URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Ianuarie 2022, 17:31

Aeroportul Oradea, mai sigur, pe fonduri europene: dotări de peste 72 de milioane de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Aeroportului Oradea a prezentat public dotările de ultimă oră ce urmează să fie făcute în baza unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 72 milioane lei, de la gardul inteligent cu senzori şi camere de supraveghere mobile cu infraroşii până la construirea unui drum perimetral pentru vehiculele Ambulanţei, pompierilor şi echipelor antitero ale SRI.

De altfel, datorită acestui proiect, Aeroportul orădean a evoluat de la statutul de aeroport deschis traficului internaţional la cel de aeroport internaţional.

Pentru trafic greu

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, directorul general al regiei Aeroportul Oradea, Răzvan Horga, şi adjunctul Eugen Tuduc, au expus şi explicat obiectivele proiectului "Creşterea gradului de siguranţă şi securitate", al cărui contract de finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost semnat la începutul acestui an, pe 6 ianuarie, la Ministerul Transporturilor.

Proiectul prevede, în premieră pentru Oradea, construirea unui gard perimetral inteligent, despre care Tuduc a arătat că va avea o lungime de 9.200 metri şi o înălţime de 2,5 metri, echipat cu senzori acustici de mişcare apte să depisteze apropierea unei persoane de la 5 metri, a unui vehicul de la 10 metri, iar o eventuală săpătură de la 20 metri.

În momentul în care un intrus ar încerca să pătrundă în aeroport, a explicat directorul adjunct, camerele de supraveghere se orientează spre zona respectivă, iar personalul de pază este alertat pentru ca o patrulă mobilă să poată interveni.

Pe de altă parte, a spus directorul general Răzvan Horga, Aeroportul va avea datorită acestui proiect şi un drum perimetral care va fi utilizat atât de către personalul de pază, cât şi de cel pentru intervenţii şi pentru mentenanţă. Drumul va avea o lăţime de 3,5 metri şi va fi construit pentru a permite traficul greu, în condiţiile în care există autospeciale pentru stingerea incendiilor a căror greutate atinge şi 30 de tone.

Eugen Tuduc şi Răzvan Horga la conferinţa de prezentare a proiectului

"Raze" la acces în zone speciale

O altă dotare pe care Aeroportul o va avea este un post de control al accesului pentru verificarea persoanelor şi vehiculelor care pătrund în aşa numita Zonă de Siguranţă cu Acces Restricţionat şi în Zona Operaţională Aeriană. Postul va avea echipamente Rx şi va asigura fluxuri separate pentru intrarea şi ieşirea în fiecare din cele două zone, precum şi echipamente specifice pentru supravegherea anti-teroristă.

Tot datorită proiectului pe fonduri EU, va fi construită o nouă remiză pentru autospecialele de intervenţie, în suprafaţă de 950 metri pătraţi, şi vor fi achiziţionate două autospeciale pentru stingerea incendiilor de categoria 7 (la aeronave mari), iar garajul vechi din anii 70 va fi înlocuit şi el cu unul nou, întins pe 289 metri pătraţi.

În fine, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi alte echipamente, între care o ambulanţă de tip C (pentru intervenţii la traume majore), un punct mobil de comandă în situaţii de urgenţă şi trei instalaţii pentru mentenanţa suprafeţelor aeroportuare.

Contribuţia proprie, 2%

Proiectul pentru creşterea gradului de siguranţă şi securitate la Aeroportul Oradea are o valoare totală de 72,279 milioane lei, sumă din care 85% reprezintă contribuţia UE (49,4 milioane lei), 13% contribuţia bugetului de stat al României (7,5 milioane lei), iar 2% contribuţia Aeroportului (1,16 milioane lei).

Proiectul trebuie finalizat până la 31 decembrie 2023, iar directorul general Răzvan Horga a afirmat că pregătirile pentru derularea lui au şi început, fiind deja lansate unele licitaţii (de exemplu pentru achiziţia autospecialelor de stingere a incendiilor), elaborarea caietelor de sarcini fiind finalizată pentru alte achiziţii (cum ar fi pentru construirea remizei şi pentru realizarea gardului perimetral).

Datorită acestui proiect, în luna noiembrie a anului trecut (când proiectul era în stadiu avansat de evaluare), Ministerul Transporturilor a schimbat clasificarea aeroportului orădean de la statutul de "aeroport deschis traficului internaţional" la cel de aeroport internaţional.

În aşteptare

De asemenea, este de menţionat că Aeroportul Oradea are şanse să îi fie aprobat încă un proiect cu fonduri UE, estimat la 27 milioane euro, pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, el prevăzând prelungirea cu 400 metri a pistei, de la 2.100 la 2.500 metri, extinderea platformelor de debarcare/îmbarcare a pasagerilor şi de garare a aeronavelor.

De altfel, aeroportul orădean este în dezvoltare, chiar şi în pofida pandemiei, anul trecut având 137.000 pasageri (faţă de 38.000 în 2020 şi 94.000 în 2019) şi tinzând către 300.000 pasageri pe an în anii următori, după încheierea completă a pandemiei.

În prezent, pe Aeroportul din Oradea sunt operate săptămânal 14 curse ce leagă oraşul de Capitală. Din luna februarie, compania Ryanair reia operarea zborurilor pe ruta Londra - Stansted - Oradea şi retur, iar din luna martie va opera din nou şi pe rutele care leagă oraşul de Milano - Bergamo, Bologna şi Dusseldorf - Weeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
137.000 de pasageri in pandemie
Chiar si in pandemie cu multe curse suspendate aeroportul Oradea isi arata eficienta . Ultimele 3 zboruri a fost full avionul, si unii spun ca nu sunt pasageri.
Postat 28 Ianuarie 2022, 19:05 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON