În urmă cu o lună, un tragic accident de vânătoare a lăsat orfani de tată trei copii. Victima, Marius Laza, un pădurar în vârstă de 46 de ani din Remetea, a fost împuşcat în cap de un consătean, Sebastian Bologa, cu care participa la o partidă de braconaj la mistreţ, într-o pădure dintre Remetea şi Meziad.
Se întâmpla pe 7 mai. O zi mai târziu, în ciuda eforturilor depuse de medicii din Spitalul Judeţean, Marius Laza a murit, iar tovarăşul său de braconaj, între timp reţinut, a fost plasat sub control judiciar şi inculpat pentru ucidere din culpă şi braconaj.
Ancheta a continuat, procurorii ajungând cu suspiciunile la o ipoteză șocantă: pădurarul ar fi ajuns cu întârziere la spital pentru că la partida ilegală ar fi participat şi alte persoane, iar victima a fost lăsată să agonizeze pentru ca acestea să-şi şteargă urmele şi să dispară din pădure înainte de sosirea poliţiştilor şi a medicilor.
Remetea sub asediu
În primele zile de după accident, după cum a dezvăluit deja BIHOREANUL, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Bihor, coordonaţi de comisarul-şef Adrian Pece, au periat împrejurimile, au audiat mai multe persoane, iar Sebastian Bologa a fost dus în teren pentru o reconstituire.
Cum s-a produs accidentul anchetatorii încă nu au stabilit cu exactitate, aşteptând rezultatele expertizelor balistice judiciare. Printre variantele avute în vedere e că glonţul ucigaş ar fi ricoşat dintr-un copac ori ar fi trecut printr-un animal, iar apoi l-ar fi lovit pe pădurarul Marius Laza (foto), aflat pe aceeaşi traiectorie.
În schimb, între timp, investigaţiile s-au extins şi în altă direcţie. În zorii zilei de 27 mai, echipaje de la Serviciile Arme, Investigaţii Criminale, Investigarea Criminalităţii Economice şi criminalişti au luat „cu asalt” comuna Remetea, scotocind 7 locuințe, ai căror proprietari au fost duși apoi la audieri.
Poliţiştii au ridicat arme, trofee de vânătoare, telefoane mobile şi alte dispozitive electronice, iar în noaptea care a urmat 6 persoane au fost reţinute. Reprezentanţii Parchetului Beiuş, care au coordonat acţiunea, au refuzat să le divulge numele, anunțând abia câteva zile mai târziu, printr-un comunicat lapidar, că respectivii au fost plasaţi sub control judiciar şi sunt suspectaţi de braconaj.
Unul pentru toţi
BIHOREANUL a aflat că noii suspecți sunt fostul primar al comunei Remetea, Adrian Ştefănică (foto), în prezent inginer în cadrul Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, fratele său, Ioan, şi el pădurar, Alin Letea, angajat la acelaşi ocol, Cosmin Iştoc, inspector la Compartimentul de mediu al Primăriei, Ioan Lezeu, un constructor din zonă, şi Nicolae Magda, un cioban chemat deseori de vânători pe post de gonac.
Toţi ar fi participat la partida de braconaj, cred anchetatorii, împreună cu Bologa şi Laza, dar şi cu un alt localnic, Geczi Ştefan, acum martor în dosar, partida fiind organizată de Ştefănică, care voia vânat pentru o petrecere. După accident, braconierii au decis să şteargă urmele, să-şi trimită armele acasă cu o maşină şi abia apoi Bologa să sune la 112. Ca atare, victima, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi agonizat aproape o oră până să ajungă să primească ajutor.
Evident, toţi cei 6 suspecţi au negat informaţiile, iar 5 dintre ei au şi contestat măsura controlului judiciar în instanţă, unde cererea le-a fost admisă.
„Poveşti vânătoreşti”
Motivul, susţine avocatul Alexandru Lele, cel care îi apără pe 4 dintre cei 6 suspecţi reţinuţi (fraţii Adrian şi Ioan Ştefănică, Alin Letea şi Nicolae Magda), este că anchetatorii nu au dovezi care să le susţină teoria, iar la percheziţii n-au găsit vreo probă care să arate „că au participat la acel nefericit eveniment”.
„A făcut procurorul un scenariu, a reţinut la grămadă oameni, însă nu există nicio probă care să susţină acuzaţiile care li se aduc”, susţine avocatul, afirmând că demonstraţia de forţă a poliţiştilor a fost „o metodă prin care s-a pus presiune asupra oamenilor” pentru a arăta „vai, ce puternici sunt cei din Poliţie şi Procuratură” şi că aceștia, „dacă vor să facă pe cineva, fac”, chiar și fără probe.
„De fapt, sunt poveşti vânătoreşti. Cine le crede, le crede, dar nu înseamnă că sunt şi reale”, zice Lele. Doar că, din păcate, povestea are un final tragic...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.