Mediului finanţează eficientizarea energetică a locuinţelor unifamiliale, cel pentru anveloparea blocurilor şi clădirilor publice finanţat prin PNRR este o şansă uriaşă de a reduce consumurile energetice într-un context în care resursele de electricitate şi de gaz sunt tot mai scumpe şi, în plus, mai greu accesibile din cauza războiului ruso-ucrainean. Sunt state de primă mână ale Europei - Germania e cel mai bun exemplu - care încearcă să scape de dependenţa de gazul rusesc, aşa că, mai mult decât ele, tocmai pentru că nu are atât de mulţi bani, România este datoare să nu ignore oportunitatea de a-şi reduce consumurile pentru încălzirea locuinţelor şi a clădirilor publice, folosind fondurile europene.

Nu ştim cât de pregătite sunt autorităţile pentru a profita de acestea, dar au obligaţia cel puţin morală să nu stea cu mâinile în sân. Bihorenii din mediul urban, nu doar din Oradea, ci şi din celelalte oraşe ori chiar comune unde există blocuri, ar trebui să-şi preseze edilii să se mişte cât mai rapid ca să rezolve problema termoizolării, chiar dacă vine vara şi, la fel ca greierele din fabulă, ar putea uita că urmează o nouă iarnă.

De interesul lor, al fiecărei asociaţii de proprietari/locatari, şi de competenţa primăriilor depinde cum vor arăta facturile de încălzire la finalul anului. E vremea să ne amintim zicala, pe cât de simplă pe tot atât de întemeiată, despre omul gospodar care îşi face vara sanie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ramane de vazut cat de eficient va fi implementat acest program…
anveloparea blocurilor rezolvand si o problema actuala de baza, estetica dezastruoasa: tamplarii de forme si materiale diferite, balcoane inchise sau deschise, multicolore.
Postat 29 Martie 2022, 07:53 de macese
si centrala termoelectrica pe deseuri
sa tot luam finantari europene ca sa rezolvam probleme de mediu, rezolvam si nitel energie termica, apa calda, curent electric, rezolvam si ca umplem halda de deseuri mai tarziu si economisim niste bani si acolo. Stim ca nu va fi prea mare si prea puternica, sa acopere singura tot necesarul orasului, dar totusi va putea ajuta la reducerea costurilor publice per ansamblu (gunoaie, incalzire, electricitate toate combinate)
Postat 28 Martie 2022, 21:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON