URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2022, 17:55

Oradea împrumută 40,4 milioane euro. Pe ce vor fi cheltuiţi banii

Oradea împrumută 40,4 milioane euro. Pe ce vor fi cheltuiţi banii (credit foto: Ovi D. Pop)
Oradea împrumută 40,4 milioane euro. Pe ce vor fi cheltuiţi banii Vezi aici lista obiectivelor care vor fi realizate din împrumutul BEI!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a semnat contractul de împrumut a 19,5 milioane euro din totalul de 40,4 milioane euro, atât cât valorează creditul pe care Consiliul Local l-a aprobat în noiembrie 2021.

Cel mai mare credit dat unei administraţii

Împrumutul de 40,4 milioane euro este cel mai mare acordat vreodată de BEI unei municipalităţi din România şi de-al patrulea luat de Primăria Oradea de la banca europeană.

"Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii a început cu mult timp în urmă şi ne-a ajutat să atingem obiectivul de a crea o comunitate durabilă. Cu acest nou sprijin financiar ne propunem să îmbunătăţim transportul urban, să modernizăm infrastructura rutieră şi să reabilitam spaţii publice şi clădiri din municipiu", a declarat primarul Florin Birta.

Sumele împrumutate vor fi folosite pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare care să ţină cont de protecţia mediului şi de încurajarea turismului.

"Banca Europeană de Investiţii lucrează cu autorităţi vizionare din oraşe ale Europei şi din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea urbană durabilă şi pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din acele comunităţi. Cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru investiţiile derulate de un municipiu din România va contribui la îndeplinirea ambiţiilor Oradiei de a fi un oraş mai verde şi mai accesibil", a afirmat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Christian Kettel Thomsen.

Împărţit în două

Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul BEI în două contracte de împrumut, pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.

Creditul a fost împărţit în două contracte - în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro - cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.

"Primul contract s-a semnat acum pentru că, după ce Consiliul Local Oradea a aprobat în noiembrie 2021 contractarea creditului, acesta a trebuit aprobat şi de Comisia de autorizare a împrumuturilor de la Bucureşti. Decizia ne-a venit abia la începutul lunii martie", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Noul împrumut va creşte gradul de îndatorare al Oradiei la 21,9% din veniturile proprii în anul 2025, sub limita de 30% impusă de lege.

Pasaj peste centură, autobuze, iluminat public...

BEI şi-a dat acordul pentru finanţarea unui portofoliu de proiecte care pot fi înlocuite, în urma unei consultări cu banca, în funcţie de nevoile oraşului. "Este vorba de o listă de proiecte aprobate pentru finanţare. Din această listă, unele obiective sunt finanţate integral de BEI, iar altele doar parţial. Oricum, conform înţelegerii, banca nu finanţează mai mult de jumătate din valoarea totală a portofoliului de proiecte, iar contribuţia BEI împreună cu a Uniunii Europene nu poate depăşi 90% a acestuia", a spus directorul Eduard Florea.

Lista proiectelor cofinanţate din împrumutul BEI cuprinde obiective precum: pasajul care va supratraversa şoseaua de centură şi linia ferată în continuarea străzii Meşteşugarilor (8,2 milioane euro), achiziţionarea de autobuze noi şi nepoluante (8,1 milioane euro), iluminat public inteligent (7,5 milioane euro), modernizare Parc 1 Decembrie (6,2 milioane euro), pasaje colectoare pentru centrul de transport intermodal din Episcopia (4,6 milioane euro), amenajarea spaţiului public dintre podul Ladislau şi sinagoga Sion (3,6 milioane euro) şi modernizarea parcului Libertăţii (1,9 milioane euro).

În cazul în care municipalitatea orădeană va găsi alte surse de finanţare pentru unul sau mai multe proiecte de pe listă, acestea vor putea fi înlocuite cu alte obiective deja aprobate prin contract cum ar fi: construirea podului peste Crişul Repede la mijlocul distanţei dintre hotelurile Dacia şi Hilton, construirea pasarelei peste şoseaua de centură care va lega strada Traian Blajovici de Piaţa 100, reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu sau amenajarea grădinii urbane Nufărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Procurorii DNA Oradea au făcut marți percheziții la Primăria Satu Mare într-un dosar de fraudare a fondurilor europene în perioada 2020-2021
https://presshub.ro/perchezitii-dna-la-primaria-satu-mare-intr-un-dosar-de-fraudare-a-fondurilor-ue%ef%bf%bc-215446/?fbclid=IwAR2gYqArUAMGxFHkF7VRrCfAbYwnOJPWRGI_GAujVU5-gl7nrbDzbCBM3XE
Postat 24 Martie 2022, 05:48 de pinonel
Foarte bine face primăria
Oradea are nevoie de aceste investiții și mult mai multe investiții. Cat despre parcul 1 Decembrie sper sa fie demolat gardul, sau înlocuit cu un gard mai frumos.
Postat 23 Martie 2022, 22:10 de Sandu2100
Oradeanbihor
Poate ma înveți tu sa număr mai mult ::::)))))
Postat 23 Martie 2022, 19:24 de Sandu2100
@ sandu
Cel mai bun banc pe ziua de azi: tu si scoala! Esti sigur ca ai 20 de clase? Stii sa numeri măcar pana la 20? Ai terminat la fara frecventa sau la Oituz?
Postat 23 Martie 2022, 16:03 de oradeanbihor
macese
Chiștoace nu e neapărat mizerie
Postat 23 Martie 2022, 15:23 de Sandu2100
Oradeanbihor
Am și cei 7 ani de acasă, și 20 de clase și educație de cartier
Postat 23 Martie 2022, 14:57 de Sandu2100
Sandu,
Oradea e atat de curata cat o lasa locuitorii ei. du-te sa vezi scuarurile din fata teatrului pline de chistoace. poti sa-i bagi o droaie de amenzi daca atat poate. nu mai zic ca s-a ales cea mai proasta solutie din punct de vedere al amenajarii peisagistice, cu granule de argila si smocuri de iarba, ce face imposibila curatarea lor altfel decat manual.
Postat 23 Martie 2022, 14:50 de macese
@ sandu
Oameni ca tine nu au nevoie doar de amenzi: e nevoie si de cei 7 ani de acasa si inca de vreo 8 sau 10 de scoala (nu cred ca ai fi capabil de mai mult)
Postat 23 Martie 2022, 14:08 de oradeanbihor
macese
Cu educația prin amenzi Oradea a devenit mai curata mai frumoasa, și eu am dat amenzi, dar nu mai dau, ma adaptez
Postat 23 Martie 2022, 13:56 de Sandu2100
Sandu,
educatia prin amenzi nu duce nicaieri, a se vedea pandemia. avem noi ca natie fascinatia asta a omului providential care face ordine cu mana de fier, masuri radicale, la limita legii, cvasi despotice. de fapt, rezultatul final e contrar, insa e nevoie de obiectivitate pentru asta si o analiza amanuntita. unii se aproprie de o situatie, nu o judeca de la distanta si din auzite.
Postat 23 Martie 2022, 10:37 de macese
@oradeanbihor
Bine punctat. Dar se remarcă și o mare deosebire. Pentru ce dărâmă primul au început să vină globaliștii cu: 100 miliarde de la Rorchild (deja decontați), 13,6 miliarde de la Biden&Co, 1,09 miliarde de la Reich, 1,98 miliarde de la progresiștii lui Macron, etc, etc. Al doilea în schimb, în marea lui mărinimie, oferă fix cu 10% mai puțin ofață de valoarea de înlocuire.
Postat 23 Martie 2022, 08:48 de KP
Oradeanbihor
Adevărat ce zici, doar ca la Oradea esti despăgubit, în Rusia esti strămutat în Siberia
Postat 22 Martie 2022, 23:30 de Sandu2100
@ sandu
Banc la radio Erevan: intrebare1. care e asemănarea intre președintele Rusiei si primarul de Oradea? (oricare din ultimii doi) Răspuns: primul îți intră in casă cu tancul, al doilea îți intră cu buldozerul! Intrebare 2. care e asemanarea intre presedintele rusiei si primarul de Oradea? Raspuns: ambii sunt ferm convinsi că actioneaza pentru binele societatii si ambii au sustinerea unei gasti de sinecuristi dintr-un cerc restrans dar si a unor mase de prosti, manipulati si needucati!
Postat 22 Martie 2022, 22:23 de oradeanbihor
macese
Când nu există educație , apare Bolojan și te educa prin amenzi , ce fain ar fi ca fiecare bloc sa aibă un standard de geamuri, sa nu-și pună prostul ce dorește, sper ca municipalitatea sa rezolve problema asta
Postat 22 Martie 2022, 21:30 de Sandu2100
Sandu,
nu supraimpozitarea te face responsabil, ci educatia. la educatie nu a lucrat nimeni, e complicat, nu genera profit, nu prezinta interes. astfel s-a ajuns la lucrari superficiale, tamplarii si rolete de plastic pe cladiri istorice, ignoranta. dovada ca interesul era sa se faca, nu conteaza cum.
Postat 22 Martie 2022, 20:41 de macese
oradeaveche vs two
Era o gluma clasica cu tiganul care s-a facut stapin pe un magar. Si i-a tot redus ratia de furaje ,pina a murit magarul... Amarit, tiganu' avu o revelatie: " Noa, acuma cind s-o invatat fara mincare, o murit si asta..."
Postat 22 Martie 2022, 20:30 de excalibur
macese
Supraimpozitarea te face responsabil, și ai văzut ca se poate, doar sa vrei, daca nu vrei tu , vrea primăria și cetățenii, altfel Oradea ajunge ruină
Postat 22 Martie 2022, 20:17 de Sandu2100
Sandu,
supraimpozitare care ar fi ilegala (cuantumul) daca ar fi cine sa o conteste. supraimpozitare ce nu se aplica la cota parte, cladirile/ locuintele primariei. singura facilitate e oferirea gratuita a documentatiei tehnice pentru cladiri istorice. in rest, vino cu ceva concret.
Postat 22 Martie 2022, 19:38 de macese
macese
De fapt clădirile sau refăcut pe meritul lui Bolojan ( supra impozitarea cu 500% , plus facilități pt cei care se renovează) , în rest e propagandă ce faci
Postat 22 Martie 2022, 19:26 de Sandu2100
ceva nu pusca…
zice primaru ca imprumutu merge printre altele pe reabiltari de cladiri, apoi citesti lista si nu e nici o cladire. de fapt, cladirile s-au refacut prin meritul exclusiv al proprietarilor. cu alte cuvinte nici un cetatean nu a beneficiat si nu va beneficia DIRECT de investitiile primariei, point in case cum ar zice englezu. doamna de la banca zice ca sprijina ca orasul sa devina mai verde, creditand pasaje, poduri, cu alte cuvinte stimuland traficul? apoi cand e vorba de o recunoastere serioasa, neplatita, minunata urbe nu intra in nici un top. pana in 2030 chiar si Parisul (o metropola) vrea sa devina verde, insa cu totul si cu totul alte masuri implementeaza. ce sa zica si doamna, pe vremuri incerte e buna si o gasca mai naiva, oricum executa bugetul daca nu decarteaza, precum primaria executa proprietarii ce-i crediteaza la reabilitarea cladirilor. da niste envelopari de blocuri, ca arata ca din Ingusetia unele, nu se poate? sa inchei, cam dispar fondurile moaca bag de seama, nu ma mir!
Postat 22 Martie 2022, 18:35 de macese
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON