URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2022, 10:28

Primarul Birta şi-a făcut datoria

Primarul Birta şi-a făcut datoria foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a contractat un împrumut de 40 milioane de euro pentru a putea pune în operă investiţiile pe care le-a planificat. Măcar prin prisma acestui împrumut putem spune că primarul Florin Birta şi-a făcut datoria.

Marea problemă a unei administraţii locale nu este că se împrumută cu sume consistente, ci modul în care utilizează banii. Dacă-i dă pe excursii la Sfânta Paraschiva, cum făcea preacuvioasa Gabriela Firea la Bucureşti, atunci e bai. Sau, dacă se acordă 600 lei subvenţie pe gigacalorie, cum procedează preamilostivul Nicuşor Dan, iar nu e în regulă.

Lista investiţiilor care vor beneficia de împrumutul mamut arată că banii nu sunt aruncaţi pe fereastră. Amenajarea spaţului de deasupra parcării de pe Independenţei se cerea încă de acum doi ani. Refacerea marilor parcuri din Oradea e o idee bună, pentru că au trecut peste 60 de ani de când s-au făcut ultimele amenajări.

Sigur că pe listă se află şi un pasaj suprateran controversat, cel de pe Meşteşugarilor, numai că acolo era de aşteptat reacţia riveranilor, la fel cum s-a întâmplat şi la podul Sovata sau la Drumul expres.

Cu toate aceste împrumuturi, gradul de îndatorare al capitalei de judeţ nu trece de 21%, faţă de limita maximă admisă, de 30%.

Dacă dorim într-adevăr să facem ceva important şi util pentru orădeni, cred că ar trebui accelerată campania de izolare termică a blocurilor şi de asfaltare a tuturor străzilor. Termoizolarea ar băga practic bani în buzunarul localnicilor oricum afectaţi puternic de creşterea preţurilor la utilităţi. Iar asfaltarea tuturor străzilor din oraș ar arăta că Primăria nu împarte comunitatea în cetăţeni de rangul I și de rangul II.

Aşa că un împrumut până la limita maximă de îndatorare n-ar trebui să-l sperie pe domnul primar.

Celor care se îngrijorează de sumele mari vehiculate le aduc la cunoştinţă că, de curând, Universitatea Babeş Bolyai a obţinut un împrumut de 35 milioane de euro pentru dezvoltarea campusului universitar. Repet, UBB şi nicidecum municipiul Cluj sau judeţul cu acelaşi nume. Asta ca să vedem cam unde ne situăm noi faţă de megieşii din Cluj...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ma feresc de credite si in bugetul familiei cat pot
Fara unul imobiliar, sau fara ajutor de la parinti, e ceva mai greu sa iti iei o locuinta cu banii jos in zona metropolitana (poate o casa batraneasca pe la sate sau micile orase, in care sa tot renovezi incetul cu incetul urmatorii 10 ani se poate). Insa sunt de-acord cu aceste credite ale primariei, cat timp sunt pentru investitii (valoarea unei case noi in Santandrei a crescut de la 50 de mii la aproape 200 de mii euro) si mai ales cat timp desi il fac pe 25 de ani, il platesc integral in 7 ani, pana la finalul ciclului de finantare europeana, cand sunt rambursati banii pe proiecte, iar atunci gradul de indatorare scade iar la 8%. Cu alte credite care nu ar fi acoperite de finantari externe, as fi Foarte Strict, as vrea sa vad ca sunt DOAR ptr investitii Generatoare de Venituri mai mari, precum parcurile industriale… sau altele asemenea, ce sa produca dezvoltare si cresterea bugetului fara mariri de impozite.
Postat 27 Martie 2022, 09:02 de unu
Uite un subiect pe care merita sa-l abordezi!
Toată ziua văd pe aici articole despre tot felul de derbedei veniți de aiurea și care sunt slăviți și preamăriți, chit că ei au fost și rămân niște cotropitori/asupritori ai neamului românesc! O știre despre care n-am văzut un rând: La 27 martie 1918, în prezența prim-ministrului României, Alexandru Marghiloman, Sfatul Țării al Republicii Democratice Moldovenești votează actul Unirii cu România. Unirea cu România a fost aprobată cu o largă majoritate de voturi: 86 pentru, 3 contra, 36 abțineri, 13 absenți.
Postat 27 Martie 2022, 08:45 de ili3
Felicitări Birta
Incredibil cum , mor unii de ciuda când vad ca Oradea se dezvolta
Postat 26 Martie 2022, 22:38 de Sandu2100
Schimbați numele "Bihoreanul" în "Răcnetul Neterminaților".
Trebuie să fi mare pupincurist ca să lauzi un primar și să spui că și-a făcut datoria ... pentru că a îndatorat orașul. Este foarte bine că vrei, ca primar, să asiguri funcționarea infrastructurii publice a orașului. E datoria oricărui primar să facă acest lucru. Dar să îndatorezi locuitorii orașului, pentru a achita amortismente la lucrări deja făcute și care se dovedesc necorespunzătoare, e grav. Pentru că asta se va întâmpla, prin exagerarea acestui haos urbanistic la care asistăm de peste un deceniu încoace. "Dezmăț cu betoane" se numește. Se fac lucrări, cam jumătate dintre cele aflate în portofoliul municipalității, care nu vor mai putea fi întreținute peste un alt deceniu încolo. Iar soluțiile de echilibrare vor fi întotdeauna de creștere a taxelor, tarifelor și impozitelor locale. Energofagia mentală a edililor nu duce la ridicarea calității vieții orădenilor. Din contră, pentru că vremurile ne arată clar care-i mersul lumii. Omul deștept pune prima dată deoparte "rezerva" pentru situații neașteptate, se gospodărește din ce îi intră constant și sigur, nu se aruncă la datorii care-l vor îndatora și mai mult în timp.
Postat 26 Martie 2022, 20:35 de KP
draga autor,
nu la asta se rezuma, la a subventiona, miseleste punand problema altundeva. se rezuma in a investi in ceva care aduce beneficiu DIRECT cetateanului, a face cu cap, viziune pe termen lung. ei, draga autor, unele investitii si-au atins maximum de capacitate in zece ani. pe limba tuturor, sunt subdimensionate, pod Sovata ca tot pomenisi. adaug drumul expres, dedicatie pentru cine il face de zece ori pe zi. alooo, subdimensionat!
Postat 26 Martie 2022, 16:42 de macese
Asteptam sa-si faca si parchetarii datoria!
Asta e doar incalzirea?! Nu stiu, intreb! 22 martie: ,,Procurorii DNA Oradea au făcut percheziții la Primăria Satu Mare într-un dosar de fraudare a fondurilor europene în perioada 2020-2021" https://www.g4media.ro/perchezitii-dna-la-primaria-satu-mare-intr-un-dosar-de-fraudare-a-fondurilor-ue.html
Postat 26 Martie 2022, 15:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON