URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Aprilie 2024, 17:07

Chocolate bar din insecte și ape uzate folosite în agricultură. Soluții propuse de studenții Universității din Oradea la Innovation Days în cadrul clusterului „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soluții locale la provocări globale. Este principiul după care s-au ghidat studenții, masteranzii și doctoranzii care au participat la evenimentul EU GREEN - Innovation Days, organizat pe 10 și 11 aprilie, la Universitatea din Oradea. Evenimentul Inspiration Days face parte din Entrepreneurship Journey. Sub îndrumarea mentorilor, tinerii au venit cu idei ingenioase pentru rezolvarea unor probleme legate de biodiversitate ori prin care au propus alternative pentru alimentație.

Baton proteic cu făină din insecte și soluții pentru risipa de apă

Activitățile din cadrul Innovation Day au fost împărțite în două clustere, unul dintre acestea, desfășurat la Facultatea de Protecția Mediului, având ca temă „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”. Împărțiți în cinci echipe, studenții au încercat, printre altele, să dezvolte un produs alimentar bazat pe proteinele oferite de plante sau de insecte.

Una dintre echipe a propus ChocRick Pro, un baton de ciocolată în care să fie folosite făină din insecte. „Mai sunt în România companii care introduc făina pe bază de insecte, dar nu e făină pură. Produsul nostru ar fi 100% din insecte. Gândim și o fermă de insecte pe plan vertical, unde putem vorbi de o optimizare considerabilă a spațiului”, spune George Opriș, student în anul I la Protecția Mediului și membru al echipei.

Altă echipă a avut ideea unui desert din lapte de migdale, 100% vegan.

„Migdalele sunt bogate în nutrienți, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine, ajută la reducerea problemelor cardiace și a colesterolului și rezolvăm și problema intoleranței la lactoză”, a explicat Alin Panti, student în anul al patrulea la specializarea Agricultură.

Produsul poate fi distribuit chiar în sălile de sport, pentru că are 21% proteine, și va avea un ambalaj din carton, explică tânărul care a și pus la punct un studiu de piață pentru a afla cum ar putea dezvolta acest proiect.

Reducerea risipei și a deficitului de apă a fost tema în cadrul căreia o altă echipă a lucrat la un proiect de folosirie în agricultură a apelor uzate, provenite din gospodăriile oamenilor sau din industrie și ajunse în stațiile de tratare.

Nu dorim să eliberăm aceste ape în râuri, ci să le preluăm după primele tratări pentru a păstra în ele elemente precum potasiu și fosfor. Astfel le putem folosi pentru fertilizarea solurilor, la fel ca mâlul ce rămâne după tratarea apelor uzate. Folosind aceste ape uzate, nu mai e nevoie de o fertilizare așa de puternică, protejăm apele subterane și nu mai facem risipă”, a precizat una din membrele echipei, Andrada Bereș, studentă în anul al treilea la Ingineria Produselor Alimentare.

Proiecte cu accent pe sustenabilitate

Ideile prezentate de studenți au fost apreciate de profesorii care le-au fost mentori. Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază în acest fel de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a explicat conf. univ. dr. Adrian Timar, care i-a ghidat pe participanții la clusterul de la Facultatea de Protecție a Mediului.

Celălalt mentor din cadrul clusterului, prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș, a remarcat atitudinea tinerilor: ”Au fost receptivi la toate informațiile. Au reușit să transpună în practică tot ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii.

Tinerii care au participat în activitățile clusterului 2 sunt Andrada Bereș (Baciu), Ioana Baciu, Georgiana Crainic, George Opriș, Simona Ionescu, Estera Duca, Roxana Mureșan, Melisa Cuc, Arina Vid, Claudia Vușcă, Vlad Bordaș, Alin Pali, Ioana Iova, Lăcrămioara Sandro și Maia Mayer.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU Green găsiți aici (media.uoradea.ro).

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON