URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2020, 07:53

Oradea investește în drumuri noi de legătură cu Sântandrei și Oșorhei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea două drumuri noi de legătură cu comunele Sântandrei și Oșorhei, care vor servi celor două localități limitrofe ca și centuri ocolitoare.

O nouă legătură de Sântandrei

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, asocierea municipalității cu Primăria Sântandrei și Zona Metropolitană Oradea pentru realizarea centurii ocolitoare a comunei.

Chiar dacă în cea mai mare parte a sa drumul înaintează pe raza administrativă a comunei vecine, pentru a se racorda abia în zona gării Ioșia la viitorul nod rutier de care se va lega drumul expres Oradea – Arad, precum și legătura cu autostrada Transilvania, noua cale de rulare este importantă pentru municipiu fiindcă va decongestiona traficul pe actualele căi de acces în oraș.

„Practic acest drum va veni în ajutorul celor care vin dinspre Giriș, Palota, Sânnicolau Român, Toboliu, să ocolească localitatea Sântandrei, să evite ambuteiajele care sunt în prezent acolo și să se urce direct pe legătura cu autostrada sau să meargă către Arad pe drumul expres, pentru că acolo va fi un nod rutier, sau să treacă pe dedesubt și să intre direct în Oradea pe drumul care este amenajat în prezent”, a declarat primarul Ilie Bolojan în conferința de presă care a precedat ședința de Consiliu Local.

Centura care va ocoli comuna Sântandrei prin partea dinspre Crișul Repede va avea o lungime de circa 5 kilometri. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 9 milioane euro fără TVA.

Un drum de milioane

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali au mai aprobat și indicatorii economici ai lucrărilor de amenajare a centurii comunei Oșorhei.

„Centura va ocoli localitatea Oșorhei, cum se merge dinspre Oradea înspre Cluj, pe partea dreaptă a liniei de cale ferată care leagă Oradea de Cluj Napoca, având și un nod rutier la Alparea – Copăcel. Astfel, accesul din Oradea spre Cluj Napoca se va descongestiona în anii următori”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Viitoarea centură a comunei vecine va avea o lungime de 5,8 kilometri. Valoarea investiției a fost estimată la 11,7 milioane euro.

„Obiectivul nostru este ca anul viitor să găsim finanțare și să începem lucrările”, a declarat edilul.

Lucrările vizează, printre altele, realizarea unui drum cu patru podețe, două intersecții, o trecere de nivel peste calea ferată, un zid de sprijin din beton armat și 80 de stâlpi de iluminat.

Termenul de execuție va fi de 18 luni, dintre care două pentru lucrările de proiectare și 16 pentru execuția efectivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
::::::::::::::::
Genial 12 mil de euro și va avea trecere la nivel peste calea ferata, aia da modernitate. (centura Osorhei) Dacă centura Osorhei mai poate fi oarecum considerata de interes pt orădeni întrucât chiar e un calvar un drum spre Cluj centura Santandrei nu prea. În condițiile în care se găsește finanțare 100% europeana treacă meargă dar ar fi destul de nașpa ca Oradea sa plătească pt un drum peste câmpuri care tine exclusiv de confortul celor din Palota, Giris, Santandrei adică alte administrații. Înțeleg eu ca orașul se dezvolta dar nu cred ca Bolojan e deja primar și în comunele respective mai ales când în Oradea suntem full de străzi cu probleme sau total nemodernizate. Asta cu zona metropolitana sa găsească finanțare e cam poveste(pana acum cel puțin lucrările de acest gen au fost finanțart de Oradea și nu e normal. Sunt mulți orădeni care s-au mutat în comunele respective la taxe mai mici au spus ei iar acum Oradea sa meargă după ei sa le aducă confort? Ca ce fapt? Au luat o decizie candva sa și-o asume, Oradea nu are nicio responsabilitate fata de ei. Sau în Oradea chiar am terminat cu tot? Totul e ok? De mergem sa asfalta la alții?) Totul din taxele Orădenilor care apropo au fost indexate pt anul viitor! În plina pandemie cât noi toți stăteam în case și întreaga lume clocotea de noua situație Bolojan și-a găsit timp și pt indexarea taxelor. Ca nu-i asa? Avem nevoie de investiții! Da. La noi în oraș nu la alții.
Postat 11 Septembrie 2020, 12:11 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON