URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2021, 07:57

Vânătoarea de suspecţi: Braconierii participanţi la partida unde a fost împuşcat pădurarul Laza, bănuiți că l-au lăsat să moară

Vânătoarea de suspecţi: Braconierii participanţi la partida unde a fost împuşcat pădurarul Laza, bănuiți că l-au lăsat să moară FIICĂ DE ÎNGER. Fiica pădurarului Marius Laza a postat pe rețelele de socializare o fotografie în ținuta de absolvire a liceului, făcută la mormântul tatălui, ucis în timpul partidei de braconaj. „Fiica unui înger”, a scris tânăra lângă imagine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o lună, un tragic accident de vânătoare a lăsat orfani de tată trei copii. Victima, Marius Laza, un pădurar în vârstă de 46 de ani din Remetea, a fost împuşcat în cap de un consătean, Sebastian Bologa, cu care participa la o partidă de braconaj la mistreţ, într-o pădure dintre Remetea şi Meziad. 

Se întâmpla pe 7 mai. O zi mai târziu, în ciuda eforturilor depuse de medicii din Spitalul Judeţean, Marius Laza a murit, iar tovarăşul său de braconaj, între timp reţinut, a fost plasat sub control judiciar şi inculpat pentru ucidere din culpă şi braconaj. 

Ancheta a continuat, procurorii ajungând cu suspiciunile la o ipoteză șocantă: pădurarul ar fi ajuns cu întârziere la spital pentru că la partida ilegală ar fi participat şi alte persoane, iar victima a fost lăsată să agonizeze pentru ca acestea să-şi şteargă urmele şi să dispară din pădure înainte de sosirea poliţiştilor şi a medicilor.

Remetea sub asediu 

În primele zile de după accident, după cum a dezvăluit deja BIHOREANUL, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Bihor, coordonaţi de comisarul-şef Adrian Pece, au periat împrejurimile, au audiat mai multe persoane, iar Sebastian Bologa a fost dus în teren pentru o reconstituire.

Laza MAriusCum s-a produs accidentul anchetatorii încă nu au stabilit cu exactitate, aşteptând rezultatele expertizelor balistice judiciare. Printre variantele avute în vedere e că glonţul ucigaş ar fi ricoşat dintr-un copac ori ar fi trecut printr-un animal, iar apoi l-ar fi lovit pe pădurarul Marius Laza (foto), aflat pe aceeaşi traiectorie.

În schimb, între timp, investigaţiile s-au extins şi în altă direcţie. În zorii zilei de 27 mai, echipaje de la Serviciile Arme, Investigaţii Criminale, Investigarea Criminalităţii Economice şi criminalişti au luat „cu asalt” comuna Remetea, scotocind 7 locuințe, ai căror proprietari au fost duși apoi la audieri.

Poliţiştii au ridicat arme, trofee de vânătoare, telefoane mobile şi alte dispozitive electronice, iar în noaptea care a urmat 6 persoane au fost reţinute. Reprezentanţii Parchetului Beiuş, care au coordonat acţiunea, au refuzat să le divulge numele, anunțând abia câteva zile mai târziu, printr-un comunicat lapidar, că respectivii au fost plasaţi sub control judiciar şi sunt suspectaţi de braconaj.

Unul pentru toţi

Adrian ŞtefănicăBIHOREANUL a aflat că noii suspecți sunt fostul primar al comunei Remetea, Adrian Ştefănică (foto), în prezent inginer în cadrul Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, fratele său, Ioan, şi el pădurar, Alin Letea, angajat la acelaşi ocol, Cosmin Iştoc, inspector la Compartimentul de mediu al Primăriei, Ioan Lezeu, un constructor din zonă, şi Nicolae Magda, un cioban chemat deseori de vânători pe post de gonac.

Toţi ar fi participat la partida de braconaj, cred anchetatorii, împreună cu Bologa şi Laza, dar şi cu un alt localnic, Geczi Ştefan, acum martor în dosar, partida fiind organizată de Ştefănică, care voia vânat pentru o petrecere. După accident, braconierii au decis să şteargă urmele, să-şi trimită armele acasă cu o maşină şi abia apoi Bologa să sune la 112. Ca atare, victima, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi agonizat aproape o oră până să ajungă să primească ajutor.

Evident, toţi cei 6 suspecţi au negat informaţiile, iar 5 dintre ei au şi contestat măsura controlului judiciar în instanţă, unde cererea le-a fost admisă.

„Poveşti vânătoreşti”

Motivul, susţine avocatul Alexandru Lele, cel care îi apără pe 4 dintre cei 6 suspecţi reţinuţi (fraţii Adrian şi Ioan Ştefănică, Alin Letea şi Nicolae Magda), este că anchetatorii nu au dovezi care să le susţină teoria, iar la percheziţii n-au găsit vreo probă care să arate „că au participat la acel nefericit eveniment”.

„A făcut procurorul un scenariu, a reţinut la grămadă oameni, însă nu există nicio probă care să susţină acuzaţiile care li se aduc”, susţine avocatul, afirmând că demonstraţia de forţă a poliţiştilor a fost „o metodă prin care s-a pus presiune asupra oamenilor” pentru a arăta „vai, ce puternici sunt cei din Poliţie şi Procuratură” şi că aceștia, „dacă vor să facă pe cineva, fac”, chiar și fără probe.

„De fapt, sunt poveşti vânătoreşti. Cine le crede, le crede, dar nu înseamnă că sunt şi reale”, zice Lele. Doar că, din păcate, povestea are un final tragic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Crimă cu premeditare!!
Probabilitatea ca braconierul să îl fi împușcat în cap pe pădurar în mod accidental, este aproape de ZERO!...A fost CRIMĂ CU PREMEDITARE!! Din păcate, va fi greu de dovedit acest lucru!..Iar fraierul care a tras va suporta toate consecințele!...Poate, când va ajunge după gratii, îi va da în gât și pe ceilalți criminali!!
Postat 15 Iunie 2021, 16:57 de nikotelekus
Pentru "anti-like"-erii de mai jos
Accidentele de vanatoare (braconaj) se intampla de regula cand e un grup mai mare de participanti, adica un plus de imprevizibil sau de haos. Cei trei copii ramasi orfani de tata ar trebui despagubiti moral si material de toti cei implicati. Pentru o participare la braconaj pedepsele se dau, de regula, cu suspendare asa incat barbateste si omeneste ar fi fost ca toti cei implicati sa-si fi asumat fapta. Dar jigodiile care lasa un cunoscut sa agonizeze sangerand chiar merita "haituite" de oamenii legii pana la dovedirea lor, indiferent cine ar fi. Sigur nu au participat la braconaj consatenii care au doar permis de port-sapa sau port-grebla, ci suspectii sunt dintre cei care au arme de vanatoare in rastel.
Postat 09 Iunie 2021, 15:31 de cristi_h
Justiția trebuie sa își facă treaba !
Cred ca copiii pădurarului care a murit nu ar trebuii expuși in articole, in special pozele lor. Dar este evident ca acest caz este complex cu mai multe persoane implicate, care au dacă comis infracțiuni trebuiesc trase la răspundere fiecare pentru fapta lui personală ! Un om a murit iar dacă mai mulți sunt vinovați prin întârzierea chemării ambulanței, atunci justiția trebuie sa ii pedepsească.
Postat 08 Iunie 2021, 21:45 de malisoni
Ar fi culmea sa fi participat doar 2 la braconaj si unul sa-l impuste pe celalalt in cap
Asta da "poveste vanatoreasca": sa mearga la mistreti doar 2 braconieri si unul din ei sa-l ia la tzinta taman pe celalalt... Familia si consatenii ar trebui sa stie cam cu cine mergeau de obicei la vanatoare victima si inculpatul. Bravo Politiei ca face eforturi pentru aflarea adevarului
Postat 08 Iunie 2021, 16:53 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON