URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2019, 10:28

CJ Bihor lansează, peste noapte, o nouă iniţiativă controversată: bani pentru şcoli şi grădiniţe, dar nu pentru toate!

CJ Bihor lansează, peste noapte, o nouă iniţiativă controversată: bani pentru şcoli şi grădiniţe, dar nu pentru toate! sursa foto: Biroul de Presă al CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Bihor a emis luni o „informare de presă” scrisă într-o limbă română precară, prin care se laudă că „vine în sprijinul oraşele din judeţ”, care „primesc în sumă maximă până la 100.000 euro + tva pentru finanţarea reabilitării şcolilor şi grădiniţelor”.

„Pentru fiecare”, de fapt „primul servit”

Potrivit informării, luni a avut loc o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor ADD (formată din primarii celor nouă oraşe din judeţ), în care „s-a votat cu unanimitate de voturi pentru” acordarea sumei de 100.000 euro plus TVA „fiecărui oraş”, cu scopul de „a rezolva problemele urgente ale şcolilor şi grădiniţelor din teritoriu”, scop pentru a cărei atingere „vor fi încheiate contracte de parteneriat între ADD şi cele nouă UAT-uri”.

Tot în informarea CJ se precizează că „propunerile primărilor trebuie votate şi în Consiliu Local al fiecărui UAT (n.r. – unitate administrativ teritorială) în parte”, dar şi că „negocierea şi contractarea achiziţiilor se va face pe principiul primul venit primul servit”.

În condiţiile în care informarea nu arată care este totalul fondurilor pe care CJ, prin ADD, le pune la dispoziţia primăriilor de oraşe, nu explică ce fel de negocieri urmează să aibă loc şi ce fel de contracte se vor încheia, ba şi sugerează că, de vreme ce va fi aplicat principiul „primul venit, primul servit”, sumele sunt limitate şi nu vor ajunge pentru toate cele nouă oraşe, ceea ce şefii Consiliului Judeţean consideră a fi o laudă pare să fie, în realitate, o nouă „inginerie” administrativă cu care deja au obişnuit opinia publică.

Netransparent, discriminatoriu, nelegal

La ultima şedinţă a CJ Bihor, din 16 aprilie, când a fost adoptat bugetul judeţului pe anul în curs, una dintre criticile opoziţiei s-au referit la modul nelegal în care acesta a fost întocmit, consilierul PNL Călin Gal obiectând, între altele, că bugetul ADD a fost suplimentat cu 45,7 milioane lei fără a se motiva de ce, iar preşedintele Pasztor Sandor replicându-i că din dorinţa de a aloca bani direct către primăriile oraşelor, „câte 100.000 euro pentru fiecare”, dar în scopul amenajării unor staţii tip autogară.

Luni, BIHOREANUL l-a contactat pe Gal şi l-a întrebat dacă avea cunoştinţă despre banii împărţiţi prin ADD, acesta afirmând că decizia conducerii acestei structuri din şedinţa prezidată de Pasztor confirmă îndreptăţirea criticilor sale formulate încă de la postarea pe site-ul CJ a proiectului de buget.

„Eu am aflat tot azi, la fel ca presa locală, că după ce a primit banii de la CJ, ADD s-a apucat să-i împartă către primăriile oraşelor, dar nu ştiam pentru ce şi nici cât anume. La şedinţa de Consiliu, dl. Pasztor spunea că fiecare oraş va primi câte 100.000 euro pentru autogări, acum aflăm că pentru reabilitarea de şcoli şi grădiniţe şi pentru dotarea lor. Mai mult, aflăm că se va aplica o regulă a primului venit, primului servit, ceea ce mă îndreptăţeşte să bănuiesc că nu vor primi bani toate primăriile de oraşe, ci doar unele, cele conduse de primari UDMR şi PSD, care probabil vor fi primele la solicitarea de fonduri pentru şcoli şi grădiniţe, având deja proiectele gata făcute, în vreme ce primăriile conduse de reprezentanţii PNL nu. Acest mod de lucru nu este normal, nu este legal”, a declarat Gal.

Cu bugetul la Tribunal

Consilierul judeţean a precizat că tocmai pentru încălcarea legii privind finanţele publice locale, dar şi a celei privind administraţia publică locală, a atacat în justiţie şi Hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost adoptat bugetul din acest an, mai ales că CJ a direcţionat bani de aceeaşi manieră şi către alte structuri din subordine, precum Agenţia pentru Managementul Destinaţiei ori Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland şi Ecolect.

„Nu este normal ca nici măcar consilierii judeţeni, aleşi de cetăţeni ca să voteze în cunoştinţă de cauză un proiect, să nu ştie conţinutul real al acestuia şi să afle câte ceva, insuficient, din comunicate de presă”, a mai declarat Gal, confirmând că a depus la Tribunalul Bihor acţiunea de chemare în judecată a CJ pentru anularea Hotărârii privind bugetul.

Dacă instanţa de judecată îi va da dreptate, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu bugetul pe 2018, CJ nu va mai putea aloca banii către ADD, deci nici această structură nu-i va putea redirecţiona către primării în condiţii cu "cântec".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON