URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2020, 16:18

Klaus Iohannis, vizită oficială în Republica Moldova: România donează până la 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare și echipamente medicale (VIDEO)

Klaus Iohannis, vizită oficială în Republica Moldova: România donează până la 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare și echipamente medicale (VIDEO) (Sursa foto: Presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România va furniza Republicii Moldova "până la 200.000 de doze de vaccin" anti-Covid şi va trimite la Chişinău o echipă de experţi români care să ajute autorităţile moldovene în campania de vaccinare, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în ţara vecină.

"O nouă etapă"

Preşedintele României se află marţi într-o vizită la Chişinău, la invitaţia omologului său moldovean Maia Sandu. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită de pro-europeana Maia Sandu după preluarea mandatului de preşedinte, în urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova.

Este şi pentru prima dată când Iohannis merge la Chişinău în ultimii cinci ani. Preşedintele României a refuzat constant orice întâlnire oficială cu fostul preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, învins în alegerile prezidenţiale din noiembrie, notează Alephnews.ro.

Ceremonia primirii oficiale a Preşedintelui României: 

Conform Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui român are scopul de a transmite un mesaj de susţinere pentru noul preşedinte moldovean, într-un moment istoric pentru parcursul european al ţării, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii moldoveni, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România.

"De azi, Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească, frăţească şi deschisă. Spun cu toată încrederea că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state. România a fost alături de Moldova din prima zi de independenţă", a declarat Maia Sandu, potrivit site-ului Hotnews.ro.

În primele declaraţii, preşedintele Iohannis a ţinut să o felicite pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor spunând că este o victorie istorică, iar apoi a anunţat acordarea unui pachet de sprijin din partea României pentru Republica Moldova.

Declaraţiile celor doi în cadrul conferinţei de presă: 

200.000 de doze de vaccin

Acest pachet, notează Digi24.ro, cuprinde susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID. "Vom furniza până la 200.000 de doze de vaccin şi vom trimite la Chişinău, în etapa imediat următoare, o echipă de experţi români care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Este însă necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora", a explicat Klaus Iohannis. 

Totodată, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.

Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova. "Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro", a mai adăugat preşedintele român.

Acesta a mai spus şi că are în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021 - 2025, pentru a susţine procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:))
Noi ca stat suntem vanduți pe următorii 100 de ani dar facem donații...cat de tâmpit poti sa fi ca presedintele sa vi cu cacaturi de genul pt ati face imagine. Noua românilor ne chioraie mațele de foame dar facem pe zmeiii
Postat 30 Decembrie 2020, 00:57 de Adrian_Preda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON