URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2022, 13:59

Licitația pentru extinderea pistei Aeroportului Oradea a fost lansată. Urmează lucrări estimate la peste 81 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pista de aterizare-decolare a aeroportului orădean va fi prelungită de la 2.100 la 2.500 metri, prin lucrări ce vor fi derulate cu fonduri europene.

Licitația pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare a fost lansată, acesta fiind al doilea proiect amplu al Aeroportului cu finanțare europeană, după cel pentru creșterea siguranței și securității, în urma căruia va fi construit un drum perimetral, iar incinta va avea un gard cu senzori și camere de supraveghere.

Contra-cronometru

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Consiliul Județean Bihor, în subordinea căruia funcționează regia Aeroportul Oradea, licitația a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice încă de sâmbătă, 9 aprilie.

Proiectul vizează extinderea pistei aeroportului cu 400 de metri înspre Nojorid, lungimea acesteia urmând să fie de 2.500 de metri și să permită operarea aeronavelor de capacitate mai mare decât cele care pot opera în prezent pe aeroportul orădean. De asemenea, va fi achiziționat și instalat un sistem modern de telecomunicații, util pentru aterizarea, în orice condiții, a aeronavelor dinspre Nojorid.

Proiectarea lucrărilor trebuie finalizată într-un termen de 6 luni, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 7 luni. „Ne propunem ca până în toamna acestui an să adjudecăm licitația și să semnăm contractul de proiectare și execuție. La începutul anului viitor vom începe lucrările. Până la sfârșitul anului 2023 trebuie finalizate, deoarece avem asigurată finanțarea din programul care se încheie la finalul anului viitor”, a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a contractului este de 81,469 milioane lei, fără TVA, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 13.05.2022, ora 15.00.

Încă două investiții mari

Acesta este al doilea proiect amplu al Aeroportului orădean pregătit în ultimii doi ani cu finanțare europeană.

În luna ianuarie a acestui an, conducerea regiei a anunțat aprobarea unui alt proiect finanțat prin POIM, în valoare de 72 milioane lei, ce vizează creșterea siguranței și securității aeroportuare. Prin acest proiect, aeroportul va avea un așa numit gard inteligent, cu senzori și camere de supraveghere în infraroșu, dar și un drum perimetral pentru vehiculele de intervenție ale Ambulanței, pompierilor și echipelor antiteroriste ale SRI.

Gardul inteligent va avea o lungime de 9,2 km și o înălțime de 2,5 metri și va fi echipat cu un sistem de senzori acustici de mișcare, apt să detecteze apropierea unei persoane de la 5 metri și a unui vehicul de la 10 metri, iar o eventuală săpătură de la 20 metri, camerele de supraveghere fiind orientate automat spre locurile pe unde s-ar încerca o pătrundere.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi construite remize pentru autospecialele de intervenție, precum și un garaj.

Pe de altă parte, în perioada 2-15 mai la Aeroportul Oradea se vor face lucrări de racordare la actuala pistă a căii de rulare către viitorul terminal Cargo, investiție privată de 32 milioane euro a companiei CTPark Oradea Terminal Cargo, subsidiară a grupului CTPark, cel mai mare dezvoltator de centre logistice din Europa Centrală și de Est.

În această perioadă, așa cum conducerea regiei a mai anunțat încă de la mijlocul lunii martie, cursele pe aeroportul orădean vor fi suspendate, pasagerii putând opta pentru unul dintre aeroporturile învecinate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP
Alo VUVUZELA, mori de ciuda cand Oradea se dezvolta, încearcă o dezvoltare pt creierul tău
Postat 14 Aprilie 2022, 17:34 de Sandu2100
Deștepți foc și evaluatorii fondurilor europene.
81 milioane lei pentru 400 m de pistă ocazională, numai bună de exersat zborurile defunctei "Oradea Fly". Bine că prețul la pâine urmează reguli proprii, că la ulei nu mai are unde să urce.
Postat 14 Aprilie 2022, 17:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON