URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2022, 09:45

Recolte la comun: Cum le-a luat regimul comunist pământurile țăranilor din Bihor în numele transformării socialiste a societății (FOTO)

Recolte la comun: Cum le-a luat regimul comunist pământurile țăranilor din Bihor în numele transformării socialiste a societății (FOTO) „DE LA FIECARE DUPĂ CAPACITĂȚI, FIECĂRUIA DUPĂ NEVOI”. Preluată din Antichitate, lozinca se referea la comunismul utopic, în care toți cetățenii se bucurau de același statut social și economic, aplicându-se și în agricultură, unde, prin colectivizare, toți țăranii ajungeau să lucreze la comun și pentru stat, urmând ca toate beneficiile să se întoarcă dinspre stat. În anii 1950, țăranii Gospodăriei Agricole de Stat din Salonta (foto) munceau pământul laolaltă, primind în schimb bani și produse mult sub nevoi (foto: Arhiva Agerpres)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu şapte decenii în urmă, Bihorul fierbea. Instalat de puţin timp, regimul comunist profita de puterea sa deplină pentru a transforma radical recent proclamata Republică Populară Română.

Epurările în administraţie înlocuiseră specialiştii din instituţii cu tovarăşi loiali Partidului Muncitoresc Român (PMR), iar din 1948 începuse naţionalizarea fabricilor, minelor şi  a tuturor celorlalte mijloace de producţie. Urmau terenurile agricole...

BIHOREANUL vă arată cum s-a desfăşurat colectivizarea agriculturii în judeţ, care în acea vreme era preponderent rural.

Reformă... de formă

La finele anilor ’40, comuniştii încă aveau puţini adepţi. Muncitorii, baza de masă, erau puţini, căci România era majoritar agrară, trei sferturi din locuitori trăind la ţară şi ocupându-se cu agricultura. Cucerirea lumii satului a fost, deci, un obiectiv strategic al puterii. Dar era nevoie de o "momeală" pentru atragerea ţărănimii - reforma agrară.

Începută în 1921, aceasta a avut ca rezultat, în perioada interbelică, mii de împroprietăriri şi distribuiri de locuri de casă. Considerând-o nefinalizată, Partidul Comunist voia s-o "desăvârşească", astfel că în 23 martie 1945 a dat Decretul-Lege nr. 187, prin care toate proprietăţile mai mari de 50 hectare erau preluate de stat şi distribuite ţăranilor cu pământ puţin sau deloc. Excepţie făceau terenurile Casei Regale, ale mănăstirilor şi instituţiilor. Urmările preconizate: atragerea ţăranilor către noul regim şi scoaterea moşierilor din viaţa publică.

În Bihor, reforma s-a făcut rapid, până în august 1946 fiind expropriate 268 de moşii. Camera Agricolă propunea totodată înfiinţarea primelor "ferme model" după sistem sovietic, în Marghita, Săcueni, Sălard, Inand şi Balc, comuniştii promiţând atunci că proprietatea privată a gospodăriei ţărăneşti va fi "apărată şi întărită".

Dar noua "reformă" nu corespundea ideologiei sistemului comunist, ce prevedea proprietatea statului şi asupra terenurilor. Împroprietărirea ţăranilor avea să fie "uitată" după alegerile din toamna anului 1946, când comuniştii au câştigat, fraudulos, întreaga putere.

Preluare cu forţa

Toţi cei care aveau terenuri, animale şi maşini agricole erau consideraţi "chiaburi", duşmani ai statului şi ai poporului. Prin urmare, deposedarea lor a stat la baza colectivizării agriculturii şi transformării ei într-una de stat.

Ţărănimea era împărţită în cinci categorii: ţărani fără pământ, ţărani săraci, ţărani mijlocaşi, ţărani înstăriţi şi moşieri. Cei fără pământ şi săraci erau, oficial, sprijiniţi de stat, pe când cei înstăriţi erau prigoniţi. În realitate, cu toţii au suferit de pe urma confiscării pământurilor, din cauza regimului cotelor prin care agricultorii erau obligaţi să predea statului cea mai mare parte din producţie şi a recoltelor slabe.

Colectivizarea a început scriptic prin Decretul nr. 83/2 martie 1949, dar în realitate deja în noaptea de 1/2 martie "echipe operative" au descins la domiciliile moşierilor pentru a le confisca bunurile. Istoricul Gabriel Moisa arată în volumul "Colectivizare, rezistenţă şi represiune în vestul României" că în Bihor au fost înregistraţi 107 moşieri şi 82 de moşii confiscabile, în total 5.100 hectare de pământ.

Acţiunea a fost momentul declanşator al colectivizării agriculturii. Procesul a fost mult mai lung decât se aşteptau autorităţile şi a avut mai multe faze. Mai ales între 1949 şi 1953 (anul morţii lui Stalin) a fost folosită forţa, opozanţii fiind arestaţi sau deportaţi, în timp ce în multe sate au avut loc revolte. În total, arată istoricul Dennis Deletant în volumul "România sub regimul comunist", până în 1961 în România au fost arestaţi 80.000 de ţărani care s-au opus colectivizării.

Ulterior, lucrurile s-au mai relaxat, atât datorită depărtării de ideologia sovietică, cât şi pentru că oraşele aveau mare nevoie de alimente. După o oarecare pauză, din 1957 ritmul colectivizării a sporit, cotele obligatorii fiind eliminate, dar presiunea asupra ţăranilor de a se înscrie în gospodăriile agricole a crescut.

Intraţi în "colectivă"!

Propaganda oficială ridica în slăvi cooperativizarea, esenţială pentru construirea societăţii comuniste, sătenii fiind îndemnaţi să "intre în întovărăşire" (foto). Întovărăşirile au fost prima formă de practicare a agriculturii în comun, munca prestată fiind remunerată. PMR voia ca prin "munca de convingere" a propagandiştilor să fie incluşi cât mai mulţi ţărani în sistemul agricol socialist.

În anii 1950, ziarele locale Crişana şi Fáklya susţineau o propagandă intensă pentru ca ţăranii să adere la întovărăşiri, venind zilnic cu exemple din toate satele, cu numărul de familii şi suprafeţele cu care participau. Ele erau dublate de contra-exemplele celor care refuzau să facă acest pas, arătându-se că aceştia aveau doar de pierdut. Mai ales la începutul anilor ’50, presa vitupera chiaburimea, promovând aşa-zisa "demascare" a acesteia de către săteni, adică evidenţierea relelor pe care le-ar fi făcut pentru "exploatarea" ţăranilor.

Colectivizarea s-a încheiat oficial în 1962. Pe parcursul verii, comunele şi raioanele (n.r.-unităţi administrative cu mai multe comune, existente între 1950-1968) raportau finalizarea operaţiunii, tot mai multe "lăudându-se" ca fiind "complet cooperativizate". De pildă, comuna Tinca primise titulatura deja din luna mai 1957 (foto).

Grosul colectivizărilor a avut loc în jurul anului 1960, liderul PMR, Gheorghe Gheorghiu-Dej arătându-se satisfăcut în Plenara din 23-25 aprilie că circa 96% din terenurile din ţară aparţineau statului. Ţăranilor le rămăsese grădina din curtea casei, plus terenurile din zone de deal, greu accesibile.

GAC, SMT, CAP

Treptat, pe măsură ce pământurile erau puse la comun şi preluate de stat, în satele şi comunele din Bihor au fost constituite Gospodării Agricole Colective şi de Stat. Vechile grajduri ale moşierilor au fost preluate de GAC-uri, iar unele case de locuit au devenit sedii de Gospodării, totul după modelul sovietic al colhozurilor, scopul final fiind, oficial, creşterea bunăstării şi producţiei agricole.

Utilajele, maşini de semănat, treierat, camioane şi tractoare pe şenile, încă puţine la începutul anilor ’50, erau şi ele folosite în comun, fiind păstrate în Staţiuni de Maşini şi Tractoare, dar o bună parte a lucrărilor erau făcute încă manual şi cu animale.

Ulterior, GAC-urile au fost transformate în Cooperative Agricole de Producţie şi Întreprinderi Agricole de Stat care, la fel ca întreprinderile industriale, aveau de îndeplinit planuri de producţie, prin obţinerea unor anumite cantităţi de recolte (foto). Deşi în CAP-uri s-au făcut investiţii în utilaje şi sisteme de irigare, iar producţia agricolă a crescut, în realitate aceasta era mult sub raportările oficiale.

Cu mic, cu mare...

Conform monografiei judeţului din 1971, în 1969 în Bihor erau 11 Întreprinderi Agricole de Stat, 175 de Cooperative Agricole de Producţie şi 9 întreprinderi de mecanizare a agriculturii, cu un total de 3.163 tractoare.

Aici lucrau sătenii, iar toamna, când se adunau recoltele, pe câmpuri erau aduşi la muncă inclusiv militari şi utecişti aflaţi în perioada de "muncă patriotică". În total, dintre cele aproape 478.000 hectare de terenuri agricole din judeţ, doar 51.000 hectare, puţin peste o zecime, erau particulare.

Proces de bază al sistemului comunist, colectivizarea agriculturii a modificat complet lumea satului, lăsând sătenii fără proprietate şi forţându-i fie să devină muncitori în cooperative, fie să plece în oraşe. Asta, până la revoluţia anticomunistă din 1989, care a schimbat, din nou, sensul istoriei, privilegiind democraţia, proprietatea privată şi economia de piaţă.


TRANSFORMAREA SATELOR
De la modernizare la sistematizare

În anii 1950-1960 satele din Bihor au trecut prin multe schimbări. Preluarea de către stat a terenurilor agricole a forţat multe familii să migreze către oraşe, unde, datorită industrializării, aveau şanse să-şi găsească un loc de muncă. Fenomenul a dus la scăderea ponderii populaţiei rurale comparativ cu cea din mediul urban. Dacă în 1956, 72,4% dintre bihoreni locuiau în sate, în 1972, după zece ani de la încheierea colectivizării, procentajul scăzuse la 64,16%, pentru ca în 1990 să fie de 51,38%.

Satele s-au schimbat şi fizic, prin investiţii menite să le "apropie de oraş". Până în 1970, majoritatea au fost electrificate. În multe centre de comună s-au construit cămine culturale, dispensare, magazine, precum cel din Vintere (foto), şi clădiri noi pentru şcoli, în timp ce o parte din casele de locuit erau modernizate sau reconstruite.

În 1986, însă, s-a hotărât extinderea sistematizării teritoriului dinspre oraşe către sate, în scopul "economisirii" terenului agricol. La nivel naţional, dintre cele 13.123 sate existente, 3.931 erau propuse pentru desfiinţare. În Bihor, Comisia judeţeană pentru reorganizarea localităţilor a propus comasarea unor comune, câteva urmând să devină oraşe, şi stabilirea a 68 de sate "fără perimetru construibil". Planurile nu au mai fost puse în aplicare, astfel că în doi ani au fost "recuperate" pentru agricultură doar 252 de hectare de teren arabil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON