URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 10:10

Nevoie de „poveşti”

Nevoie de „poveşti” foto generic, journalstar.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiu că nu sunt original cu întrebarea, dar nu "originalitatea" ne lipseşte nouă (ba dimpotrivă, avem aşa multă încât se scufundă în fabulaţie), ci mai degrabă bunul-simţ. Aşadar: când se strică maşina familiei, i-o duci la reparat unui mecanic sau unui lăutar? Şi dacă răspunsul este cel corect, atunci de ce ţi-ai încredinţa sănătatea nu medicilor, ci gălăgioşilor care susţin că "virusul nu există" ori că-i "inofensiv" cu aceeaşi tărie cu care acum câteva secole înaintaşii lor ziceau că Pământul este plat şi că anemia se tratează cu lăsare de sânge?

De vreo 2-3 săptămâni, tot mai mulţi doctori, epuizaţi de efort şi frustraţi de valul denigrator, atenţionează că în tot mai multe spitale nu mai sunt locuri pentru noii bolnavi cu coronavirus, că fiecare plimbăreţ de Covid poate infecta alte 3-4 persoane, împovărând şi mai mult sistemul sanitar. Fără mare succes, însă: conspiraţionismul e mai spectaculos şi sonor!

Nu-i o coincidenţă că instituţiile a căror onestă funcţionare este poveste (precum Avocatul Poporului şi CCR) au făcut zdrenţe credibilitatea autorităţilor executive obligate să gestioneze criza generată de pandemie. Nu întâmplător criticii "lagărului medical" şi promotorii "libertăţii" covidiene sunt aceiaşi care au fabricat sintagma "statul paralel". Nu degeaba adepţii lor care au protestat în Bucureşti contra prevenţiei sanitare au aplaudat la Ambasada Rusiei. Şi nu-i lipsit de relevanţă că tocmai vedetele de carton, "bombardierii" şi analfabeţii funcţional confundă "drepturile şi libertăţile" cu privilegiul iresponsabilităţii.

Zi de zi, pas cu pas, toţi lansează elucubraţii, ba că autorităţile au transformat Grădina Maicii Domnului în "dictatură medicală" (dar cine să trateze boala dacă nu doctorii?), într-o "republică a amenzilor" (deşi în Spania ele ajung nu la 20.000 lei, ca la noi, până să le anuleze CCR, ci până la 600.000 euro), că "nu testăm" (cu toate că la milionul de locuitori o facem mai mult decât Franţa, Olanda ori Ungaria).

Rezultatul este nu doar perpetuarea dinamicii crescătoare a epidemiei, cu efectul logic al aglomerării spitalelor, ci şi şubrezirea economiei, de vreme ce tot mai multe ţări interzic/restricţionează accesul cetăţenilor români. Şi nu fiindcă Occidentul ne-ar vrea "îngenunchiaţi", ci pentru că noi nu vrem să purtăm (corect) o mască de-un leu şi să ne spălăm (măcar) pe mâini.

Situaţia e prea gravă, aşa că Guvernul ar face bine să renunţe la comunicate seci cu cifre ce nu reuşesc să zugrăvească tabloul dezastrului şi să transmită oamenilor mai mult decât atât, să înlocuiască "mesajele de responsabilitate socială" mult prea banalizate ("Poartă mască!") cu relatări din cazuistica concretă, să pună în văzul lumii experienţele medicilor din "tranşee", ale celor trecuţi prin boală şi rămaşi cu sechele, ale familiilor văduvite de apropiaţii pe care Covidul i-a învins.

Altfel, continuăm să ne învârtim în cerc şi numai Dumnezeu cu mila ne mai scapă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cerc deschis
Cand vine vorba de infectia asta pana si parerile doctorilor sunt impartite, atat in Romania cat si in strainatate.
Postat 21 Iulie 2020, 18:50 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON