URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 17:07

Chocolate bar din insecte și ape uzate folosite în agricultură. Soluții propuse de studenții Universității din Oradea la Innovation Days în cadrul clusterului „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soluții locale la provocări globale. Este principiul după care s-au ghidat studenții, masteranzii și doctoranzii care au participat la evenimentul EU GREEN - Innovation Days, organizat pe 10 și 11 aprilie, la Universitatea din Oradea. Evenimentul Inspiration Days face parte din Entrepreneurship Journey. Sub îndrumarea mentorilor, tinerii au venit cu idei ingenioase pentru rezolvarea unor probleme legate de biodiversitate ori prin care au propus alternative pentru alimentație.

Baton proteic cu făină din insecte și soluții pentru risipa de apă

Activitățile din cadrul Innovation Day au fost împărțite în două clustere, unul dintre acestea, desfășurat la Facultatea de Protecția Mediului, având ca temă „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”. Împărțiți în cinci echipe, studenții au încercat, printre altele, să dezvolte un produs alimentar bazat pe proteinele oferite de plante sau de insecte.

Una dintre echipe a propus ChocRick Pro, un baton de ciocolată în care să fie folosite făină din insecte. „Mai sunt în România companii care introduc făina pe bază de insecte, dar nu e făină pură. Produsul nostru ar fi 100% din insecte. Gândim și o fermă de insecte pe plan vertical, unde putem vorbi de o optimizare considerabilă a spațiului”, spune George Opriș, student în anul I la Protecția Mediului și membru al echipei.

Altă echipă a avut ideea unui desert din lapte de migdale, 100% vegan.

„Migdalele sunt bogate în nutrienți, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine, ajută la reducerea problemelor cardiace și a colesterolului și rezolvăm și problema intoleranței la lactoză”, a explicat Alin Panti, student în anul al patrulea la specializarea Agricultură.

Produsul poate fi distribuit chiar în sălile de sport, pentru că are 21% proteine, și va avea un ambalaj din carton, explică tânărul care a și pus la punct un studiu de piață pentru a afla cum ar putea dezvolta acest proiect.

Reducerea risipei și a deficitului de apă a fost tema în cadrul căreia o altă echipă a lucrat la un proiect de folosirie în agricultură a apelor uzate, provenite din gospodăriile oamenilor sau din industrie și ajunse în stațiile de tratare.

Nu dorim să eliberăm aceste ape în râuri, ci să le preluăm după primele tratări pentru a păstra în ele elemente precum potasiu și fosfor. Astfel le putem folosi pentru fertilizarea solurilor, la fel ca mâlul ce rămâne după tratarea apelor uzate. Folosind aceste ape uzate, nu mai e nevoie de o fertilizare așa de puternică, protejăm apele subterane și nu mai facem risipă”, a precizat una din membrele echipei, Andrada Bereș, studentă în anul al treilea la Ingineria Produselor Alimentare.

Proiecte cu accent pe sustenabilitate

Ideile prezentate de studenți au fost apreciate de profesorii care le-au fost mentori. Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază în acest fel de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a explicat conf. univ. dr. Adrian Timar, care i-a ghidat pe participanții la clusterul de la Facultatea de Protecție a Mediului.

Celălalt mentor din cadrul clusterului, prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș, a remarcat atitudinea tinerilor: ”Au fost receptivi la toate informațiile. Au reușit să transpună în practică tot ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii.

Tinerii care au participat în activitățile clusterului 2 sunt Andrada Bereș (Baciu), Ioana Baciu, Georgiana Crainic, George Opriș, Simona Ionescu, Estera Duca, Roxana Mureșan, Melisa Cuc, Arina Vid, Claudia Vușcă, Vlad Bordaș, Alin Pali, Ioana Iova, Lăcrămioara Sandro și Maia Mayer.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU Green găsiți aici (media.uoradea.ro).

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON