URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2021, 15:12

Peste 100 de avocaţi au protestat în Oradea şi Beiuş: "Riscăm să fim condamnaţi pentru că ne exercităm profesia" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de avocaţi din Bihor au protestat, miercuri, la prânz, în Oradea şi Beiuş, la fel ca şi colegii lor din mai multe judeţe din ţară, nemulţumiţi faţă de "precedentul periculos" pe care îl constituie procesul pe marginea retrocedării fermei Băneasa, soldat cu condamnarea avocatului Prinţului Paul de România, Robert Roşu, acuzat că ar fi fost complice la încălcarea legii. "Avocaţii nu trebuie să fie identificaţi cu clienţii lor", a explicat decanul Baroului de avocaţi Bihor, Adrian Stancu.

În Oradea, avocaţii s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie, iar la Beiuş în faţa Judecătoriei din localitate, îmbrăcaţi în robe şi purtând afişe cu mesaje în care solicitau, în principal, respectarea profesiei.

"Timorarea apărării duce la abuz", "Apărarea nu e un delict de opinie", "Avocatul nu poate fi delator", "Oricine are dreptul la apărare", "Respect pentru apărare şi egalitate de arme", "Dreptul la apărare e garanţia democraţiei" au fost câteva dintre acestea.

Printre protestatari s-au numărat atât avocaţi tineri cât şi vârstnici, unii cunoscuţi opiniei publice prin intermediul unor clienţi celebri pe care i-au reprezentat de-a lungul timpului, cum ar fi Bogdan Bodea şi Răzvan Doseanu, Simona Paşcu, Claudia Radu, Şerban Cighir sau Dorin Caba.

Cauzele aflate pe rolul instanţelor ori cele aflate în anchetă nu au fost afectate, după cum a explicat BIHOREANULUI decanul Baroului de avocaţi Bihor, Adrian Stancu (foto jos). "Colegii noştri sunt prezenţi lângă clienţii lor, după caz, în sălile de judecată, la Parchete sau Poliţie", a spus Stancu. Acesta a mai precizat că protestul vrea să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă condamnarea unui avocat care şi-a exercitat profesia cu bună credinţă.

Adrian Stancu, decanul Baroului Bihor

"Avocaţii nu trebuie să fie identificaţi cu propriii lor clienţi. Cauzele clienţilor şi clienţii sunt una, iar avocaţii care îi reprezintă trebuie să fie respectaţi şi nu să fie judecaţi pentru fapte de natură penală", a spus Stancu, în opinia căruia dosarul "Ferma Băneasa" a creat un precedent periculos nu doar pentru libertatea exercitării profesiei de avocat, ci şi pentru actul de justiţie şi pentru statul de drept. 

"S-a ajuns la audierea avocaţilor ca martori în dosarele clienţilor, cărora li s-a cerut să explice raţionamentele juridice, de ce şi cum îşi reprezintă clienţii. Au fost audiaţi judecători, ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat. Colegii mei sunt nemulţumiţi că se creează un precedent periculos pentru noi, pentru profesia noastră. Există riscul ca oricare dintre noi să fim condamnaţi pentru că ne exercităm în condiţii de legalitate profesia de avocat. Nu dorim să protestăm pentru condamnarea unui coleg al nostru în mod expres, ci să tragem un semnal de alarmă faţă de un precedent periculos pentru întregul corp al avocaţilor", a declarat decanul Baroului Bihor. 

Nemulţumirile avocaţilor au pornit după ce Robert Roşu, avocat al prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare. 

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006-2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 145 milioane de euro.

Prinţul Paul a fost dat în urmărire internaţională, după ce poliţiştii nu l-au găsit acasă pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Popii,avocații, politicienii....
Să le fie rusine ca nu își asumă când nu își fac treaba și pasează vină.
Postat 14 Aprilie 2021, 21:27 de Valcov
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON