URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2021, 10:00

Încălzirea care ne arde

Încălzirea care ne arde sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste proastă pentru orădeni: Termoficare, care abia a înlocuit producția de energie termică pe bază de cărbuni cu cea pe gaz, mult mai puțin poluantă și mai eficientă, va trebui să plătească o sumă enormă pentru a-și cumpăra așa numitele certificate verzi, care îi dau dreptul să polueze. În cazul în care cele 60 de milioane lei necesare nu vor fi date de Guvern (din banii tuturor românilor), nota de plată o vor achita orădenii fie direct, prin inevitabila scumpire a gigacaloriei, fie indirect, prin subvenționarea de către Primărie (ceea ce înseamnă că o suportă toți locuitorii orașului, indiferent că sunt sau nu clienți ai Termoficare).

Asta se întâmplă, teoretic, pentru că UE vrea să reducă poluarea taxând-o. Vă dați seama că, dacă Oradea și-ar fi păstrat CET-ul pe cărbune, suma ar fi fost mult mai mare, cum va fi în cazul celorlalte orașe din România care încă se încălzesc pe cărbune.

Practic, însă, se întâmplă și pentru că politicienii noștri, de ieri și de azi, nu vorbesc deloc despre costurile „ecologizării” dorite de UE. Așa că noi, cetățenii, mai interesați de câte un accident rutier decât de noua religie „eco” propovăduită de la Greta Thunberg până la mai-marii din Bruxelles, ne pomenim brusc cu o problemă cât casa. Și nici măcar nu putem nega evidența, că toți simțim cum se încinge planeta și înțelegem că încălzirea globală trebuie încetinită. Dar nu așa!

Problema e că Pactul Verde European (Green Deal) pune în cârca săracilor mai mult decât pot duce. În timp ce nouă, românilor, ne este refuzat un PNRR care să permită folosirea gazelor pentru termoficare, ceea ce înseamnă că vom polua (și, deci, plăti) și mai mult (atât prin arderea cărbunilor, cât și prin defrișarea pădurilor, fapt ce accentuează și mai mult efectele poluării), alte state europene, mult mai bogate, continuă bine-mersi să polueze incomparabil mai cu spor decât România.

Germania, bunăoară, tocmai ce jubilează pentru finalizarea magistralei Nord Stream 2 (construită cu prețul sacrificării Ucrainei în brațele Rusiei, acelei Rusii în care deja în mod tradițional devin șefi pe la Gazprom foștii cancelari și miniștri de Externe nemți). Și tot Germania, care de peste un deceniu declară că face tranziția spre energia verde și vrea interzicerea centralelor atomoelectrice, își păstrează până în 2050 zecile de termocentrale pe cărbune din Renania de Nord – Westfalia, Saxonia, Brandenburg și Saxonia Anhaltină, ba anul acesta a mai deschis una nouă, gigantică, Datteln-4, astfel că 40% din energia proprie e produsă din cărbune.

Nu am menționat aceste informații ca să provoc, Doamne ferește!, atitudini anti-UE, ci pentru a sublinia o anomalie la care suntem indiferenți, dar care ne va arde la buzunare. Și anume că, în timp ce politicienii noștri se ceartă ca chiorii între ei, iar nouă ne scot ochii că avem ba o economie wow, ba un PNRR ca Biblia de bun, nu îndrăznesc nici măcar o negociere care să ne ușureze și ieftinească tranziția spre paradisiaca Europă verde. Și asta o să ne coste aspru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cris, ai zis-o perfect!
KP, gazul e cel mai curat la ardere, mai curat decat carbunele de cam 10 mii de ori.
Postat 27 Iulie 2021, 18:27 de unu
Arză-i-ar focu' de liberali ignoranți.
În ceea ce privește poluarea cu cărbune și mai slaba poluare cu gaz, la Bihoreanul ori nu se înțelege ori e plin de "ingineri" fabricați la Universitatea din Birtin. În Germania, Suedia, Finlanda și Danemarca, există câteva centrale termo-energetice care utilizează ca sursă cărbunele. Nici nu își bat capul să înlocuiască centralele clasice și modernizate, cu motoare de avion adaptate pe gaz. Asta pentru că arzătoarele sunt programate a da cel puțin 1600°C la ieșirea agentului primar pe tur, iar cărbunele se introduce prin tunelul de ardere în stare de "praf". Praful de cărbune arde în proporție de 98-99%, asigurând o limitare a poluării sub standardul european general de 94-95%, care e specific la gaz. Singura diferență constă în faptul că o instalație pe gaz e mai ieftină cu cca. 12-15% și se amortizează mai repede cu cca. 2 ani. Dar, domnia și prostia aduc după sine un preț.
Postat 27 Iulie 2021, 12:33 de KP
proiect ratat
mariti pretul cu 1000 % ,dar macar lasati-ne sa ne debransam de la retea ca majoritatea locuitorilor a acestui oras (infloritor) lucreaza in parcurile industriale ale orasului pe salar minim
Postat 27 Iulie 2021, 11:32 de Laurianj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON