URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2019, 18:00

La loc comanda! Consiliul Judeţean Bihor nu mai dă bani primăriilor de oraşe să-şi renoveze şcolile prin „concurs”, ci „pe priorităţi” discutabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că - după ce într-o şedinţă din 13 mai a Agenţiei de Dezvoltare Durabilă, căreia i-a alocat prin bugetul pe 2019 o sumă cu 45 milioane lei mai mare decât anul trecut, fiecare oraş bihorean va primi 100.000 euro plus TVA pentru a reabilita unităţi de învăţământ - de marţi şi până joi "a avut loc o serie de întâlniri de lucru între reprezentanţii CJ Bihor, ADD şi primării", stabilindu-se o nouă regulă de alocare a banilor, şi nu competiţia între primării.

Lista "obiectivelor" demonstrează, însă, că sub pretenţia că fondurile ar fi pentru reabilitarea şcolilor, o parte din ele vor fi cheltuite pentru achiziţii de terenuri sintetice ori servicii de... arhivare.

Dacă la începutul săptămânii CJ susţinea că fondurile vor fi alocate pe principiul "primul venit, primul servit", ceea ce sugera că de fapt nu toate oraşele vor beneficia de bani, la finele săptămânii tot CJ afirmă că distribuirea acestora se va face în baza unei prioritizări, din care a rezultat "forma juridică privind Acordul de parteneriat ce urmează a fi încheiat între fiecare unitate administrativ-teritorială şi ADD".

Concret, arată comunicatul CJ, "în prima serie" vor primi bani, câte 450.000 lei, primăriile din Beiuş, Ştei, Marghita, Nucet şi Vaşcău, fără a menţiona însă care au fost criteriile în baza cărora a fost stabilită această ierarhie, ci doar că "şi-au stabilit priorităţile privind obiectivele de investiţii pentru şcoli şi/sau grădiniţe".

Potrivit CJ, în Beiuş ar urma ca fondurile date prin ADD să fie utilizate la reabilitarea unui corp de clădire a internatului Colegiului Ioan Ciordaş, în oraşul Ştei pentru reparaţii şi dotări ale bazei sportive a şcolii gimnaziale Miron Pompiliu, reparaţii la Colegiul Naţional Avram Iancu şi la clădirea internatului Liceului Tehnologic Unirea, precum şi pentru un "sistem supraveghere video pentru patru locaţii şi teren sintetic (covor)".

În Marghita, banii daţi de CJ către ADD vor fi daţi, mai departe, de către ADD pentru "pregătirea unui studiu de fezabiitate pentru dotarea şi modernizarea Liceului Teoretic Horvath Janos", dar şi pentru realizarea unui "proiect tehnic şi de execuţie pentru C1 care reprezintă un teren sintetic de sport".

La Vaşcău, fondurile CJ direcţionate prin intermediul ADD vor fi utilizate pentru reabilitarea centralei termice, grupurilor sanitare, pentru achiziţia de aparatură la cabinetul de informatică şi de mobilier, dar şi pentru reabilitarea sălii de sport şi dotarea unor terenuri de sport ale şcolii generale Nicolae Bogdan.

În Valea lui Mihai, din banii CJ primiţi prin ADD, primăria a declarat că va reabiita şarpanta şi învelitoarea Liceului Tehnologic nr. 1 şi va achiziţiona echipamente pentru atelierul de lăcătuşărie şi pentru cel de comerţ.

La Nucet ar urma să fie făcute reparaţii la atelierul şcolii gimnaziale, iar la Săcueni banii vor fi împărţiţi între Liceul Teoretic Petőfi Sándor (pentru "obţinerea autorizaţiilor de funcţionare" şi achiziţia de "aparate şi instalaţii tehnologice de ultimă generaţie") Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea (pentru "servicii de arhivare, sistem supraveghere şi dotarea atelierelor, laboratoarelor şi internatului") şi şcoala gimnazială Toldy din Sânnicolau de Munte (pentru "instalaţia de încălzire a grădiniţei din Cubulcut + reparare acoperiş şcoală în Sânnicolau de Munte").

Conform comunicatului CJ, "în zilele următoare vor fi transmise şi celelalte liste de priorităţi, respectiv vor avea loc încă patru întâlniri de lucru în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor", termenul limită de "finalizare a acestui parteneriat" între CJ, ADD şi primăriile de oraşe fiind luna noiembrie.

Până în prezent, CJ nu a justificat de ce, în loc să aloce fonduri direct primăriilor, o face prin intermediul ADD, singurele explicaţii logice fiind că, pe de o parte, şefii instituţiei vor să evite votul consilierilor judeţeni, iar pe de altă parte că vor să justifice existenţa, cu tot mai mulţi angajaţi, a Agenţiei. Adică un fel de CJ paralel...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON