URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2022, 08:01

Inconştienţă criminală. Dezvăluiri revoltătoare în cazul pădurarului ucis la un braconaj în Remetea: l-au lăsat să moară!

Inconştienţă criminală. Dezvăluiri revoltătoare în cazul pădurarului ucis la un braconaj în Remetea: l-au lăsat să moară! ULTIMA CONVORBIRE. Pe 7 mai 2021 dimineața, Marius Laza (foto) a ajuns printre ultimii la partida de vânătoare, cu câteva minute înainte de ora 11, parcându-şi maşina lângă cea a lui Sebastian Bologa. Cei şase braconieri au purtat mai multe discuţii la telefon pentru a-şi semnala poziţiile, spun anchetatorii. Laza a vorbit ultima oară chiar cu Bologa, cel care l-a împuşcat, la ora 12.34. A fost o discuţie de 47 de secunde...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara trecută, un tragic accident de vânătoare a lăsat orfani de tată trei copii. Victima, Marius Laza, un pădurar în vârstă de 46 de ani din Remetea, a fost împuşcat în cap de un consătean, Sebastian Bologa, în timpul partidei de braconaj de mistreţ. 

Se întâmpla pe 7 mai 2021 într-o pădure dintre Remetea şi Meziad. O zi mai târziu, în ciuda eforturilor depuse de medicii de la Spitalul Judeţean, Laza a murit, iar tovarăşul său a fost inculpat pentru ucidere din culpă şi braconaj. 

Existând suspiciunea că la vânătoarea clandestină au participat mai multe persoane, ancheta a continuat până luna trecută, când, pe 19 iulie, dosarul a fost trimis în faţa instanţei de judecată. Rechizitoriul Parchetului Beiuş dezvăluie un amănunt cutremurător: pădurarul a ajuns cu întârziere la spital pentru că bărbatul care îl împuşcase a amânat să ceară ajutor. "I-au fost diminuate semnificativ şansele de supravieţuire", consemnează actul de acuzare...

Braconaj în gaşcă

Adrian Ștefănică, fostul primar al comunei RemeteaParchetul Beiuş a trimis în judecată 7 persoane în cazul morţii pădurarului din Remetea. Pe lângă Sebastian Bologa, cel care a tras glonţul "criminal", au mai fost inculpaţi fostul primar al comunei Remetea, Adrian Ştefănică (foto), fratele acestuia, Ioan, inginer silvic şi şef de district la Ocolul Silvic Beiuş, ambii veri primari ai victimei, Cosmin Iştoc, inspector de protecţia mediului în cadrul Primăriei Remetea, Alin Letea, agent de pază, Ioan Lezeu, un constructor din zonă, şi Nicolae Magda, un zilier folosit deseori pe post de gonac.

Erau o gaşcă şi mergeau adesea la vânătoare, iar 6 dintre ei au participat şi la partida de braconaj din dimineaţa fatidică, organizată pe raza Fondului de Vânătoare Curăţele, în vecinătatea localităţii Meziad, se arată în rechizitoriu. Fostul primar Adrian Ştefănică sosise în pădure pregătit cu o remorcă: avea nevoie de vânat căci urma să-şi aniverseze ziua de naştere cu o petrecere, la cabana fratelui său de pe Valea Sohodolului, în comuna Căbeşti. 

Glonţul ucigaş

Partida a început în jurul orei 11. Marius Laza, Adrian Ştefănică şi Cosmin Iştoc veniseră ca vânători, iar Alin Letea, Nicolae Magda şi Sebastian Bologa urmau să fie gonaci - cei care stârnesc vânatul din ascunzători şi îl gonesc spre vânătorii ascunşi în standuri. Bologa a rămas în preajma lui Laza, în timp ce Ştefănică, Iştoc şi gonacii lor, Letea şi Magda, au pornit în alte zone ale pădurii. 

Potrivit regulilor aplicate la vânătoare, gonacii nu folosesc armele în timpul partidelor colective, dar Sebastian Bologa a făcut-o. Avea cu el puşca şi, văzând un mistreţ într-un desiş, a tras două focuri. Unul dintre gloanţe a nimerit animalul în cap. Cel de-al doilea, însă, a ricoşat şi s-a înfipt în capul lui Marius Laza, care a căzut la pământ.

Urme şterse

În loc să apeleze la 112 pentru a cere ajutor, bărbatul l-a sunat întâi pe primarul Ştefănică, iar apoi pe Magda. "După ce s-au anunţat telefonic, inculpaţii au decis să ascundă urmele infracţiunilor de braconaj, punând interesul personal mai presus decât viaţa victimei", scrie în actul de acuzare. Iştoc şi Magda au fugit, iar cei rămaşi s-au îngrijit să facă "nevăzute" arma şi remorca primarului. 

Abia apoi a sunat Bologa la 112. "Lipsit de scrupule sau manipulat de restul participanţilor, a decis că viaţa victimei valorează mai puţin decât încercarea de a asigura sustragerea de la urmărire penală a celorlalţi participanţi şi, astfel, l-a lăsat în stare de agonie pe Laza Marius timp de aproximativ o oră. Primul apel la 112 are loc după aproximativ 30-40 de minute de la momentul în care inculpatul l-a împuşcat accidental pe Laza Marius, mai exact la ora 13:24. Apelul a fost efectuat abia în momentul în care inculpaţii au considerat că nu mai există urme ale infracţiunilor de braconaj", au consemnat procurorii. 

Captură de trofee

Victima a fost urcată în maşina lui Ştefănică şi transportată până într-o zonă accesibilă echipajului medical. Preluat de un elicopter SMURD în stare critică, Laza a fost internat la Spitalul Judeţean Oradea, cu o plagă împuşcată craniană frontală şi traumatism cranio-cerebral sever, fiind dus imediat în sala de operaţie. După intervenţie, Laza a rămas în comă la Terapie Intensivă, unde s-a stins din viaţă o zi mai târziu. 

În timpul cercetărilor care au urmat, Bologa şi-a asumat vina pentru împuşcarea consăteanului său, dar a refuzat să dezvăluie numele tovarăşilor de braconaj. Până să-i găsească, anchetatorii au audiat zeci de persoane, au vizionat imaginile tuturor camerelor de supraveghere din zonă, au verificat şi confruntat listingurile telefonice. Aşa au ajuns, în scurt timp, să-i includă pe lista de suspecţi şi pe fraţii Ştefănică, pe Cosmin Iştoc, Alin Letea şi Nicolae Magda. Cu toţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care, însă, au fost eliberaţi.

Din locuinţele percheziţionate, anchetatorii au ridicat 13 trofee de căprior, 9 de cerb comun, un trofeu de cerb lopătar, unul de urs (blană şi craniu), două trofee cu colţi de mistreţ şi unul de capră neagră. Braconierii au rămas şi fără telefoanele mobile, în care la percheziţiile informatice au fost găsite numeroase fotografii cu partide de vânătoare anterioare celei din 7 mai. Cel puţin una dintre ele, la care a participat şi Ioan Lezeu, un constructor din Remetea, respectiv inginerul silvic Ioan Ştefănică, a fost neautorizată, susţin procurorii, motiv pentru care i-au inculpat şi pe cei doi.

Poveşti vânătoreşti

Profitând de faptul că Bologa nu i-a denunţat, tovarăşii săi au negat că ar fi fost împreună cu el la partida de braconaj din 7 mai. Au refuzat testul poligraf şi şi-au fabricat alibiuri. Toţi au recunoscut că au fost în zona în care s-a produs accidentul, dar cu alte treburi, şi niciunul nu a auzit împuşcături. 

Fostul primar, susţin anchetatorii, a răspândit informaţii false despre circumstanţele accidentului încă din prima zi, iar la audieri a pretins că, fiind şi brigadier silvic, fusese prin împrejurimi să verifice dacă nu sunt hoţi de lemne în pădure, iar Bologa l-a sunat să-i ceară ajutor, pentru că era văr cu pădurarul mort. Letea, vecin cu Adrian Ştefănică, a susţinut că a fost luat de acasă de acesta, ca să nu fie singur, în caz că s-ar întâlni cu hoţi, Magda a pretins că a ajuns în pădure căutând un loc de păşunat pentru capre, iar Iştoc că a căutat pari pentru remorcă, cu care să transporte baloţi cu fân. 

Cum era de aşteptat, poveştile n-au ţinut în faţa procurorilor, care i-au trimis pe toţi în judecată. Bologa va răspunde pentru ucidere din culpă, braconaj şi uz de armă fără drept, în timp ce fraţii Ştefănică, Iştoc, Letea, Magda şi Lezeu sunt acuzaţi de braconaj. Rămâne de văzut dacă istorioarele vânătoreşti vor fi crezute de judecători, dar oricum le-ar înflori, finalul va rămâne acelaşi: trist...


REAL ŞI FALS

"Pfuaiii de capul meu"

În actul de acuzare sunt redate şi pasaje din convorbirile purtate de Sebastian Bologa şi dispecerul 112 care, în opinia anchetatorilor, arată că bărbatul era suficient de liniştit ca să poată oferi detalii despre accidentul de vânătoare şi starea victimei. "Practic, prin scurgerea celor 30-40 de minute, inculpatul a avut timpul necesar să se calmeze, pentru a putea oferi operatorilor 112 atât informaţii reale, cât şi informaţii false legate de circumstanţele producerii accidentului de vânătoare", se explică în rechizitoriu.

Bologa a anunţat că "avem o urgenţă" şi că "am împuşcat un ortac de vânătoare, un coleg cu care am fost la vânătoare", detaliind că "am tras la un mistreţ şi accidental l-am lovit în cap". "Pfuaiii de capul meu. Trăieşte... încă mişcă. Am sunat pe cineva, l-a luat în maşină. Suflă, suflă încă. L-am suit într-o maşină şi vinim pe drum cătră Remetea, ne întâlnim cu dumneavoastră, sau cătră Beiuş", a spus bărbatul operatorului.

Bologa a avut reţineri să spună operatorului concret cu cine se mai afla în autoturism şi cu cine a fost la vânătoare, dar s-a scăpat, totuşi, zicând că sunt mai mulţi. "Veniţi pe drum, veniţi pe drum spre Remetea, ne întâlnim, cu maşinile noastre, pe drum"... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON