URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
10 August 2017, 19:51

Lupta pentru trotuare: Pentru că o parte din pistele pentru ciclişti sunt trasate pe trotuare, aceştia şi pietonii se "încalecă" unii pe alţii

Lupta pentru trotuare: Pentru că o parte din pistele pentru ciclişti sunt trasate pe trotuare, aceştia şi pietonii se 'încalecă' unii pe alţii LA COMUN. În zone neprevăzute cu piste dedicate lor, bicicliştii nu au decât să slalomeze printre pietoni. Desigur, bunul-simţ ar trebui să-i îndemne să pedaleze mai cu grijă, ceea ce, după cum reclamă mulţi trecători, adesea nu se întâmplă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că sunt pietoni, fie că străbat oraşul pe biciclete, orădenii îşi dau seama că străzile şi trotuarele urbei sunt prea înguste, aşa că primii pot fi văzuţi pe pistele de ciclism, de altfel multe trasate pe trotuare, iar ceilalţi strecurându-se printre pedeştri.

Ideal ar fi ca oraşul să aibă mai mulţi kilometri de piste pentru ciclişti, obiectiv la care autorităţile lucrează, dar într-un ritm inevitabil lent. Până vor reuşi, n-ar strica să se respecte toţi orădenii, indiferent cum aleg să se deplaseze...

Hartă pentru două roţi

Ca orice oraş european care vrea să fie cât mai ecologic, Oradea încurajează mersul pe două roţi. În ultimii şase ani, administraţia locală a amenajat mai multe piste, cu fonduri europene şi cu bani din bugetul local, astfel că în prezent Oradea are aproape 30 de kilometri de "culoare" dedicate bicicliştilor, a căror hartă (foto) este disponibilă pe site-ul Primăriei.

Cea mai lungă pistă leagă oraşul de localitatea Berettyóújfalu din Ungaria. Pe teritoriul Oradiei, pista vine pe Calea Borşului, continuă pe Bulevardul Dacia, coboară pe trotuare pe Bulevardul Decebal, apoi urcă pe malul drept al Crişului până în centru. Aceeaşi pistă mai are două tronsoane: unul în Rogerius, pe traseul strada Podului - Bulevardul Ştefan cel Mare - Lacul Roşu - Parcul Mihai Viteazul - Bulevardul Dacia, şi altul care parcurge trotuarele pe străzile Oneştilor şi Calea Aradului, străbate Parcul Padiş, ajunge pe malul Peţei şi se termină în vecinătatea magazinului Praktiker. Alte piste, mai scurte, sunt pe malul stâng al Crişului, între podurile Densuşianu şi Decebal, pe străzile Nufărului, Armatei Române, Universităţii şi Horea.

Cap în cap

Pentru că multe din piste au fost trasate pe trotuare, ca de altfel în multe oraşe europene, o plimbare pe două roţi poate fi şi un motiv de ceartă. Orădenii nu au deprins încă obiceiul de a nu se plimba peste pistele trasate, ba adesea nici nu le observă, vopseaua care le marchează fiind pe alocuri ştearsă.

"Pe podul Sovata, de exemplu, prevăzut cu piste pe trotuar, lumea se plimbă în voie. Nici măcar mamele cu copii mici nu sunt atente la biciclişti, iar dacă le spui ceva tot ele sunt deranjate", reclamă un biciclist. O asemenea atitudine îi descurajează pe mulţi dintre cei care ar pedala prin oraş, conştienţi că pe şosele nu au loc de maşini, iar pe trotuare de pietoni...

De cealaltă parte, tot pe bună dreptate, şi pietonii se plâng de comportamentul bicicliştilor, care bagă viteză prin parcuri şi prin alte zone pietonale, fără să le pese că ar putea lovi un copil. "Bicicliştii fac pe şmecherii, te dărâmă chiar dacă tu mergi liniştit pe trotuar", s-a plâns o femeie pe grupul de Facebook "Oradea suntem noi". În asentimentul ei sunt mulţi alţi orădeni, care spun că nu o dată au văzut biciclişti făcând slalom printre pietoni.

Învăţaţi copiii!

Mircea Crăciun, fondatorul Asociației Probikers"Adevărul este că în Oradea mai au multe de învăţat şi bicicliştii, şi pietonii. În primul rând să se respecte reciproc", recunoaşte unul din fondatorii Asociaţiei Probikers, Mircea Crăciun (foto).

Biciclist experimentat, care a pedalat şi prin străinătate, unde pistele de biciclete sunt de obicei delimitate cu benzi de cauciuc, ba chiar acoperite cu vopsea roşie, ca să fie cât mai vizibile, Crăciun spune că soluţiile pentru aceste şicane ţin de Primărie, dar şi de ciclişti şi pietoni deopotrivă. "Avem nevoie de piste bine făcute, dar şi de educaţie. De mici, copiii trebuie învăţaţi cum să meargă cu bicicleta prin oraş şi cum să evite să se plimbe pe piste dacă sunt pietoni", zice orădeanul.

La mai mare!

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei OradeaAutorităţile locale promit că au problema în atenţie. "Primăria îşi doreşte să mărească numărul kilometrilor de piste pentru biciclişti. În prezent se lucrează la încă o pistă pe strada Codrilor, care va fi legată de cea existentă în Parcul Brătianu şi va continua până la Podul Prezan", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama (foto).

Totodată, la finalul acestei luni, Asociaţia Zona Metropolitană Oradea va depune spre finanţare europeană un proiect ce prevede construirea a 25 kilometri de piste în Oradea şi în comunele Oşorhei, Sânmartin şi Sântandrei. Aşadar, mai rămâne ca orădenii, indiferent că sunt pietoni sau biciclişti, să descopere că toţi trebuie să aibă loc pe străzi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON