URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Înotători pe uscat: Pasionații de înot din Oradea se plâng că, deși orașul are trei bazine de dimensiuni olimpice, toate sunt închise publicului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionații de înot din Oradea au rămas ca peștele pe uscat. Din trei bazine de dimensiuni olimpice, câte are orașul, nu au acces la nici unul!

„Efectiv, nu ai unde să înoți în Oradea. Cu trei bazine olimpice în oraș, trebuie să mergi în Băile 1 Mai sau în Băile Felix”, reclamă un orădean.

Bazine pe sec

Sute de orădeni pasionați de înot sau obligați de articulațiile accidentate să facă mișcare în apă au rămas pe uscat. „Înainte de pandemie, împreună cu mulți cetățeni, am practicat înotul de agrement la Bazinul olimpic. De 2 ani este imposibil acest lucru”, a reclamat BIHOREANULUI Szabó Csaba.

Bazinul a fost închis pentru reparații în aprilie 2020. „În februarie 2022 în presa locală se anunța că este gata, dar este deja luna mai și la toate întrebările «când se deschide?» nu primesc niciun răspuns”, spune orădeanul. Bărbatul a încercat să înoate la bazinul Crișul din vecinătate. Degeaba! „Bazinul s-a deschis, dar numai pentru sportul de performanță”.

Culmea, bazinul olimpic de la aquapark-ul Nymphaea este și el închis. „Fiind afară, nu avem cum să încălzim apa din bazin. Îl vom redeschide după venirea verii”, spune directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Reacție în lanț

Cu trei bazine în oraș, orădenii fac mișcare la piscina de dimensiuni semi-olimpice din complexul Perla din Băile 1 Mai sau la Apollo în Băile Felix. Dacă își permit și dacă au loc. „În 1 Mai, abonamentul pentru înot a fost majorat de la 200 lei înainte de pandemie la 750 lei pentru 15 intrări, iar în ștrandul Apollo poți înota doar dimineața, la deschidere, înainte să vină lumea”, spune un orădean.

Culmea, închiderea pentru reparații a Bazinului olimpic încurcă socotelile inclusiv în cazul competițiilor sportive. „Luna aceasta va avea loc a treia finală în bazinul Crișul, cu 100 de spectatori, în loc să fie organizată la Bazinul olimpic, cu 1.000 de spectatori”, reclamă alt pasionat.

Șerban Sere (foto), directorul CSM Oradea, care administrează ambele bazine aparținând municipalității, speră la încheierea cât mai rapidă a lucrărilor. „Așteptăm cu nerăbdare finalizarea reabilitării Bazinului olimpic. Bazinul Crișul este sufocat. Aici se antrenează 7-8 echipe de polo, plus seniorii. Nu mai au loc și pasionații de înot”, spune Sere. Iar Primăria nu știe încă data deschiderii...

Șantier cu prelungire

Construit în 2007, Bazinul olimpic Ioan Alexandrescu a fost reabilitat în 2013. În aprilie 2020, municipalitatea a comandat asocierii de firme Sport Play Sistem și MBS Group reabilitarea acoperișului. Costul inițial al lucrărilor, de 1,4 milioane lei, a fost majorat întâi la 4,2 milioane lei, pentru a ajunge ulterior la nu mai puțin de 16,6 milioane lei plus TVA, prin adăugarea de contracte succesive. Licitațiile și lucrările au dus la prelungiri de termene.

Primăria și-a amintit treptat că mai are de reabilitat cuva bazinului și instalațiile de filtrare (4,2 milioane lei), instalațiile de aeraj și de producere a apei calde (2,6 milioane lei), de recompartimentat corpul anexă (1,7 milioane lei) și alte lucrări suplimentare (8,1 milioane lei).

Șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa (foto), spune că lucrările erau programate, dar au fost etapizate din lipsă de bani. „Proiectul tehnic de reabilitare a Bazinului olimpic a indicat tot timpul o valoare de 16,6 milioane lei, dar am început întâi cu reabilitarea acoperișului, pentru că ploua înăuntru”, susține el.

Lipsă de putere

Anunțată inițial pentru februarie, predarea lucrărilor a fost amânată din nou. Primăria a descoperit în ultima clipă că, în urma noilor dotări care cuprind inclusiv o nouă tabelă de marcaj, imobilul nu are suficient curent ca „să ducă” toate instalațiile. „Întârzierile sunt cauzate de suplimentarea puterii instalate. Circuitul nou creat va asigura un back-up, astfel încât, în cazul în care cade curentul, să nu se întrerupă transmisiile TV în direct”, explică Popa.

Odată realizată suplimentarea de putere, săptămâna trecută reprezentanții municipalității se pregăteau de preluarea lucrărilor. „Începând de luni, vor fi pornite toate instalațiile, de la pompe, la ventilație, pentru a vedea cum funcționează. Comisia de recepție a fost convocată pentru 19 mai, dată după care nu va mai dura mult până la redeschiderea bazinului”, spune directorul.

Rămâne de văzut dacă va și fi așa. După ce municipalitatea a închis bazinul olimpic în 2020 pentru 6 luni și nu l-a redeschis până acum, iubitorii de înot sunt destul de sceptici...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lucrarile fara numar si fara termen de executie!
de ceva vreme incoace nu auzi nimic altceva decat blablabla.... la inceput am votat bolojan pt fapte facute la bucala,acuma o sa votezi impotriva acestori incompetenti care in afara de a promite si de a obliga pe cetatanul de rand a acestui oras nu stiu altceva. altii in doi ani de zile contruiau km intregi de autostrada,dar tu primaria oradea daca stii ca ai "Cum bugetul este mic Şi-i gol mare-n visterie, Ne-am salva, eu cred şi zic, C-un impozit... pe prostie!"
Postat 16 Mai 2022, 16:27 de tepes
...........
Pai ca de obicei autoritățile fac pipi pe tot ce tine de confortul cetățeanului. 2 ani? A durat mai puțin construcția lui ( cel puțin al clădirii ca bazinul a fost făcut înaintea clădirii) ADP vrea sa construiască hotel din fonduri proprii cu milioane de euro acolo lângă bazin și n-a avut bani de niște renovări la practic hala aia super minimalista ca nu vorbim de vreo opera arhitecturala. Ii doare pe ăștia fix în cot de oameni,mi se face deja greață cam de toți care au apărut în articol.
Postat 16 Mai 2022, 13:37 de Robert
Mda
La asta una sunt de acord cu KP. E jenant, in 2 ani se construia alt bazin. Nu merge nici la bazinul de langa, o fi pt performanta dar pe copii i-au dat afara inca de acum 2 ani din lipsa de locuri. Nu ai cum sa faci performanta cu un copil daca nu-l antrenezi, el nu se naste 'performant' de regula. Iar daca nu i-i primiti la bazin nu au cum sa devina performanti. De 2 ani, copiii intre timp cresc si se apuca de tigari. Asta cu nu au fost bani sa i-o spuna lui mutu', noi am trecut peste momentul ala in perioada de tranzitie. Daca nu erau bani nu trebuia stricat bazinul vechi. Preturile s-au modificat DUPA perioada in care reabilitarea trebuia incheiata. Rusinica!
Postat 16 Mai 2022, 10:00 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON