URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2022, 17:31

Aeroportul Oradea, mai sigur, pe fonduri europene: dotări de peste 72 de milioane de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Aeroportului Oradea a prezentat public dotările de ultimă oră ce urmează să fie făcute în baza unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 72 milioane lei, de la gardul inteligent cu senzori şi camere de supraveghere mobile cu infraroşii până la construirea unui drum perimetral pentru vehiculele Ambulanţei, pompierilor şi echipelor antitero ale SRI.

De altfel, datorită acestui proiect, Aeroportul orădean a evoluat de la statutul de aeroport deschis traficului internaţional la cel de aeroport internaţional.

Pentru trafic greu

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, directorul general al regiei Aeroportul Oradea, Răzvan Horga, şi adjunctul Eugen Tuduc, au expus şi explicat obiectivele proiectului "Creşterea gradului de siguranţă şi securitate", al cărui contract de finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost semnat la începutul acestui an, pe 6 ianuarie, la Ministerul Transporturilor.

Proiectul prevede, în premieră pentru Oradea, construirea unui gard perimetral inteligent, despre care Tuduc a arătat că va avea o lungime de 9.200 metri şi o înălţime de 2,5 metri, echipat cu senzori acustici de mişcare apte să depisteze apropierea unei persoane de la 5 metri, a unui vehicul de la 10 metri, iar o eventuală săpătură de la 20 metri.

În momentul în care un intrus ar încerca să pătrundă în aeroport, a explicat directorul adjunct, camerele de supraveghere se orientează spre zona respectivă, iar personalul de pază este alertat pentru ca o patrulă mobilă să poată interveni.

Pe de altă parte, a spus directorul general Răzvan Horga, Aeroportul va avea datorită acestui proiect şi un drum perimetral care va fi utilizat atât de către personalul de pază, cât şi de cel pentru intervenţii şi pentru mentenanţă. Drumul va avea o lăţime de 3,5 metri şi va fi construit pentru a permite traficul greu, în condiţiile în care există autospeciale pentru stingerea incendiilor a căror greutate atinge şi 30 de tone.

Eugen Tuduc şi Răzvan Horga la conferinţa de prezentare a proiectului

"Raze" la acces în zone speciale

O altă dotare pe care Aeroportul o va avea este un post de control al accesului pentru verificarea persoanelor şi vehiculelor care pătrund în aşa numita Zonă de Siguranţă cu Acces Restricţionat şi în Zona Operaţională Aeriană. Postul va avea echipamente Rx şi va asigura fluxuri separate pentru intrarea şi ieşirea în fiecare din cele două zone, precum şi echipamente specifice pentru supravegherea anti-teroristă.

Tot datorită proiectului pe fonduri EU, va fi construită o nouă remiză pentru autospecialele de intervenţie, în suprafaţă de 950 metri pătraţi, şi vor fi achiziţionate două autospeciale pentru stingerea incendiilor de categoria 7 (la aeronave mari), iar garajul vechi din anii 70 va fi înlocuit şi el cu unul nou, întins pe 289 metri pătraţi.

În fine, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi alte echipamente, între care o ambulanţă de tip C (pentru intervenţii la traume majore), un punct mobil de comandă în situaţii de urgenţă şi trei instalaţii pentru mentenanţa suprafeţelor aeroportuare.

Contribuţia proprie, 2%

Proiectul pentru creşterea gradului de siguranţă şi securitate la Aeroportul Oradea are o valoare totală de 72,279 milioane lei, sumă din care 85% reprezintă contribuţia UE (49,4 milioane lei), 13% contribuţia bugetului de stat al României (7,5 milioane lei), iar 2% contribuţia Aeroportului (1,16 milioane lei).

Proiectul trebuie finalizat până la 31 decembrie 2023, iar directorul general Răzvan Horga a afirmat că pregătirile pentru derularea lui au şi început, fiind deja lansate unele licitaţii (de exemplu pentru achiziţia autospecialelor de stingere a incendiilor), elaborarea caietelor de sarcini fiind finalizată pentru alte achiziţii (cum ar fi pentru construirea remizei şi pentru realizarea gardului perimetral).

Datorită acestui proiect, în luna noiembrie a anului trecut (când proiectul era în stadiu avansat de evaluare), Ministerul Transporturilor a schimbat clasificarea aeroportului orădean de la statutul de "aeroport deschis traficului internaţional" la cel de aeroport internaţional.

În aşteptare

De asemenea, este de menţionat că Aeroportul Oradea are şanse să îi fie aprobat încă un proiect cu fonduri UE, estimat la 27 milioane euro, pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, el prevăzând prelungirea cu 400 metri a pistei, de la 2.100 la 2.500 metri, extinderea platformelor de debarcare/îmbarcare a pasagerilor şi de garare a aeronavelor.

De altfel, aeroportul orădean este în dezvoltare, chiar şi în pofida pandemiei, anul trecut având 137.000 pasageri (faţă de 38.000 în 2020 şi 94.000 în 2019) şi tinzând către 300.000 pasageri pe an în anii următori, după încheierea completă a pandemiei.

În prezent, pe Aeroportul din Oradea sunt operate săptămânal 14 curse ce leagă oraşul de Capitală. Din luna februarie, compania Ryanair reia operarea zborurilor pe ruta Londra - Stansted - Oradea şi retur, iar din luna martie va opera din nou şi pe rutele care leagă oraşul de Milano - Bergamo, Bologna şi Dusseldorf - Weeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
137.000 de pasageri in pandemie
Chiar si in pandemie cu multe curse suspendate aeroportul Oradea isi arata eficienta . Ultimele 3 zboruri a fost full avionul, si unii spun ca nu sunt pasageri.
Postat 28 Ianuarie 2022, 19:05 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON